Фирми, Globul, договори

(7 гласа, оценка 5.00 от 5)


Globul и договорите на фирми

Тук описвам една моя много странна случка с мобилния оператор Globul. От нея ще разберете колко им пука на Глобул и на акаунт мениджърите на глобул за договорите с фирми и за бизнес акаунтите.

Ако сте фирма, вероятно за вас няма да е изгодно да подпишете фирмен договор с Globul. Прочетете отдолу и ще разберете защо. Имайте предвид че статията е написана през 2010 година и не е актуализирана от тогава! Какви са в момента актуалните предложения на този мобилен оператор няма как да знам.

Аз и Globul

Как започна всичко. Клиент съм на Глобул от почти десет години. През цялото това време не съм имал никаква друга сим карта в нито един момент при друг мобилен оператор - тоест по-лоялен клиент от това, здраве му кажи! В момента имам девет карти на Globul. От тях две са лични и седем карти са пуснати в група на фирмата ми за уеб дизайн. Точно за тези седем карти ще напиша тук.

Седемте карти са на двугодишен договор, пуснати са на фирмата ми и са на различни бизнес планове. На такъв договор са от две години без един месец. През този двугодишен период съм им плащал средно по 200 лева на месец. Тъй като договора ми изтича след около месец, аз отидох в офис на Глобул да проверя как стоят нещата с преподписването на нов договор с Globul.

Зарибяването на Globul

Бях изумен когато мениджърката на офиса им намиращ се в София на булевард Ал. Стамболийски до ъгъла с булевард Христо Ботев ми каза че... при преподписване на договор не ми се полага никакъв бонус. Аз естествено се учудих - седмица преди това в пощата ми бяха получени две писма от някакъв център на Globul и в писмата пишеше че имам спусната оферта специално за моята фирма и че ми се полагат бонуси в размер на 1650 лева общо за седемте карти!

Естествено, оказа се че всичко това не е истина! В първия момент пимислих че точно в този офис нещо не е наред и отидох да проверя в още един офис на Глобул - този който е до Кооперативния пазар в Люлин. Каква се оказа истината:

Какви са условията на Globul за преподписване на договори за фирми

  • Ако имате договор на фирма с Глобул и той изтича, на преподписването не ви се полага нищо! Подписвате отново за една или за две години и не очаквайте никакви отстъпки.
  • Ако закриете договора на фирмата си с Глобул и след това подпишете нов ви се полагат следните отстъпки: за плана от 7 лева на месец: 18 лева на карта еднократно. За плана от 12 лева на месец: 30 лева на карта еднократно.
  • По този начин излизаше че аз трябва да направя напълно безсмислената операция да спра картите си, след това да пусна нови седем карти и за тях да получа баснословната отстъпка в размер на.... 90 до 210 лева. Всичко това ако запазя всички седем карти.

Какви са условията на Globul за подписване на договори за частни лица

  • Ако ще сключвате договор с Глобул като частно лице ви се полагат отстъпки.
  • Ако сключите договор за две години с Globul като частно лице и си купите мобилен телефон от среден клас (цена 400-500 лева) ще го получите с отстъпка от поне 200 лева!
  • По този начин отивате в който и да е офис на Глобул, взимате САМО ЕДНА КАРТА, подписвате договор като частно лице и ви дават телефона с 200 до 300 лева отстъпка.
  • Ако вземете СЕДЕМ КАРТИ като частно лице и подпишете договор за две години ще получите поне 1400 лева отстъпки!

Защо е тази безсмислица на Globul и договорите им за фирми са толкова неизгодни?

Явно в Globul не желаят да имат бизнес потребители, не им трябват договори с фирми които купуват по няколко карти (или по няколко десетки карти) и затова в момента имат такава почти забранителна политика. Никой мислещ с главата си управител на фирма не би помислил ча такъв договор с глобул е изгоден за него, по-скоро би трансферирал картите на фирмата си към карти регистрирани на частни лица.

Какво по принцип би трябвало да бъде отношението към фирма

Ще дам пример за правилна маркетингова тактика и лоялно отношение към бизнес потребителите. Фирмата за пример е Супер Хостинг, а фирмата която трябва да се учи от нея е Космо България Мобайл ЕАД с търговско име Глобул. Примера е напълно реален и всичко в него е на 100% истина.

Реален пример за перфектно отношение към бизнес потребител на Супер Хостинг

Аз съм клиент на Супер Хостинг, ние сме фирма за уеб дизайн и имаме закупени при тях няколко хостинг плана, също както и имам няколко sim карти за gsm при Глобул. Също така аз съм изпратил на СуперХостинг доста клиенти, по мои сметки са над 50 (поне толкова са сайтовете на наши клиенти при СуперХостинг, администрираме ги ние)

Когато два от хостинг плановете ми при Супер Хостинг изтичаха и трябваше да ги заплатя отново за още една година аз естествано се свързах с тях. Много прилича на пре-подписването на договор с Глобул, нали? Е, приликите свършват дотук. Отношението на СуперХостинг към фирмите е напълно различно от това на Globul!

Тези хостинг планове бяха на цена от 112 лева единия, а в този момент аз имах два талона за отстъпка за техни хостинг планове - за 70% отстъпка, но отстъпката от тези талони важеше само за нови клиенти (също както в Глобул искат много нови клиенти естествено това се иска и на други фирми). Добре, помислих си аз, чакай да попитам ще важи ли тази отстъпка за мен след като не съм нов клиент.

Попитах ги следното:

Здравейте,
Разполагам с три талона за 70% отстъпка за ваши хостинг планове, на на тях пише че важат само за нови клиенти.
Необходимо ли е да закривам тези хостинг акаунти и след това да закупувам нови за да ги използвам.

Отговора на Супер Хостинг

Уважаеми Едуард Димитров,
Благодарим Ви, че избрахте да ползвате услугите, предоставяни от СуперХостинг.БГ.
Актуализирали сме хостинг плановете, посочени от Вас, към пакет СуперПро. Вариантите да се възползвате от опциите за намаление от цената и актуалната промоция са:
- използване на промо код-а, който при подновяване начислява отстъпка от цената от 70%.
- възползване от текущата лятна промоция
Ще очакваме Вашия отговор, изберете който вариант предпочитате за подновяване на хостинг плановете Ви.

Не стига че ми казаха че мога да ги използвам, а дори ми дадоха избор каква отстъпка да използвам - оказа се че имат още една промоция за която не знаех и вече бяха добавили отстъпките в акаунтите на фирмата ми! Такова според мен би трябвало до бъде отношението към бизнес потребител - съвсем различно от това което фирма получава в Глобул.

Равносметка за условията на Globul и договорите за фирми

Лесно може да се изчисли че за 23 месеца по 200, само от групата със седемте карти, глобул са получили от мен поне 4500-4600 лева. За същото това време за сравнение СуперХостинг не са спечелили от мен и една четвърт от тази сума, но те уважават клиентите си за разлика от Globul на които явно не им пука особено.

Начин да надхитрите Globul ако сте фирма

Как да надхитрим глобул ако въобще останем техен клиент? Единствения начин да получите някакъв бонус е да закриете своя фирмен договор и да закриете своите сим карти регистрирани на фирмата ви при тях (След изтичане на периода на договора. Преди изтичането му би било неизгодно за вас). След това просто отидете в който и да е магазин за gsm телефони и си купете един телефон с една карта. Ако сключите договор ще ви дадат бонус около 200-300 лева (в 90% от случаите).

И не забравяйте първо да проверите условията при другите мобилни оператори - Mtel и Vivacom. Може пък те да ви предложат доста по-изгодни условия!