Мета тагове и Seo оптимизация

(13 гласа, оценка 5.00 от 5)


Отношението на мета таговете към SEO оптимизацията

Преди няколко години <meta> таговете бяха основният инструмент за SEO оптимизация и имаше директна връзка между това, което сте написали в тях и вашето класиране в търсещите машини. Постепенно алгоритмите на търсачките станаха по-добри и днес значението на мета таговете намалява с всеки изминал ден, особено при Google.

Но все пак някои търсачки продължават да показват информация от мета таговете (под заглавието на всеки резултат в страницата с резултатите), така че потребителите да могат да прочетат какво сте написали и ако решат че е това, което търсят, да посетят вашия сайт. Също така, някои от специализираните търсачки все още използват мета таговете като критерии за класиране на сайта ви.

Тагът за мета описание е още един начин да опишете вашия сайт и да покажете на търсачките за какво се отнася. Със сигурност няма да ви навреди ако включите поне едно кратко описание, така че не го пропускайте. Например за сайта за осиновяване на кучета, мета описанието може да бъде нещо подобно на това <Meta Name=“Description” Content=“Осиновяването на куче спасява един живот и носи радост във вашия дом.”>

Безплатен бонус: Лекция 9 от SEO курс 2014: Оnpage SEO оптимизация и Мета тагове - презентация на PDF. Всички безплатни ръководства в сайта ни: SEO уроци за начинаещи.

За какво служат meta таговете

Тагът за мета ключови думи е предназначен да съдържа списък с ключови думи и фрази, които смятате че са най-важни за дадената страница. Популярните търсачки не биха взели предвид този таг, но все пак това е още един шанс да им подскажете кои са вашите ключови думи. Може би е добра идея там да включите различни синоними (а дори и ключовите ви думи но с често допускани правописни грешки).

Например за сайта за осиновяване на кучета, можете да използвате подобен на този мета таг за ключови думи: <Meta name=“Keywords” Content=“осинови, осиновяване, куче, кучета, кученце, спаси живот, бездомни животни”>. Този мета таг има много малко значение за SEO оптимизацията, но все пак е добре да го използвате.

Мета тагът отнасящ се до ботовете (meta robots) обаче заслужава повече внимание. В този таг можете да посочите на търсачките, кои страници НЕ искате да бъдат обходени и индексирани. Понякога се случва да имате страници от сайта си, които трябва да бъдат там, но не желаете да бъдат включени в индекса на търсачките. Използвайки този мета таг е един от начините те да не бъдат индексирани (другият начин е с помощта на текстов файл на име robots.txt и общо взето това е по-добрия начин).