Линкове и SEO, важен елемент от SEO оптимизацията

(13 гласа, оценка 5.00 от 5)


Seo оптимизация

Линковете – друг важен елемент от SEO оптимизацията

Защо са важни линковете при SEO?

Най-вероятно думата, която се асоциира най-добре с интернет, е думата “линкове” (връзки, хипервръзки, препратки). Общо взето това е хипертекстът – вие линквате (поставяте линк) към страници, които ви харесват, а към вас линкват страници, които харесват вашия сайт. Всъщност мрежата е изтъкана от взаимносвързани страници и ботовете следват тези връзки (линкове) при индексация на нови страници.

Ако много малко сайтове линкват към вас, то ще отнеме доста време на търсачките да открият вашия сайт. Дори и да го открият, е доста вероятно да имате лошо класиране, тъй като количеството и качеството на линковете е част от алгоритъма на търсачките за определяне на тематичността на всяка страница.

Линковете са една от най-важните части от Seo оптимизацията на сайт, изграждането на голям брой линкове към даден уеб сайт се нарича Линк Билдинг (linkbuilding) на сайта и тази част от seo се нарича OffPage Seo оптимизация.

Входящи и изходящи линкове

Общо взето има два вида линкове, важни за SEO оптимизацията – входящи и изходящи линкове. Изходящите линкове са тези, които започват от вашия сайт и водят до друг сайт, а входящите линкове, или още беклинковете (backlinks), идват от външен сайт и сочат към вашия сайт. Например, ако a.com линква към mydomain.com, линкът е входящ за mydomain.com и е изходящ за a.com.

Беклинковете са много важни, понеже те са нещо като измерител на вашата популярност в интернет пространството. Имайте предвид обаче, че не всички беклинкове са еднакви. Има добри и лоши беклинкове. Добрите беклинкове са от реномирани места – за предпочитане от сайтове на подобна тематика. Тези линкове ще подобрят вашето класиране. Лошите беклинкове идват от подозрителни места (като линк ферми) и трябва да се избягват. Е, ако сте получили лоши беклинкове, без да сте се съгласили или да знаете, може би ще е добра идея да се свържете със собственика на сайта и да го помолите да премахне линка.

Ако не разполагате с много беклинкове, не се притеснявайте – купуването на линкове е утвърдила се практика и ако наистина искате да постигнете челни позиции, може да се наложи да я използвате и вие. Но преди да започнете да купувате линкове, по-добре започнете с някои безплатни алтернативи. Например, някои добри места за получаване на добри и безплатни беклинкове са уеб директории като //dmoz.org или //dir.yahoo.com.

За да откриете подходящи места, от които да получите беклинкове, можете да ползвате специални сео инструменти. След като откриете потенциални места за получаване на беклинкове, свържете се със собственика на сайта и започнете преговори. Понякога може да се съгласите на бартер – тоест размяна на линкове – те ще поставят линк на своя сайт към вашия, а вие ще поставите линк от вашия към техния. Имайте предвид обаче, че това е лоша и рискована сделка, която трябва да се опитвате да избягвате.

Вътрешните линкове (тоест връзки от една страница към друга страница в рамките на същия сайт) са също важни, но не и толкова, колкото беклинковете. В този ред на мисли трябва да отбележим, че използването на изображения като линкове, въпреки че прави сайта ви по-красив, е доста лошо от SEO гледна точка. Вместо да използвате бутони за линкове, използвайте прости текстови връзки. Не забравяйте че търсачките виждат страницата като текст, и не могат да се насладят на красивите дизайнерски чудеса, като бутони с преливка или флаш анимации. Така че когато е възможно или ги избягвайте, или използвайте смислено текстово описание в alt атрибута на изображението.

Анкор текст

Анкор текстът (anchor text) e най-важната част от един беклинк. Въпреки че има значение от къде идва линкът (например от реномиран сайт или линк ферма), още по-важно е какъв е самият текст в рамките на линка. Казано по-просто, анкор текстът са думите, на които трябва да цъкнете за да се отвори линка. Например ако имаме следният линк: най-добрата търсачка, то “най-добрата търсачка” е анкор текста на този линк към google.com. Виждате че дори и да получите беклинк от реномиран сайт, ако той е с анкор текст подобен на “пример за пълен провал”, то едва ли ще сте много доволни.

Когато проверявате беклинковете си, винаги проверявайте техния анкор текст и дали в него се съдържа ваша ключова дума или фраза. Голям плюс за вашето SEO е да имате много беклинкове от реномирани сайтове и техният анкор текст да включва вашите ключови думи. Можете да проверите анкор текста на вашите беклинкове със специализирани сео инструменти. Освен самия анкор текст, текстът около него също е важен.

Практики, които е по-добре да избягвате

Подобно на преувеличаването с ключовите думи, купуването на голямо количество беклинкове наведнъж е практика, която е по-добре да избягвате. Става доста подозрително ако размените например 1000 връзки с даден сайт в рамките на 1-2 дни. Освен това търсачките следят линк фермите (сайтове, продаващи по много линкове) и тъй като купуването на беклинкове е начин за манипулация на търсачките, тази практика се наказва. Така че избягвайте да търгувате с линк ферми, това може да ви навреди повече от колкото да ви помогне. Също, избягвайте изходящи линкове към лоши или спамерски сайтове.

Както споменахме по-рано, размяната на линкове не е чиста сделка. Дори и да подобри вашето класиране, тя може да има негативен ефект в бъдеще. Първо, не знаете дали човека, с който сте разменили връзки, ще спази обещанието си – тоест той може да премахне връзката към вашия сайт. Второ, той може да промени контекста, в който се намира вашият линк. Трето, изглежда доста подозрително ако 50% или повече от вашите входящи и изходящи линкове са от/към един и същи сайт.

Когато говорим за линкове, едно нещо, което трябва да имате предвид, е съотношението между входящите и изходящите линкове. Общо взето, ако изходящите ви линкове са десет пъти повече от входящите, това е лошо, но и също зависи от типа на сайта. Ако имате сайт, който линква към източници на новини или има RSS емисии, тогава многото изходящи линкове са неизбежната цена, която трябва да платите, за да имате свежо и актуално съдържание.