Как и откъде да пусна линк за seo?

(24 гласа, оценка 4.96 от 5)


Искате ли да класирате сайта си в Google по възможно най-правилният начин - сигурно и евтино? 3D Уеб дизайн ЕООД притежава над 350 български и около 120 англоезични сайта - качествени сайтове в които можете да поръчате платени публикации с линкове в тях. Услугата е описана тук: Линк билдинг в български директории за статии. Искате да разберете какъв ефект може да очаквате? Вижте примери за резултатност на услугата.

Как и откъде да пусна линк?

Как да линкваме, откъде и как да пускаме линкове? Как да пусна линк и откъде да пусна линк? Как да пускам линкове и откъде да пусна линковете? Как да линквам, откъде и как да пускам линк?

Това е последната и най-важна част на Seo ръководството за начинаещи което смея да твърдя че е най-пълното подобно ръководство в света от над 20 статии стъпка по стъпка. Ако се запитате защо до момента са само дванадесет - другите осем части са за напреднали, те ще бъдат публикувани до няколко дена.

Къде да публикуваме линковете за seo?

google ranking algorithm

Публикувайте линкове към вашия сайт предимно в стари сайтове, с висок тръст ранк. Силата на тези линкове е в пъти по-висока от тази на линковете от сайтове с нисък тръст ранк (обикновено новите сайтове и тези сайтове със слаб линк билдинг са точно такива).

Защо точно аз ще ви давам акъл как да линквате?

Ръководството за линкване е базирано на опита ми от над 10-те милиона линка които съм пуснал за 4-5 години. Ще го пускам тук на части, тъй като правилата за линкване са над 100 и наистина е много писане за веднъж.

Защо линковете са толкова много?

В момента google показва във Webmaster Tools само към основния сайт на 3D Уеб дизайн около 4 милиона линка. Към други два високо класирани сайта на наши клиенти в много тежки ниши има още по около милион, дотук станаха 6. От другите около 70 сайта на клиенти които сме класирали в гоогле за търсения от по една дума все ще се съберат още 4 милиона, а и да са с 200-300 линка повече - при толкова много на кой му пука :)

Как са публикувани толкова много линкове?

Някои от тях са пускани автоматизирано със сео инструменти, а някои от линковете съм пускал на ръка - пишейки статии и регистрации в директории и други сайтове. Така го правех през първите година-година и половина. Направил съм със сигурност над 2000 регистрации на ръка за тези 50-на сайта.

Как Google е отчел тези евтини линкове пускани с автоматизирани инструменти?

Много просто, пускани са по всички правила със seo инструменти създадени специално за целта които google не може да разпознае и затова линковете изглеждат естествено за търсачките. Много хора не знаят как да линкват и ги е страх. Те си мислят че една търсачка може да разбере кое е писано на ръка и кое не.

По принцип търсачката може да го разбере, но не и ако направим линкването както трябва и имаме инструментите с които да го направим. Все пак не забравяйте че алгоритъма на търсачката гоогле го правят няколко десетки човека които развиват този алгоритъм с една-единствена цел: да противостои на хитрините на seo оптимизатори като мен.

Защо ли? Защото ако днешните seo оптимизатори работеха с алгоритъма на гоогле отпреди две години щяха да класират сайтове за по една-две седмици в топ 10 на гоогле (докато сега например на мен ми отне цели три месеца да класирам последните три сайта за три отделни ключови думи от по една дума).

Само за последния месец 3D Уеб дизайн вкара в топ 5 и топ 10 на Google сайтове на свои клиенти за всяка една от тези ключови думи: фотоепилация, мебел, лазерна епилация, чайове, дипломна работа, дипломни работи, казуси, видеозаснемане, хранителни добавки. Детайли. Nice, а :)

Няколко правила за линк билдинг от Едуард Димитров:

 • Когато отворят някаква уеб страница, търсачките отчитат само първия линк към един урл адрес.
 • Не бързайте да пълните със съдържание новите сайтове особено ако те са качени на чисто нови домейни, пълнете новите домейни бавно!
 • Ако качите най-страхотния агрегатор на света на чисто нов домейн и започнете да пълните сайта с по 200, 500 или хиляда новини на ден няма да постигнете почти нищо. Според алгоритъма на Google това не е естествено.
 • Не вкарвайте по повече от 5-10 новини на ден в чисто нов сайт. (Ако домейна е стар това можете да го прескочите). Ако целта е много съдържание бързо, просто си купете стар домейн на възраст над една година с добра история и започнете да го пълните.
 • Линковете от началото на статиите имат по-голяма сила отколкото от средата на статията и много по-голяма сила отколкото линковете от края. Но все пак - не линквайте още от първата дума (картинка 1). Забравихте ли - и това не изглежда много естествено за google :)
 • Когато пуснете линк към някакъв домейн най-голяма сила има първия линк, внимавайте какво пише на него, какъв е анкор текста на линка!
 • Линкове от сайтове с висок тръст ранк са много по-силни отколкото от сайтове с нисък дори да са пуснати от непопулярна станица на сайта (картинка 2)
 • Линкове в същата страница сочещи към спам сайтове или с некотираща се забранена тематика могат да обезценят вашия линк (картинка 3)
 • Голям брой нови линкове от много сайтове могат бързо да изкарат нагоре сайта ви, но това ще е само временно (картинка 4)
 • Текстовите линкове предават много повече сила отколкото линковете от алт атрибут на картинка (картинка 5)
 • Линковете пуснати от съдържанието предават най-много сила, тези от хедъра и страничните колони по-малко, а тези от футъра - най-малко (картинка 8)
 • Линкове от тематични сайтове на вашия имат по-голяма тежест отколкото от сайтове на друга тематика
 • Линкове от сайтове които са по-близо до вашия в резултатите на Google имат по-голяма сила отколкото от сайтове по-далеч от вашия (картинка 7)
 • Всеки следващ линк към същия домейн има все по-малка сила, а по някое време (ако са огромен брой) търсачката просто ги игнорира (картинка 6)
 • Когато линквате сайт на тематика Х линквайте сайта с няколко анкор текста, например ако тематиката е уеб дизайн: "сайт за уеб дизайн", "уеб дизайн сайт" или "фирма уеб дизайн".
 • Колкото повече комбинации от анкор текстове на линковете имате с различни ключови думи сочещи към домейна или към страница в него, толкова по-естествено изглежда това за търсачката и толкова по-голяма тежест имат линковете.
Линкове от началото на статиите имат по-голяма сила Линкове от сайтове с висок тръст ранк Линкове към спам сайтове Голям брой нови линкове от много сайтове Текстови линкове и линкове от картинки Всеки следващ линк към същия домейн има все по-малка сила Линкове от сайтове по-близо до вашия Линковете от съдържанието предават най-много сила

Често срещани грешки при линк билдинг

 • Често начинаещите потребители пускат по няколко линка към един и същ url адрес от една страница. Когато отворят някаква уеб страница, ботовете на търсачките отчитат само първия линк към един урл адрес.
 • Например ако се намирате на страница index.html и линквате url адреса buy.html с html код: <a href="/buy.html">анкор текст 1</a> и по-надолу в кода имате: <a href="/buy.html">анкор текст 2</a> търсачките ще отчетат само първия анкор текст, тоест за Google страница buy.html ще е "анкор текст 1" и тази страница (buy.html) ще се класира добре за израза "анкор текст 1", а не за израз "анкор текст 2"
 • Когато имате сателитен сайт който е създаден само с цел да пуска линкове към други сайтове някои колеги линкват по един до три урл адреса от една страница. Аз пускам по един до два линка от една на всеки две страници в сайта (или блога)
 • Тоест ако имате блог със СТО поста и във всеки пост имате по два или три изходящи линка, има огромна вероятност гоогле да помисли че това е спам. Тогава тези линкове ще бъдат обезценени и смисъла от създаването на този сателит ще бъде загубен в голяма степен.

Как да публикувам много линкове?

Много линкове бързо се публикуват само по едни начин - със специализиран софтуер за публикуване на линкове. В статията от линка са разгледани подробно различните видове програми и софтуер за seo оптимизация.