Seo vs ppc - Seo оптимизация срещу Pay per Click

(36 гласа, оценка 4.92 от 5)


SEM, SEO и PPC

Какви са разликите между Seo оптимизацията и Pay per Click рекламата (PPC)

За да разберете какво е различното между оптимизацията на сайтове (Seo) и рекламите със заплащане на клик (PPC), вие първо трябва да знаете много добре какво означават двете поотделно. В тази статия ще се опитаме да ви дадем кратко обяснение което да бъде полезно на нашите клиенти да изберат едното или другото.

1. Доказано е че най-евтината реклама е от интернет, а и най-ефективната, тъй като по-голямата част от нея е таргетирана. С хиляда лева за реклама в интернет ще получите представяне на бизнеса си пред хора които точно това търсят - вашия продукт. С 1000 лева за билборд или реклама по телевизията, освен че са в десетки пъти по-скъпи нямате гаранция дали човека отсреща гледащ рекламата ви се интересува от рекламирания продукт.

2. От там вие започвате да мислите, че ако вашата фирма или бизнес няма уеб сайт вие няма да сте конкурентноспособни и конкуренцията ще ви прескочи в пъти за кратък период от време. Прав сте, Така е. В области като климатици, мебели, услуги, хамали, имоти вече утвърдено се говори че поне 50% от клиентите идват от интернет. Да не говорим за областта на услугите, където разпределението на клиентите стигнали до вас (предлагащия услугата) е че 80% са дошли от интернет, а 20% - всички други.

3. Ок, правите си уеб сайт.

4. През последните пет години множество изследвания установиха, че търсачките довеждат над 80% или повече от трафика на уеб сайтовете. Ако вашия сайт не е откриваем чрез тях той е обречен на бавна смърт или ако е нов - няма никога да работи с пълните си възможности.

Равносметка за фирми в областта на услугите: Около 80% от клиентите търсещи някаква услуга идват от интернет, а до 80% от потребителите идващи от интернет - от търсачките.

5. Добре, вие вече сте убедени, че търсачките са важни. Трябва ли да дадете последните пари от бюджета на вашия сайт, за да се постигне високо класиране чрез Seo оптимизация? Или трябва да използвате платени програми от типа Pay per Click - PPC?

6. Но все още не сте сигурни дали ви е необходима оптимизация за търсещи машини (SEO) или заплащане на клик (PPC) програми? Е, не сте само Вие. Попитайте десет фирми, дали те имат маркетингова стратегия и девет от тях ще кажат: НЕ. Питайте същите хора как те намират информация за продуктите и услугите, които им трябват и те ще ви кажат че използват търсачки и най-вече google. Така че защо за вас съотношението да е различно?

Ами правете и двете! Оптимизирайте сайта си чрез Seo оптимизация, а в определени моменти и случаи ползвайте и реклама на клик - банери, линкове, Google Adwords и други рекламни мрежи.

7. Кога и кое е по-добро? Какво да използвам и кога? Какви са разликите между едното и другото? Какво препоръчват специалистите? Всички тези отговори ще получите от статията отдолу.

SEO срещу Pay per Click

От една страна, хората занимаващи се професионално с реклама и SEM специалистите твърдят, че оптимизацията за търсачки е губене на време. Seo фирмите не можели да направят много за подобряване на Google класирането ви и със заплащане за SEO ще си загубите времето и парите. Не им вярвайте - просто всеки дърпа одеялото към неговата половина на леглото.

Оптимизаторите пък твърдят, че докато оптимизацията за търсачки може да отнеме повече време за постигане на резултати и не може да гарантира че класирането е дългосрочно, инвестицията е много ефективна, много прилича на връзките с обществеността и трябва да бъде важна част от Вашия маркетингов микс. Затова и нашата дискусия ще помогне за уреждане на споровете.

Традиционна Seo оптимизация за търсачки

Първо нека разберем какво е традиционната оптимизация за търсачки. Оптимизацията за търсачки е процесът на фина настройка (оптимизиране) на вашия уеб сайт, за откриваемост по специфични ключови думи и фрази, които са подходящи за вашия бизнес, и за които искате да привличате посетители в сайта си, които търсят сайтове с такива думи в дадена търсачка.

Това се отнася за оптимизиране на различни елементи, а не само на началната страница на вашия сайт, на нейните подгрупи и подстраници. Тези елементи могат да включват термини като мета тагове, връзката структура - линк - популярност - съдържание на сайт.

След като вашият уеб сайт е добре оптимизиран, целта е един път да сте сигурни, че всяка една голяма търсачка ще намери вашия сайт и след това да започнете да добавяте повече страници в сайта, по възможност на същата тематика. Търсачките ще започнат с началната страница на сайта ви и след това ще преминат към другите страници - подстраниците му.

Оптимизацията за търсачки също означава, че вашият сайт е включен в основните директории като Yahoo и Open Directory (DMOZ) които трябва да покажат на търсачката, че той е важен. Други елементи на SEO включват мониторинг на позиционирането в търсачките, като ако е необходимо за вашия сайт (ако сте в област с висока конкуренция например) се правят корекции и непрекъсната поддръжка, за да остане той в топ позиции като непрекъснато се пускат нови линкове към него, пишат се статии с описание на дейността му и се публикуват прес релийзи.

Реклама със заплащане на клик

Плащане на клик или PPC е услуга, в която рекламодателят избира специфични ключови думи или фрази, след което създава списък, който ще се появи, когато някой търси по тази фраза.

Рекламодателят избира сумата, която са готови да плащат за всеки клик върху тяхната регистрация, която води до посещение на своя сайт - по този начин терминът "заплащане на клик". Ако други рекламодатели са избрали една и съща ключова дума или фраза като твоята, тогава се конкурирш с тях за най-висока позиция което става чрез цената на клик. Жива пазарна икономика, моля, наддавйте :).

Това, което прави PPC обявите атрактивни е, че платените обяви са разпределени (синдикирани) към вного партньорски сайтове. В действителност, ако сте пуснали оферта за една от първите три позиции в Overture (например) Вашите обяви ще се появят в някои от водещите търсачки, включително Yahoo, MSN, Alta Vista, HotBot, Infospace, iWon, Lycos и други партньорски сайтове.

Ако ползвате най-голямата мрежа - Google AdWords, то рекламите ви ще се появят тутакси по хиляди сайтове и ефекта за посещаемостта на сайта ви и продажбите му ще е мигновен.

Това което плащането на клик ви позволява да направите, е мигновено "заплащане" на пътя до върха като имате впредвид, че традиционното SEO отнема време и усилия.

Аргументи в подкрепа за SEO или За и против да плащате на клик

Преди всичко трябва да разберем, че ППК (пей-пер-клик или плащане на клик) няма да помогне за подобряване на вашето позициониране в нормалните резултати от търсене. PPC резултатите се появяват винаги в "Топ", "Спонсорирани" или "Платена зона", която обикновено е най-отгоре или отстрани на редовните резултати от търсене.

Въпреки че е хубаво да се появява сайта ви пръвq все още има много потребители, които не кликат върху платени реклами, а по-скоро търсят чрез редовни резултати от търсене (органично търсене). Единственият начин да се оптимизира и класира уеб сайт високо в тези редовни резултати се осъществява чрез ефективна SEO програма.

Къде и колко кликат потребителите в Google:

SEO оптимизация за Google На първо място в Google

Основното предимство на SEO оптимизацията:

В повечето случаи, след като сте добре позиционирани в редовните резултати от търсене, сайтовете ви ще продължат да получават "безплатен" трафик докато при заплащането на клик е очевидно, че когато спрете да плащате за реклама, трафика изчезва и продажбите ви спират или намаляват.

Помислете и за факта че оптимизацията идва с много висока степен на надеждност и доверие. Трафика, идващ от традиционното търсене винаги има високи нива на реализация, защото потребителя вижда най-точният резултат за точно това което той търси, докато при заплащането на клик няма гаранция че конкуренцията няма да клика по рекламите ви и не ви харчи парите за рекламата.

Може би най-убедителната причина да не се изключва SEO от вашата онлайн маркетингова стратегия, зависи от цената за реклама във вашата ниша. В някои пазарни ниши може да е изгодна рекламата на клик, тъй като там няма голяма конкуренция и няма много рекламодатели за съответните ключови думи и изрази, а в друга област може да е много скъпо и да трябва да плащате до цели 4-5 лева на клик! А знаете ли че в някои англоезични ниши цената на клик достига до 70-90 лева за всеки клик! Тук можете да видите списък с едни от най трудните Български ключови думи и изрази.

Недостатъците на SEO оптимизацията:

Съществува и един основен недостатък на традиционното SEO. То често отнема няколко месеца, за постигане на първоначалните резултати и това не е лесно за контрол. На много хора им се иска бързо и безпроблемно да манипулират търсачките, но не на всеки се удава. Затова и много фирми предлагащи подобни услуги си правят лъжливи портфолия където претендират, че са оптимизирали сайтовете на кого ли не.

Не позволявайте на уеб дизайнерите да диктуват вашата маркетингова стратегия.

Уеб дизайнерите често използват Flash, JavaScript или DHTML навигационни инструменти, динамично управление на съдържанието или други техники, за да извлекат максимума от своя сайт дизайн. Всеки от тях представлява предизвикателство към паяците на търсачките.

Уеб дизайнера често няма никаква представа как търсачките работят и какви са техните способности. Те имат други цели при проектирането на уеб сайтове като например:

  • Представяне на сайта по интересен и уникален начин.
  • Запълване и използване на максимална част от пространството на сайта за недвижими имоти (например).
  • Използване на наличните техники за проектиране, за да достигне по ефектен начин посланието до крайния потребител.
  • Обработка на съдържанието по ефективен начин пестящи голямо количество труд - ползване на CMS системи.
  • Всичко това са много важни цели, но най-често крайния дизайн не е "приятелски" настроен към търсачките.

Съществуват дори сайтове при които съдържанието е напълно скрито от търсачката. Оптимизацията за търсачки може да ви помогне да запазите съдържанието на сайта си и същевременно да го направи перфектно откриваемо от търсачките. Окончателното предимство на Seo оптимизацията е, че един добър сайт и широко съдържание ще направи още по-посещаем и откриваем сайта не само за основнаите си ключови думи, но и за много вторични ключови думи.

Още няколко от предимствата на PPC - заплащането на клик.

  • С ППК програмите избирате сами ключовите си думи и пишете сами обявите.
  • Вие контролирате къде и каква реклама да се показва и дори кой да я види (например от коя страна)
  • Вие решавате какъв е бюджета ви и можете да коригирате вашите разходи на базата на резултати или събития (например съобщения, промоции, брой кликове).

Чрез проследяване на резултатите от ППК кампанията, може да се създаде база от знания по отношение на Вашата дейност, включително съобщения и търсене на най-добрата цена на рекламата и най-добър целеви URL на който да препратите потребителите след кликането на рекламата ви. С течение на времето тези знания могат да ви помогнат да се подобрите и да определите своите бизнес насоки.

Проследяването също ви дава възможност да разберете вашите ROI (Възвращаемост на инвестицията) от конкретна пазарна инициатива и ви дава увереност да похарчите пари за по-голям обем реклама. Може в началото да сте сигурни, че разходи от рода на 1000 лева на месец за PPC кампания са пари на вятъра, но след като се измери възвръщаемостта на инвестицията, може да осъзнаете, че си струва.

Проверете много от търсачките (например Google, MSN, Yahoo, Yandex) и това което трябва да направите е да търсите за изразите и думите по които искате вашия потенциален клиент да ви открие. Естествено, ще трябва да превъртате, преди да можете да откриете своите редакционни (т.е. безплатни) резултати.

Тяхната първа страница е пълна с техните собствени платени обяви. Търсачката зависи от рекламодателите за да си осигури приходи. Платени обяви при търсене ще продължава да има повече и повече на страниците с резултати от търсене в Интернет, тъй като те докарват на търсачките наистина много пари.

Защо потребител ще кликне на платен резултат, когато може да кликне върху неплатените (по-обективни) резултати?

Въпреки че е вярно, че когато потребителите търсят информация, те предпочитат неплатените резултати, когато потребителят се интересува от платено придобиване на даден продукт или услуга, платения резултат е също толкова привлекателен, ако не и по-привлекателен.

Потебителите търсещи безплатна информация кликат повече на стандартните резултати в SERP (органично търсене), а тези които търсят платена услуга или продукт - ползват и рекламите в стандартните резултати на търсачките.

PPC програмите дават незабавни резултати.

След като сте избрали съответните ключови думи и пуснете вашата обява само въпрос на часове е на сайта ви да дойдат голямо количество потребители (зависи само от бюджета ви). Вие можете да прекратите обявата по всяко време.

Pay per Click или SEO оптимизация?

Всъщност, казват го всички Seo и Sem специалисти, включително и аз. И двете - който от каквото има нужда.

Ако е необходимо да се подобри качеството и количеството на Вашите клиенти възможно най-бързо, PPC е правилният отговор. Ако искате да получите най-висока възвръщаемост на инвестициите, подобряване на Вашата откриваемост в търсачките и поне два пъти по-ниска цена за дългосрочни продажби, SEO оптимизацията е това от което имате нужда. За повечето фирми максималния възможен успех е комбинация и от двете услуги.

SEO и PPC са взаимно допълващи се. В действителност, Pay per Click програма може да помогне за идентифициране на най-успешните ключови думи за търсене и подканващи потребителя към действие и може да бъде използвана за оптимизиране на сайта. PPC бюджетите могат да бъдат коригирани нагоре (и надолу) на базата на резултатите, включително подобрението, постигнато чрез оптимизация.

Една кампания, която включва и двете - и PPC и SEO помага за насищане с резултати от нашия сайт в резултатите на търсачките - SERP. Ако съвкупността от двете кампании - за оптимизация и за реклама на клик остават с печалба (което е лесно проследимо), и двете трябва да останат активни.

Полезно ръководство по темата: Какво е SEM - Search Engine Marketing?

Seo или Pay per Click - Заключение

Ако вие имате някакъв бизнес и още нямате собствен уеб сайт - жалко за вас. Скоро няма да сте конкурентноспособни и рано или късно ще фалирате. Направете си сайт! Направете го добре, един сайт без стратегия за откриваемост не носи на собственика си почти никакви пари! Вие не искате това, нали? Тогава прочетете това БЕЗПЛАТНО ръководство по планиране изработката и оптимизацията на сайт.

Посещаемостта на един уеб сайт, независимо дали е постигната чрез оптимизация, PPC или и с двете, трябва да бъде основен компонент от цялостния маркетинг микс на една компания. Потребителите на търсачките са избрали да използват Интернет, за да разглеждат, да се забавляват, да си купят нещо или защото търсят решение на някакъв проблем.

От там те попадат на сайта ви. Всички посетители на Вашия уеб сайт са Ваши потенциални Купувачи. Колкото повече от тях имате, толкова по-голям е шанса ви за по-големи продажби и да стигнете до големите пари. Постигнете го. След като вече имате голямата посещаемост - оптимизирайте трафика си и направете посетителите си свои клиенти.

Е, 3Д Уеб Дизайн ви предлага точно това (време за реклама) - имаме над 2500 доволни клиенти с изработени от нас уеб сайтове и над 900 оптимизирани уеб сайта и сме докарали парите при тях. Направете си сайт сега или изкарвайте повече пари от сайта си със Seo оптимизация. На нормални цени по джоба на всеки Българин и уникално съотношение цена - качество.