Платени линкове и seo оптимизация

(22 гласа, оценка 5.00 от 5)


Платени линкове и seo оптимизация

Смърт за “платените линкове” при seo?

Преди време SEOMoz публикуваха статия за платените линкове и seo относно „учудващо” големият положителен ефект от купуването на линкове. В нея, главният изпълнителен директор на SEOMoz Rand Fishkin обширно обяснява как са закупили линк и са наблюдавали изключително голямо подобрение в класирането за избраните ключови думи.

В публикацията доста малко информация се дава за това какво точно имат предвид под закупен линк и как са го използвали в конкретния случай. Това ме накара да се замисля за по-известните недостатъци на платените линкове и за това до какво водят те.

Като цяло интернет обществото е против платените линкове. Купуването на линкове, както те го описват, е размяната на линк за пари. Това естествено е истина, но според мен те разбират погрешно значение на термина „платен линк”.

От една страна, гледаме на „платените линкове” като на най-добрия пример за „black hat” SEO техника, която още работи и следователно „white hat” SEO оптимизацията остава да бъде всеки начин на придобиване на линкове, който не включва директно размяната на пари. Това противопоставяне е обект на големи обсъждания сред SEO специалистите и уебмастерите – защо купуването на линкове е грешно или правилно? Трябва ли да го правите или не трябва?

Целият този спор е доста глупав и описва грешно целият процес на придобиване на линкове.

Единственото нещо което трябва да интересува обикновения потребител е да знае, че човек който оптимизира сайт само с платени линкове не е истински SEO оптимизатор и ако "оптимизира" вашия сайт по този начин, рано или късно ще съжалявате! Защо ли? Тук пише: Seo оптимизацията с платени линкове.

Платените линкове не са единствените линкове в мрежата

Платените линкове са поставени с цел манипулация на резултатите, но не са само те!

Най-важното твърдение, защитаващо тази теза, е че парите не са единственото нещо, което хората могат да дадат с цел да получат линк. Има много, много други размени с цел получаване на линк и манипулация на класирането, които изобщо не включват размяната на пари.

Представете си че ваш познат има сайт с близка тематика до тази на ваш клиент. Преди време неколкократно ви е молил за услуги и вие сте му помагали. Сега, когато вие го помолите за някой друг линк към сайта на вашия клиент, той няма да ви откаже. Стига сайта да е с относително приятен дизайн и добра ползваемост, той ще постави линка.

Това е почти същата манипулативна размяна, като тази която имаме при купуването на линк. Единствената разлика е че тук плащането или се забавя или е направено много преди поставянето на линка (когато сте направили услугите на своя познат). При купуването на линкове, ако вашият сайт е под дадено ниво на ползваемост – уебмастъра най-вероятно няма да иска ви продаде линк. Колкото повече пари предлагате, толкова е по-вероятно той да се съгласи, дори и вашият сайт да не е много приятен или лесен за използване. Тази ситуация е ИДЕНТИЧНА с предишната ситуация със закъснялото или предварителното „плащане” на линка.

Такива линкове се появяват навсякъде из мрежата и според мен дори са по-разпространени и от самите платени линкове. Влошаването на потребителската ползваемост е често по-ниско от това при платените линкове, но тук е на лице същата манипулация и същата размяна, с разликата че се разменят предмети или услуги (вместо пари) за линк и самото качество на сайта далеч не е основният критерии.

Ако трябва да бъде обяснена правилно разликата между „white hat” SEO оптимизацията и „black hat” SEO оптимизацията, то може да се използват следните твърдения:

Black Hat SEO = Всеки линк, който не е получен в следствие на „органично” откриване на сайта. срещу: White Hat SEO = Всеки линк, който е получен в следствие на „органично” откриване на сайта.

Причината, поради която това е правилното описание на тези два вида SEO оптимизация, е че при „black hat” техниките винаги имаме някаква степен на манипулация, а при „white hat” няма никаква манипулация. Няма точно определена степен на манипулацията, преди достигането на която тя не е проблем – трябва да изберете или да правите манипулация, или да не правите. Така че ако мразите платените линкове, би трябвало да мразите и всеки един линк, който поставят от Иван към Гошо - понеже Иван е приятел на Гошо и може да бъдете сигурни че ако не бяха приятели, нямаше да линкват един към друг толкова често.

Няма как интернет пространството да не работи на този принцип. Дори светът работи по същия начин. Представете че имате един много богат приятел, който всички мразят, но заради парите му вие продължавате да се виждате с него. Той разменя с вас стойността не само на неговите лични качества и характер (качеството на уеб сайта), а в размяната са намесени и пари. Това приятелство е манипулативно, но все пак всички виждат че до себе си (на вашия уеб сайт) имате един богаташ, който реално не смятате за готин и който дори не харесвате.

Така че, това което имам предвид (и което искам вие да осъзнаете) е че търсачките не трябва да се опитват да премахнат тези неорганично придобити линкове, я трябва да се насочат към премахването на тези линкове, които влошават потребителското изживяване.

ДВЕТЕ НЕЩА НЕ СА ЕДНИ И СЪЩИ. Може да се каже че линковете от Иван към Гошо са доста тематични (двамата харесват подобни неща, имат подобни лични качества), така че тези линкове едва ли влошават потребителското изживяване. Също, ако от KFC купят линк от блог на тема „пържено пиле”, отново е малко вероятно това да има негативен ефект на потребителското изживяване, въпреки че е налице определена степен на манипулация.

Така че, на уебмастърите би трябвало да им се държи сметка за това дали влошават потребителското изживяване, а не за това дали купуват или продават линкове. Използването на „black hat” SEO оптимизация винаги влошава потребителското изживяване, а „white hat” SEO оптимизацията почти никога не го прави. И в двата случая, дали използвате платени линкове е без значение.

Добрата новина е че търсачките непрестанно се развиват в насока пълното елиминиране на “black hat” техниките. Постепенно изчезва ефекта от все повече техники, които влошават потребителското изживяване. Преглеждал съм хиляди беклинкове на стотици уеб сайтове и имам добра представа за това кои линкове влошават потребителското изживяване. Сигурен съм че част от техниките, описани по-доло, вече се разпознават от търсещите машини, но дори и за сега техния ефект да не е напълно премахнат, бъдете сигурни че търсачките правят всичко по силите си това да стане възможно най-скоро.

Също, моля имайте предвид, че това не е пълен списък на нещата влошаващи потребителското изживяване. По-скоро, това е списък на най-често ползваните методи за трупане на беклинкове, които влошават потребителското изживяване.

Сигнали сочещи че даден линк влошава потребителското изживяване

Публикации с по 3 линка

Помните ли че в стаията ми Как и откъде да пусна линк за seo последна част от SEO Ръководство за начинаещи писах че не слагам по три линка в сателитки и че не слагам изходящи линкове във всяка статия?

Просто е защо: Много от блоговете, продаващи линкове, поставят по три линка на всяка публикация и то към един и същи сайт. Също, почти винаги тези линкове са към комерсиални сайтове. Можете да бъдете сигурни че ако даден уеб сайт има повече от една такава публикация на началната си страница, то тези линкове нямат никакъв ефект или поне това е сайт, който ще бъде наказан по някакъв начин в бъдеще време.

Противоречиви линк модели

Уеб сайтовете, а и хората, имат нещо като собствен линк модел. Някои непрестанно поставят по много линкове, някои изобщо не линкват към никой. Ако един сайт на точно определена тематика, непрестанно публикува статии свързани с тази тематика но няма никакви поставени линкове към други сайтове, изведнъж постави 3 линка към сайтове на тотално различна тематика, то тук имаме влошаване на потребителското изживяване. За сайтовете, които непрестанно поставят линкове, това не би било толкова лошо.

Линкове, които не са по темата

Колкото повече един линк се отдалечава от тематиката на сайта, толкова повече той влошава потребителското изживяване. Освен това получаването на линк от сайт с друга тематика само по себе си не помага много на сайта ви.

Използване на прекалено много линкове с комерсиален анкор текст

Хората не обичат някой да се опитва да им пробута нещо. Така че ако поставите прекалено много линкове с комерсиален анкор текст (като например „спортни тениски”) – само ще ядосате потребителите и ще ги накарате да натиснат “Back” бутона.

Линковете и потребителското изживяване

„Линкове влошаващи потребителското изживяване” или „линкове невлошаващи потребителското изживяване”?

Както си личи по тази статия, аз мразя начина по който се обсъждат платените линкове. Като цяло в SEO оптимизацията трябва да спре да се говори за „платени линкове” и „не-платени линкове” и да започне да се говори за „линкове влошаващи потребителското изживяване” и „линкове невлошаващи потребителското изживяване”.

Търсещите машини не разглеждат линковете като платени или неплатени, така че и ние трябва да спрем да ги разглеждаме като такива. На алгоритмично ниво търсачките не се интересуват от това дали един линк е платен или не, те се интересуват от влиянието му на потребителското изживяване. Това е така защото няма сигурен метод за определяне дали един линк е купен или не и никога няма да има защото транзакцията може да настъпи извън пределите на мрежата.

В момента платените линкове се смятат за забранени, понеже се виждат като злия съперник на PPC програмата на Google. Обаче реално всеки линк, било то платен или не, може да създаде потенциално намаляване на приходите на Google от PPC реклама. И въпреки че основната цел на Google е да правят пари, най-добрият начин да постигнат това е като осигурят възможно най-доброто потребителско изживяване, а не като демонизират всеки човек, който предизвиква намаляване на приходите им от PPC реклама.

Така че според мен Google не иска да наказва платени линкове, а линкове влошаващи потребителското изживяване. Мат Кътс и другите гурута от Google никога не биха го признали, но всъщност платените линкове често дори подобряват потребителското изживяване в уеб пространството. Платеният линк не винаги означава спамерски линк. Обаче фактът че платените линкове често СА спамерски, създава грешно впечатление за тях.

Линията между размяната на линк за пари и размяната на линк за нещо друго, винаги ще бъде тънка, защото самата размяна на пари никога няма да може да бъде проследена и доказана напълно. От друга страна, линковете влошаващи потребителското изживяване винаги ще могат да бъдат разпознати и всеки уебмастър и SEO специалист е длъжен да използва само такива методи за трупане на беклинкове, които подобряват потребителското изживяване, независимо дали линковете са платени или не.

Кога да използвам платен линк?

Вие можете да използвате платен линк навсякъде и при всяка seo кампания, но ако не сте го направили от правилния уеб сайт има много голяма вероятност парите ви да отидат в кошчето.

Мога да ви посъветвам само едно: Ако ползвате платени линкове, не купувайте всякакви, ползвайте само тематични платени линкове! За целта може да ви помогне и ръководството: Как да оценявам линкове при seo оптимизацията

Тази статия е втора част от Seo ръководството за напреднали. Препоръчвам ви да четете частите от него по реда им.