Оценяване на линкове при seo оптимизацията

(12 гласа, оценка 5.00 от 5)


ръководство за оценяване на линк при seo оптимизацията

Ръководство по оценяване на линк

Процесът на оценяване на линкове при seo оптимизацията - ръководство за оценяване на линк. Това е важен момент когато купувате платени линкове, когато продавате линкове или когато разменяте линкове.

Много от вас твърдят че са професионалисти и че са опитни seo оптимизатори, но при стартирането на една голяма кампания за набиране на линкове за линк билдинг малко от вас знаят как всъщност да отсеят най-качествените линкове. При повечето случаи всички купуват на кило всички евтини линкове които намерят и... естествено бъркат.

Е, тази част от Seo ръководството за напреднали ще ви помогне да се научите. Когато го прочетете ще разберете че ако сте купували досега линкове без да се съобразявате с тези провила, сте давали 80% от парите си на вятъра.

Как да разберете струва ли си да се опитвате да придобиете даден линк или не? Отговорът на този въпрос се влияе от цяла група фактори. За да разберете по-лесно дали е добра идея да се опитвате да получите линк от дадена страница, създадох специална диаграма описваща моя процес по оценяване на даден линк. В началото на диаграмата са най-важните фактори – тези които моментално могат да наклонят везните в едната или в другата посока.

Колкото повече напредваме по стрелките в диаграмата, все повече параметрите стават по-маловажни и просто допълнително биха намалили или увеличили степента на усилията, които си струва да вложите, за да получите този линк. Ако стигнете до края на диаграмата, е много вероятно да си струва да вложите поне някакви усилия за да получите дадения линк.

Трудност на придобиване на линка

ръководство за оценяване на линк при seo оптимизацията

(Оценяване трудността на придобиване на линка)

Първото нещо, което трябва да бъде оценено е трудността на придобиване на линка. Ако става дума за линк от голям онлайн магазин например, по-добре се откажете – освен ако нямате уникална оферта с висока стойност, която да предложите в замяна. Винаги имайте някаква представа за това а) каква е стойността на вашият уеб сайт и/или б) какво долу горе можете да предложите в замяна, за да получите даден линк. Ако тези две неща не са на нивото на сайта, от който се опитвате да получите линк, по-добре се откажете от този линк и продължете нататък. Ако не желаете да се откажете, тогава се опитайте да подобрите стойността на вашия сайт.

Трудност на придобиване на линковете - накратко

 • Определете тематиката на сайта
 • Сравнете това, което предлагате в замяна с това, което може би биха търсили от сайта и с неговата тематика
 • Проверете честотата на обновяването, за да потвърдите че сайта се поддържа

Минимално допустимо класиране на сайта

ръководство за оценяване на линк при seo оптимизацията

(Има ли страницата минимално допустимо класиране)

След определянето на трудността на придобиване, е ред да проверим дали страницата разполага с минимално допустимо класиране. Ако просто копираме URL адреса и потърсим за него в Google, то е доста вероятно да открием че страницата е индексирана, особено ако проверяваме началната страница на домейна. Тоест, използването на този метод не е много полезен за мен – има много индексирани уеб сайтове, но голяма част от тях не предават никаква стойност или пък предават много малка стойност.

За да проверя дали Google смята страницата за основателна, извършвам търсене за едно или две неща – едното е URL адреса без протокола (например //) и без разширението (например .com), а второто е за началото на заглавния таг на страницата. Как оценявам резултатите от тези търсения зависи от сайта и от конкуренцията за конкретните ключови думи в заглавите.

Например, ако заглавието се състои само от фразата „Спортни стоки”, няма да има смисъл да търся за нея, защото е доста вероятно да не открия страницата на първа страница от резултатите за тази заявка. Така че, в този случай ще използвам URL адреса – ако е например блог към blogspot.com, може да потърся за “Спортни стоки blogspot” и да очаквам сайта да се класира измежду първите 5 резултата. Ако не го открия сред първите резултати, това ще означава че не си струва да се занимавам с този сайт.

От друга страна, ако заглавният таг е „Спортни стоки във град Русе”, ще потърся за точно тази фраза и ще очаквам да видя сайта сред първите няколко резултата. Очакванията ми са високи, защото за тази ключова фраза има много по-ниска конкуренция и би трябвало да е доста лесно за сайта да се класира за нея, особено ако това е заглавният таг на началната страница.

Ако не сте много опитен в определянето на конкурентността на дадена заявка, в началото може да използвате инструмента на SEOMoz - Keyword Difficulty Tool, докато вземете и вие да усещате нещата. Пример за не много конкурентна заявка е такава с трудност под 40%. Ако нямате платен акаунт в SEOMoz, може да използвате инструмента на SEOChat.

Минимално допустимо класиране на сайта - накратко

 • Определете дали страницата се класира в топ 5 за приложима комбинация от заглавния таг и ако е нужно URL адреса, при положение че заявката има трудност под 40%
 • Ако да, продължете
 • Ако не, изберете си друга страница и започнете от начало

Спам индикатори

ръководство за оценяване на линк при seo оптимизацията

(Определете дали са налице някакви спам индикатори)

Следва да определим дали изобщо искате сайтът ви да бъде асоцииран с този домейн. Много сайтове с висока стойност са се възползвали от тази стойност и са продали големи количества линкове или са направили някакви други съмнителни неща и или вече не предават никаква стойност или в скоро време ще спрат да предават стойност.

Спам индикаторите са линковете влошаващи потребителското изживяване, които ще опиша и тук, като също добавя и още някои засягащи не само линковете на страницата.

 • Комбинацията от 3 линка – Много сайтове продават линкове в пакети от 3, така че като видите публикация с 3 линка все с комерсиални анкор текстове (например спортни тениски, вместо спортен блог), значи сте открили блог, който продава много линкове и следователно би застрашил вашия сайт, ако закупите линк от него. От друга страна пък, понякога такива сайтове имат само по 1 линк на статия. Тогава също избягвайте да имате вземане-даване с този сайт.
 • Линкове, които не са по темата. Ако имате уеб сайт на тема мода и сте намерили прекрасен сайт на същата тематика, но изведнъж откриете че са поставили три линка към сайтове за очила например, то е доста вероятно че се занимават с някакви съмнителни неща. И което е още по-важно, щом са готови да поставят връзки към сайтове с различна от тяхната темата, значи е доста вероятно да се съгласят да поставят и линкове към сайтове на тема хазарт, фармацевтични продукти или порно. А определено не бихте искали да имате нещо общо с подобни сайтове.
 • Сайт с нов собственик. Има хора, които правят шестцифрена сума само от купуване на сайтове, промяна на тяхната тематика и съдържание и продажба на линкове. Аз лесно откривам тези сайтове, като забележа несъответствие между тематиката на URL-а и съдържанието в самия сайт. Понякога виждам домейн от сорта на “chickenfingers.com” (от англ. пилешки ролца), на който е разположен блог на тема мода с готов некустомизиран темплейт. Доста е вероятно сайта вече да не предава почти никаква стойност, след като вече веднъж е така драстично променен. А и щом са използвали тази техника, кой знае в бъдеще до какви други съмнителни методи ще прибегнат.
 • Линкове в сайдбара или футъра. Проверете за наличие на линкове с комерсиален анкор текст в сайдбара и футъра. Вероятно те няма да са изобщо по темата и ще е лесно да ги разпознаете. Те са ясен индикатор да не правите бизнес с този сайт.
 • Дублирано съдържание. Има ли на сайта качено дублирано съдържание? Много сайтове прибягват до копиране на чуждо съдържание и въпреки че сайта им изглежда надежден, той не е. За да определите дали даден сайт има дублирано съдържание, оглеждайте се за наличие на неестествено и много систематизирано съдържание. Ако имате подозрения, копирайте няколко последователни изречения от текста и го поставете в Google. Ако сайта не се класира на първо място за тази заявка, то откажете се. Или сайта няма почти никаква стойност или е пълен с копирано съдържание.
 • Ясен белег, сочещ за продажба на линкове. Имат ли поставена реклама на популярен сайт за продажба на линкове или написали ли са в сайдбара или някъде другаде, че продават линкове? Ако отговора е да, по-добре се откажете от този сайт, вземането на линк от подобен сайт е като да карате към къщи пиян в 2 часа през нощта 5 дни в седмицата.

Как да преценя дали да купя линкове от сайта - Накратко:

 • Споменато ли е някъде че се продават линкове в сайта? Ако да, откажете се.
 • Има ли добавено голямо количество дублирано съдържание? Ако да, откажете се.
 • Има ли много странни, лоши или нетематични линкове с комерсиален анкор текст в сайдбара и/или в статиите? Ако да, откажете се.
 • Има ли несъответствие между тематиката на заглавния таг или самия сайт с думите в URL адреса? Ако да, откажете се.

Линк солидарност

ръководство за оценяване на линк при seo оптимизацията

(Определяне на линк солидарността)

Щом вече сайтът е преминал през най-очевидните два етапа – минималното допустимо класиране и проверката за спам индикатори, следващата стъпка е да определим дали линка, който искаме да получим, има предимството на линк солидарността – тоест дали ако получите този линк, той ще бъде индексиран и дали ще запази тази индексация и занапред.

Дори и даден сайт да има PageRank 4 и да се класира добре за собственото си име, това не означава че ще предаде някаква стойност на вашия сайт (ако получите линк от него). Много от сайтовете в днешно време са под формата на блог и начина, по който се показват публикациите в сайта, може да има голямо влияние на това дали вашият линк ще бъде видян от търсачките.

Основният проблем е този с откъсите, които се показват на началната страница на някои блогове, вместо целите публикации. При тези блогове, при които се използва кратко превю на всеки пост, вместо да се показва цялата статия, често се наблюдават затруднения с обхождането и индексацията. В такъв случай, ако успеете да накарате уебмастъра да напише статия за вашия сайт, то линкът в нея, а и самата статия, може изобщо да не бъдат забелязани от търсачките. От друга страна пък, понякога публикацията може да бъде индексирана, но след време линка от тази страница да бъде сметнат за маловажен или незначителен.

Един от най-важните индикатори, които ползвам и който според мен е доста подценяван при оценяване на един домейн, е сравняването на индексацията на сайта с реалния му размер. Това ни дава добра оценка на това какво е СЕГАШНОТО мнение на Google за този домейн. Това ни дава много по-добра представа от тази, която ни дава някаква остаряла и неактуална оценка като PageRank-а например.

За да направите този вид оценяване, посетете Google и използвайте командата „site:домейн-на-сайта.com” за да определите колко горе-долу страници са индексирани. След това посетете сайта, от който ще получавате линк и използвайте тулбара.

Ако например сайта има 175 индексирани страници и 196 вътрешни линка на началната страница, то най-вероятно този сайт няма да запази страницата ви индексирана за дълго. Дори и да го направи, доста е вероятно линка от тази страница да бъде игнориран след време. А например ако откриете сайт със 180 вътрешни линка на началната страница и 2000 индексирани страници, трябва да се радвате защото сте открили сайт, който ще ви прехвърли доста стойност.

ръководство за оценяване на линк при seo оптимизацията

(140 вътрешни линка на началната страница + 742 индексирани страници = силен домейн)

Кои линкове и от кои сайтове са по-силни:

 • Ако сайта е блог, определете колко добре се индексира, като използвате командата “site:” – сравнете резултата с това колко вътрешни линкове има сайта на началната си страница, като използвате добавката за Firefox - Search Status.
 • Ако броя на индексираните страници е близък до броя на вътрешните линкове на началната страница, най-добре се откажете от този сайт.
 • Сайт с Google pagerank 5 на заглавната страница и 10 линка от нея към подстраници е много по-слаб от сайт с Google pagerank 4 на заглавната страница и 100 линка от нея към негови подстраници.
 • Обикновено по-големите сайтове са по-силни и с по-голяма тежест за търсачките от малкоте (освен ако големият сайт не е изграден само от дублирано съдържание).

Тематичност на линковете

ръководство за оценяване на линк при seo оптимизацията

(Определете тематиката на сайта)

Това е едно от доста очевидните неща – ако сайтът е на близка тематика до вашата, това рязко ще увеличи стойността, която ще ви прехвърли линк от този сайт. Един допълнителен начин за определяне тематиката на даден сайт е използването на онлайн инструмента за тематичност разработен от SEOMoz.

Въведете анкор текста, който смятате да използвате и вижте до колко страницата има нещо общо с тази ключова дума или фраза. След това пробвайте с други анкор текстове, от които се интересувате и ако откриете че някой е доста по-добър от друг, използвайте него в този случай. Така ще има по-голям ефект от линка.

Тематичност на линковете - Накратко:

 • Ако страницата е силно свързана с вашата тематика, стойността на линк от нея е много по-голяма. И обратното твърдение е в сила, ако тематиката е доста различна, стойността рязко намалява.
 • Използвайте инструмента за тематичност разработен от SEOMoz, за да определите с какъв анкор текст и към кой ваш сайт ще е най-добре да получите линк.

Параметри на домейна/страницата

ръководство за оценяване на линк при seo оптимизацията

(Определяне на параметрите на домейна/страницата)

След като вече сте прегледали всички предходни неща, сега е време да погледнем някои по-конкретни параметри на конкретната страница/домейн.

 • PageRank – Въпреки че той е нещо преходно и нестабилно, този параметър все пак може да ни вдъхне определено количество доверие – особено на тези, които не са много наясно с тънкостите на SEO оптимизацията.
 • Брой линкове на страницата. Ако общия брой линкове на страницата е над 400, трябва сериозно да се замислите дали изобщо си струва да се занимавате с нея.
 • Възможност за получаване на трафик през линка – Възможно ли е да получите тематичен трафик към вашия сайт през този линк? Дори и отговора да е да, то е доста вероятно този показател да няма ефект върху вашия избор и вече да сте решили да закупите линка заради предходните показатели. Обаче все пак, получаването на допълнителен трафик може да ви накара да положите повече усилия за придобиването на този линк.
 • Входящи линкове на домейна. С колко беклинкове разполага сайта? PageRank-ът може да ви даде някаква представа, но като цяло той е доста неактуална оценка, а когато говорим за беклинкове е много важно да имаме актуална информация. Освен това, може да видите сайт с PageRank 4 и само 80 беклинка. Това определено е подозрително. Разследвайте въпроса с Yahoo! Site Explorer или друг подобен инструмент и вижте дали сайта няма линк от CNN или нещо подобно, което да компенсира малкото количество на беклинкове.
 • Входящи линкове на страницата. Ако ще вземате линк от вътрешна страница, то нейните беклинкове ще ви дадат по-добра представа за стойността и, отколкото беклинковете към домейна.
 • Къде е хостван сайта? Индикатори свързани с държавата. Ако Google може да покаже локални резултати за ключови думи от национално ниво, можете да сте сигурни че той вижда и намалява стойността на сайтове, които не са хоствани на (или са разположени на или изглеждат да са от) региона на дадената държава. Най-голямото доказателство, че Google знае кога един сайт е от друга държава, може да се види когато в резултатната страница изрично е изписано че домейна е от другаде – примерно пише Индия точно до URL адреса. Обикновено е доста очевидно дали сайта е от вашата държава, примерно по страницата за контакти, по езика и други индикатори. Ако сайта не е от вашата държава, според мен това силно намалява неговата стойност за вас.
 • Бъдеща стойност на линка. Понякога ще откриете сайт, който в момента има ниска стойност, но има голям потенциал за развитие. Може да става дума примерно за чисто нов сайт или пък за блог инвестирал в прекрасен дизайн и изглеждащ със сериозни намерения да създава и добавя качествено съдържание. Ако се сдобиете с линк от началото, ще получите значителна стойност в бъдеще, когато домейна придобие голям авторитет.

Параметри на домейна/страницата - Накратко:

 • Използвайте онлайн инструменти за оценяване на домейни, за да определите какви усилия и ресурси си струва да инвестирате за да получите този линк.

Специфични за конкретната ситуация параметри

ръководство за оценяване на линк при seo оптимизацията

(Определяне на специфичните за текущата ситуация параметри)

След като привършите с оценяването на сайта е време да започнете да си представяте как ще изглежда вашият линк разположен на този сайт. Всеки сайт е различен, така че дори и даден сайт да е така добър да ви предложи линк, това не означава че това ще е такъв тип линк, от който вие се интересувате. А това е доста важно при определянето на усилията, които си струва да положите за да получите този линк.

 • Ще има ли атрибут rel="nofollow"? Може да ви изглежда очевидно, но понякога тази важна подробност се изпуска. Дори и уебмастъра да не постави умишлено този атрибут, възможно е той да е вграден в CMS системата, която е използвана.
 • Къде е разположен линка? Смята се че линковете в рамките на статия и текст, предават по-голяма стойност от тези в сайдбара или футъра. Ако нямате избор и можете да получите линк само от футъра, то внимавайте защото не само че стойността на линка може да е нищожна, но може и той да се сметне за спам индикатор.
 • На кои страници е разположен линка? Много често ще имате възможност да получите линк на повече от една страница, а понякога дори и на всички страници. Това са все ситуации, които правят линка по-стойностен.
 • Колко линкове можете да получите? Ще получите само 1 линк или няколко линка? Колкото повече, толкова по-добре за вас.
 • Може ли да получите линк и другаде освен на началната страница? Въпреки че линк от началната страница е нещо прекрасно, понякога може да предпочитате линк от вътрешна страница, която е силно свързана с тематиката, която търсите. Вземете под внимание дали имате такава възможност или не.
 • Може ли да бъде използван анкор текст по ваш избор? Всъщност това е най-важният критерии – според всеобщото мнение (а и според мен също), анкор текста е един от най-важните критерии в SEO оптимизацията. Така че ако имате власт над анкор текста и той няма да е просто вашето домейн име, то стойността на линка се покачва драстично.
кратко ръководство за Оценяване на линкове при seo оптимизацията

Специфични параметри за конкретната ситуация - Накратко:

 • Какви са предишните склонности на уебмастъра за поставяне на линкове и как се отнасят те до типа линк, който вие искате да получите? Използвайте информацията от текущите изходящи линкове на сайта, за да създадете психологически профил на уебмастъра и спрямо него си променете стратегията за получаване на линка.

Всеки линк е различен (Заключение)

Казват че всеки човек е различен – е, всеки линк също е различен, понеже все пак е поставен от различен човек. Всеки линк има специфична стойност, която е различна от всеки друг линк в интернет – особено що се отнася специално до вашия уеб сайт.

Въпреки че никога не можем да определим с точност тази стойност, като опитни SEO-та и уебмастъри, можем да предприемем мерки за приблизителното и определяне и по-този начин да превърнем линка в печеливша инвестиция. Бъдете строги и водете задълбочено разследване, защото уеб сайтовете, както книгите, много често могат да бъдат добре оценени по своята корица.

Тази статия е четвърта част от Seo ръководството за напреднали. Подробно ръководство за платените линкове има тук: Платени линкове и seo оптимизация.

Кратка схема за процеса на Оценяване на линкове при seo оптимизацията има на картинката вдясно.