Визуални елементи и SEO

(9 гласа, оценка 4.89 от 5)


Визуални елементи и SEO оптимизация

Визуалните елементи и SEO оптимизацията. Както вече споменахме, търсачките не могат да индексират директно неща като изображения, звуци, флаш анимации, javascript. Вместо това, те разчитат на вас да добавите смислено текстово описание и на негова база те да индексират тези файлове.

Може да се каже че ситуацията е подобна на ситуацията с текста преди около 10 години – вие осигурявате описание в мета таговете и търсачките го използват при индексирането и обработката на вашата страница. Ако технологиите се развият достатъчно, един ден търсачките може да добият способността да индексират изображения, анимации и т.н., но за сега това си остава само една мечта.

Изображения

Изображенията са важна част от всяка интернет страница и от дизайнерска гледна точка те не са просто една екстра, а са най-важният елемент от всеки сайт. Обаче тук дизайнерите и търсачките са на две доста различни мнения, защото за търсачките всяка информация, съдържаща се в изображение, е напълно изгубена.

Понякога, ако работите с уеб дизайнери, е трудно да им обясните че използването на текстови връзки (с правилния анкор текст) вместо лъскави изображения и бутони, не е някаква прищявка, а си е направо задължително. Да, може да бъде трудно да постигнете правилния баланс между красива страница и SEO оптимизирана страница, но тъй като дори и най-красивият сайт е почти ненужен ако не може да бъде намерен от търсачките, всеки сайт трябва да жертва малко от дизайна си за сметка на по-добра SEO оптимизация.

Все пак, идеята не е да не използвате никакви изображения в сайта си. В наши дни това е почти невъзможно, освен ако не искате да имате един от най-грозните сайтове в мрежата. По-скоро идеята е да използвате изображения за илюстрации и декорация, а не за навигация или, което е още по-зле, за изписване на текст (примерно с някакъв по-нестандартен шрифт). И най-важното – винаги поставяйте смислено текстово описание в <alt> атрибута на <img> таговете.

HTML спецификациите не изискват да го правите, но търсачките го изискват. Също, вместо да ползвате имена като izobrajenie1.jpg, izobrajenie2.jpg, izobrajenie3.jpg и т.н., не би навредило да използвате смислено име на файловете на изображенията. Например, в следния пример изображението има информативно име на файла, а alt атрибута осигурява допълнителна информация: <img src=“Jim_na_1_mesec.jpg” alt=“Снимка на Джим, когато той беше едно-месечно кученце.”>. Е, не прекалявайте, като например да напишете нещо от сорта на 20 думи в alt атрибута на изображение от 1 пиксел, защото това също изглежда подозрително и почва да прилича на ненужно натъпкване на ключови думи.

Анимации и видео клипове

Ситуацията с анимациите и видео клиповете е подобна на тази с изображенията – ценни са от дизайнерска гледна точка, но не се харесват от търсещите машини. Например, все още е доста нормално да имате интересна флаш анимация, която посреща посетителите и представлява вашата начална страница. Не можете да си представите каква пречка представлява това за търсачките – това е номер едно убиецът на вашето класиране!

А дори е и още по-зле ако използвате флаш анимация за да разкажете история, която вместо това може да бъде написана с нормален текст и следователно да бъде обходена и индексирана от търсачките. Един вариант, за справяне с този проблем, е да покажете на търсачките HTML вариант на флаш анимацията, но в този случай трябва да забраните индексирането на флаш анимацията (това се прави в текстовия файл robots.txt, но използването на този файл не е за начинаещи и за това няма да бъде обяснено в тази статия), иначе рискувате да бъдете наказани за дублирано съдържание.

Носят се слухове че Google работи над нова технология, която ще позволи да се търси в рамките на флаш анимациите и видео клиповете и че .swf файлът ще съдържа нови мета данни, които ще могат да бъдат използвани от търсачките. До тогава обаче, по-добре или се въздържайте от използването на (прекалено много) флаш, или поне включвайте текстово описание на видео клиповете и флаш анимациите.

Рамки

Добрата новина е че html рамките, бавно но сигурно, изчезват от интернет пространството. Преди около 5 или 10 години, те бяха много популярни сред уеб дизайнерите, но не и сред търсещите машини. Търсачките се затрудняват с индексирането на страница в рамка, тъй като URL адресът на страницата е един и същ, независимо от това коя от отделните рамки е отворена. За търсачките това беше шок, защото реално съществуват няколко страници на един и същи URL адрес, а за търсещите машини един URL означава една страница. Те могат да последват линковете от една страница в групата от рамки към друга страница, но това става доста трудно.

Ако все пак е нужно да използвате рамки, задължително добавете смислено описание на сайта в <noframes> тага. Следващият пример не е за начинаещи, но дори и да не разберете всичко, просто запомнете че <noframes> тагът е мястото, където трябва да включите алтернативна версия (или поне кратко описание) на вашия сайт, предназначена за търсачките и потребителите, чиито браузъри не поддържат html рамки. Ако решите да използвате <noframes> тага, ще е по-добре да прочетете малко повече за него, преди това.

Пример: <noframes> <p> Този сайт се вижда най-добре в браузъри, които поддържат html рамки. </p><p> Добре дошли в нашия сайт за бъдещи осиновители на кучета! Осиновяването на бездомно куче е благородно дело, което ще спаси живота на едно нуждаещо се същество. </p></noframes>

JavaScript

JavaScript кодът е друг проблемен елемент. Всеки знае, че с използването само на HTML код не може да се постигне сложен сайт с много функционалности (но все пак, HTML-ът не беше създаден с цел да бъде програмен език за създаване на уеб приложения, така че никой не очаква с него да може да се добавя информация към база от данни или да се съхранява информация за текущата сесия), които се изискват от днешните интернет потребители и за това HTML се използва в комбинация с други програмни езици (като JavaScript или PHP).

За сега търсачките просто игнорират JavaScript кода, който срещат на вашата страница. Като резултат от това, ако имате линкове поставени в JavaScript код, има доста големи шансове те да не бъдат видими от търсачките. Освен това, ако JavaScript кодът е в самия HTML файл (вместо във външен .js файл, който се извиква при нужда), това може да накара търсачките като го видят да преминат направо на следващата страница. Добре е да знаете, че съществува <noscript> таг, който ви позволява да осигурите алтернатива, която да се покаже вместо да се изпълни скрипта, но използването на този таг в повечето случаи е доста сложно и за това няма да бъде разгледано тук.