Статични срещу динамични URL адреси

(12 гласа, оценка 5.00 от 5)


Какви URL адреси харесват търсачките?

Статични URL адреси срещу динамични URL адреси. Съдейки по предишните раздели на това ръководство, може да си помислите, че алгоритмите на търсачките се опитват да унижат всеки един опит на уеб дизайнерите да направят един сайт по-привлекателен. Беше обяснено защо търсачките не харесват изображения, видео клипове, аплети и други екстри.

Сега може да си помислите че търсачките биха били прекалено нахални, ако не харесваха и динамични URL адреси. Честно да ви кажа, потребителите също не си падат много по URL адреси подобни на този: //domain.com/product.php?categoryid=1&productid=5. Такъв URL не им казва много за съдържанието и тематиката на страницата.

Предимства на статичните URL адреси

Има няколко основателни причини, поради които статичните URL адреси се класират по-добре от динамичните. Първо, динамичните URL-и не са винаги на разположение – тоест страницата се генерира при заявка, след като потребителя извърши някакво действие (попълни формуляр и го изпрати, потърси за нещо в търсачката на сайта). Един вид, тези страници не съществуват за търсещите машини, понеже те индексират мрежата като я обхождат, не като попълват формуляри.

Второ, дори и динамичната страница да е била вече генерирана от предишна заявка и да се съхранява на сървъра, търсачките може просто да я прескочат, ако има прекалено много въпросителни значи или други специални символи. В миналото търсачките дори изобщо не индексираха динамични страници. Днес те ги индексират, но общо взето по-бавно от статичните страници.

Какъв трябва да бъде URL адреса на уеб сайта?

Идеята обаче не е да използвате само статичен HTML код. Сайтовете с бази данни са прекрасни, но ще е много по-добре ако показвате на търсачките и потребителите страници във формат, с който те лесно могат да боравят. Едно от решенията на проблема с динамичните URL адреси се нарича пренаписване на URL адреси (URL rewriting).

Има специални инструменти (различни за различните платформи и сървъри), които пренаписват URL-ите в нов формат, така че да се показват в браузъра като нормални HTML страници. Може да опитате инструмента URL Rewriting Tool. Той ще преобразува загадъчния текст от предишния пример в нещо по-четливо, като например //уеб-сайт.com/именакатегория-id-1-продукт-id-1.htm.

Полезни статии по темата за урл адресите