Ключови думи - важен елемент в SEO оптимизацията

(17 гласа, оценка 5.00 от 5)


Ключови думи – най-важният елемент в SEO оптимизацията

Ключовите думи са най-важният SEO елемент за всяка търсачка – всъщност те са това, с което се сравняват търсените низове. Така че вижте, че е много важно да оптимизирате сайта си за правилните ключови думи. На пръв поглед това изглежда лесно, но като се захванете по-сериозно, може да ви се стори малко объркващо. Все пак, с малко размисли и проучване, проблемът с избора на правилните ключови думи, може да бъде разрешен.

Статията от този текст надолу е писана преди много години, през 2011 година. Вече има много по-съвременни технологии за намиране на правилните ключови думи. Най-добрият платен инструмент за ключови думи е тук - с него можете да намерите всички варианти на ключовата дума, да видите статистики колко търсене има за всяка фраза, колко струва рекламирането по всяка фраза и каква е конкуренцията, а също и просто да въведете урл адреса на вашия сайт или на ваш конкурент и с два клика на мишката да експортирате всички думи по които излиза класиран този сайт в Google.

Избиране на правилните ключови думи

Изглежда че времето, в което лесно можехме да се класираме на първо място за низ от една дума, е отдавна отминало. Сега, когато мрежата е толкова гъсто населена с уеб сайтове, е почти невъзможно да се постигне постоянно челно класиране за низ от една дума. Постигането на постоянно челно класиране за низ от две или три думи, е много по-реалистична цел. Ако разгледате внимателно динамиката на резултатите, при търсене за популярни единични ключови думи, може да забележите че е много лесно за един сайт, който тази седмица се класира в топ 10, на следващата да излезе дори и от топ 30.

Това се дължи на изключително жестоката конкуренция, обхващаща единичните ключови думи. Разбира се, можете да включите и единични ключови думи в списъка си с ключови думи и фрази, но не се надявайте на високо класиране ако те не бъдат подкрепени и няколко ключови фрази и изрази.

Например, ако вашият сайт е за кучета, ключовата дума “куче” е задължителна, но ако не оптимизирате за повече думи и изрази, като “собственици на куче”, “породи кучета”, “кучешка храна”, не се надявайте да успеете, особено за толкова популярна дума. Не мислете обаче, че примерите в тази статия показват точния начин за SEO оптимизация на сайт за кучета.

Идеята им е да ви покажат че трябва да мислите обширно, при избирането на ключовите си думи и фрази. Общо взето, първото нещо, което трябва да обмислите при започване на SEO оптимизацията, са ключовите думи и фрази. Изберете тези, които най-добре описват съдържанието на вашият сайт и за които е най-вероятно потребителите да търсят в търсачките.

В идеалният случай, вие ще познавате много добре своите потребители и няма да ви е трудно да познаете точно какви ключови думи биха използвали те, при търсене в търсещите машини. Едно от нещата, което трябва да имате предвид, са синонимите. Много често потребителите използват различни думи при търсене на едно и също нещо.

Например, думите “автомобил” и “кола” са синоними и винаги ще има хора, използващи едната и хора използващи другата. В този ред на мисли, няма да е лошо да включите и двете думи в сайта си (ако той е на тази тематика). Не бързайте обаче да оптимизирате за всеки един синоним, който ви идва на ум. Самите търсачки си имат алгоритми разпознаващи синоними и използващи ги при откриване на търсената ключова дума. Вместо това, опитайте се да измислите повече ключови думи и фрази, които е по-вероятно да бъдат използвани за описването на вашият сайт.

Особено важно е да използвате тематично мислене, тъй като търсачките са по-склонни да класират дадена страница по-добре ако тя е част от сайт, тематиката на който съвпада с тази на търсената дума. В този ред на мисли, винаги е по-добре уеб сайтът ви да се концентрира около дадена тематика – например кучета, автомобили или друга. Понякога може да се окаже доста трудно да измислите сами всички ключови думи и изрази свързани с вашата тематика и точно за това са направени онлайн инструментите.

Например инструментът за предлагане на ключови думи по въведен URL (Website Keyword Suggestions Tool) може да ви помогне да разберете как търсачките определят тематиката на вашият сайт и също кои ключови думи са сред най-подходящите за тази тематика. Освен това, може да пробвате и инструментът за ключови думи от Google, който ще ви помогне да откриете точно кои думи са търсени и кои не са.

При избор на ключовите думи и фрази, за които ще оптимизирате, трябва не само да имате предвид тяхната тематика, но и също така приблизителния брой месечни търсения за всяка от тях. Много често по-точните и описателни търсения са по-ценни, тъй като потребителите, които ви носят, са много по-заинтересовани от вашия продукт.

Ако се върнем на примера със сайта за кучета, може да открием че фразата “осинови куче” ви носи повече посетители понеже имате специална страница на сайта си, където давате съвети на хората смятащи да осиновят куче. Тази страница няма да бъде никак интересна за собствениците на кучета, но ще бъде интересна за бъдещи притежатели на кучета. Те може да не са толкова много, но ако това е целевата ви група от посетители, цялостния ефект от привличането на тази група от хора, може да е по-добър от привличането на всички хора интересуващи се от кучета. Така че, имайте и това предвид, когато преглеждате броя на месечните търсения за всяка ключова дума и фраза.

Наситеност на ключовите думи

След като вече сте избрали ключовите думи, които описват най-добре вашия сайт и които биха се използвали от потребителите, следващата стъпка е да направите сайта си богат на тези думи – да постигнете добра наситеност на ключовите думи. Наситеността на ключовите думи е един от параметрите, използвани за определяне на тематичността на дадена страница (колко е свързана страницата с търсената дума или фраза).

Общо взето, колкото е по-голяма наситеността на ключовите думи, толкова страницата се смята за по-тематична (за търсената дума). Препоръчителната наситеност е 3-7% за основните ви 2 или 3 ключови думи или фрази и 1-2% за по-второстепенните. Може да опитате и инструмента за проверка на наситеността на ключовите думи (Keyword Density Checker) който е вграден в плъгина за Mozilla Firefox Seo Quake.

Въпреки че няма точни правила по въпроса, препоръчително е да оптимизирате за разумен брой ключови думи – 5 или 10 например. Ако се опитате да оптимизирате за списък от 300 думи и фрази, скоро ще осъзнаете че е невъзможно да постигнете добра наситеност за повече от няколко ключови думи, без да накарате текста да звучи безсмислен и натъпкан с ключови думи. И това, което е по-лошо, съществуват сериозни наказания (включително и бан от търсачката) за претрупване на дадена страница с ключови думи. Това се смята за неетичен опит за манипулиране резултатите на търсачката.

Ключови думи на специални места

Не само количеството на ключовите думи е важно, тяхното качество също е от голямо значение. Например, ако имате ключови думи в заглавието на страницата, в подзаглавията или първият параграф – това ви помага много повече от това да имате ключови думи в края на страницата.

Това се дължи на факта че URL адресът (и особено домейн името), имената на файла и директориите, заглавието на страницата и подзаглавията на отделните раздели от страницата са по-важни от обикновения текст. Следователно, при еднаква наситеност на ключовите думи с вашите конкуренти, ако вие имате ключови думи в URL адреса, това ще ви изстреля пред тях (особено при Yahoo!).

Ключови думи в URL адреси и имена на файлове

Домейнът и като цяло URL адреса, казва доста за един сайт. Предполага се че ако сайтът ви е за кучета, думата “куче”, “кучета” или “кученце” ще бъде част от вашето домейн име. Например, ако сайтът ви е предимно за осиновяване на кучета, далеч по-добре ще е да изберете домейн като “осиновяване-на-кучета.net” отколкото примерно “грижа-за-животните.org”.

В първият случай имате една от главните ключови фрази в домейн името си, а във втория случай имате най-много една от второстепенните ключови фрази. Когато се опитвате да намерите домейн име с вашите ключови думи, не бъдете алчни. Въпреки че от гледна точка на SEO оптимизацията е по-добре да имате 5 ключови думи в URL адреса, то това съвсем не ви помага за запомнянето на домейна от потребителите.

Опитвайте се да постигнете баланс между ключовите думи в URL адреса и ползваемостта на сайта. Може да се каже че повече от 3 думи в домейн името е прекалено много. Най-вероятно няма да можете сами да измислите голямо количество подходящи домейн имена. Освен това, дори и да успеете да измислите няколко добри домейна, те може вече да са заети. В такива случаи, инструменти като Keyword-Rich Domain Suggestion Tool, могат да ви бъдат доста полезни.

Имената на файловете и директориите са също доста важни. Често търсачките биха дали предимство на страници, които съдържат ключовата дума в името на файла. Примерно, ако приемем че искате да се класирате за фразата “осиновяване на кучета”, то URL адресът //име-на-домейна.com/осиновяване-на-кучета.html не е добър колкото //осиновяване-на-кучета.net/осиновяване-на-кучета.html, но със сигурност е по-добър от //име-на-домейна.com/грижа-за-животните.html.

Предимството на ключовите думи в името на файла пред тези в домейн името, е че са по-лесни за промяна, в случай че решите да смените нишата на сайта.

Ключови думи в заглавието на страницата

Заглавието на страницата е друго специално място за ключови думи, тъй като то се изписва в резултатите на повечето търсачки (включително и Google). Въпреки че според HTML спецификациите, вие не сте длъжни да попълните нещо в  тага (тоест може да го оставите празен и браузъра ще показва нещо като “Untitled Document”), от гледна точка на SEO оптимизацията изобщо не е желателно да оставяте този таг празен; вместо това, най-добре напишете заглавието на страницата в него.

За разлика от URL адресите, тук не е проблем да използвате повечко думи. Ако продължим с примера за сайта за кучета, <title> тага на началната страница на осиновяване-на-кучета.net може да бъде нещо такова:

<title>Осиновете куче – спасете един живот и вземете Джо във вашият дом</title> или <title>Всичко, което трябва да знаете за осиновяването на едно куче</title>.

Ключови думи в подзаглавия

Обикновено подзаглавията разделят параграфите на участъци по подтеми и въпреки че от литературна гледна точка да не са необходими подзаглавия на всеки няколко параграфа, то от SEO гледна точка колкото повече подзаглавия имате, толкова по-добре (особено ако в тях има ключови думи).

Няма специални изисквания за дължината на съдържанието в <h1>, <h2>, <h3>, ... <hn> таговете, но все пак прекалено голямата дължина ще се отрази негативно на четимостта на страницата. Така че, както при URL адресите, трябва да внимавате с дължината на подзаглавията. Друга подробност, която трябва да имате предвид, е как ще бъде изобразено подзаглавието. Например, ако е от първа степен (<h1>), обикновено то ще има много по-голям размер на шрифта. В такъв случай се препоръчва да не използвате повече от 7-8 думи, защото тогава заглавието ще заеме 2-3 реда. Това не е много приятно и ако можете най-добре го избягвайте.