Съдържание и Seo оптимизация

(23 гласа, оценка 4.83 от 5)


Съдържание и Seo оптимизация

Съдържанието е цар

Какво е значението на съдържанието и Seo оптимизацията? Ако сте начинаещ в SEO оптимизацията, може да ви изненада факта че текстът е един от най-важните фактори, водещи до високо класиране и има огромно значение. Търсещите машини (а и вашите читатели) обичат свежото съдържание и честото добавяне на ново и тематично съдържание е много важно за вашия успех в SEO оптимизацията. Посетителите обичат КАЧЕСТВЕНОТО съдържание - безплатно, актуално и полезно съдържание точно на темата която ги интересува. Повече информация за сео оптимизацията вътре в сайта може да намерите тук: OnPage Seo.

Ако един сайт се обновява често, това увеличава шанса търсачките и техните ботове да го посещават по-често. Не може да сте сигурни че ботовете ще идват един път седмично, дори и да добавяте ново съдържание всеки ден, но ако не обновявате често съдържанието си, то със сигурност ще изгубите челните си позиции.

За сайтове на компании, които не се фокусират върху писането на текстове, а върху производството на продукти, честото добавянето на ново съдържание може да се окаже проблем. Въпреки това и за такива сайтове може да се измисли компромисно решение. Независимо на каква тема е вашият бизнес, със сигурност би било добра идея да включите раздел с новини – било то новини за вашата компания или бизнес или пък RSS новини. Идеята е да се привлича вниманието на търсачките.

За целта фирма 3D Уеб дизайн ЕООД предлага Seo копирайтинг услуги - професионални копирайт услуги от опитни копирайтъри.

Onpage seo оптимизация

Как да пиша оптимизирано съдържание в моя сайт

Много важно е как е оформено съдържанието във вашия сайт. Ако искате вашето съдържание да има добра SEO оптимизация и сайта ви да има отлично вътрешно оптимизиране, то Съдържанието трябва да е форматирано по точно определен начин (или по подобен), но да се спазват няколко правила. По-подробно по темата има тук: Onpage seo оптимизация или разгледайте схемата вдясно.

Актуални теми или как да добавяте често съдържание във вашия сайт

Ако правите SEO оптимизация на онлайн магазин, може да се смятате за късметлия – свежо съдържание се появява непрестанно и вие трябва само от време на време да преподреждате някое друго заглавие или параграф. Но дори и да правите SEO на обикновен бизнес сайт, пак не е толкова зле – има начини постоянно да получавате свежо съдържание отговарящо на тематиката на вашия сайт.

Една от тънкостите на оптимизацията на бизнес сайт е че той трябва да бъде сериозен. Също, ако съдържанието ви прилича на рекламно съдържание и няма никаква реална полза за вашите посетители, това съдържание не е толкова ценно. Например, ако търгувате със стоки, може да имате рекламни текстове за своите продукти, но имайте предвид че тези текстове трябва да бъдат и информативни. А ако имате много продукти или често добавяте нови продукти, или периодично правите промоции на някои продукти – може да публикувате тази информация във вашия сайт и така да получавате свежо и тематично съдържание.

Също, в зависимост от това за какво се отнася вашия бизнес, може да включите различни видове автоматично обновяваща се информация, като списъци от нови популярни продукти, продукти с намаление, скрипт за следене на поръчките или дори онлайн калкулатор. Това може да не ви донесе много нови посетители или да подобри рейтинга ви, както една страница с промоции би направила, но все пак е по-добре от нищо.

Идеи за публикуване на актуално съдържание

Друга идея, която може да помогне за увеличаването на трафика на вашия бизнес сайт, е добавянето на раздел с новини. В нея можете да включите новини относно минали и предстоящи събития, да публикувате известия относно различни мероприятия, да обявявате откриването на нови клонове или офиси и т.н. Някои компании дори отиват една крачка по-далеч – техният главен изпълнителен директор води блог, където той или тя пише в по-неофициална форма относно нещата, които се случват с компанията, с нишата или със света като цяло. Тези блогове привличат посетители, особено ако информацията публикува в тях е вярна, за разлика от официалната информация по медиите.

Алтернативен начин да се сдобиете със свежа информация са RSS емисиите. Те постепенно стават все по-популярни и ако потърсите малко, можете да намерите безплатно съдържание за синдикиране на почти всяка тематика.

Удебелен и наклонен текст

Когато имате много текст следващия въпрос, който ви идва на ум, е как да покажете кои са по-важните части от него – както на хората, така и на търсачките. Въпреки че търсещите машини (и техните ботове – програмите, които обхождат мрежата и индексират страници) не могат да четат текст, по начина по който хората могат, те също си имат методи, с които да открият важните моменти от един текст. Подзаглавията са един от вариантите, удебеления и наклонен текст са друг начин да наблегнете на някоя дума или фраза. Търсачките виждат кой текст е ограден с таговете <b> или <i> и така разбират кой текст е с по-голяма важност от останалия. Но не прекалявайте с използването на тези тагове – това по-скоро ще доведе до загуба на ефекта им, отколкото до по-добро класиране за самата страница.

Дублирано съдържание

Има един важен момент при добавянето на ново съдържание – уникално ли е това съдържание? Защото ако не е, тоест ако е откраднато от друг сайт – това ще ви донесе само неприятности. Дори и да не е нелегално, тоест да е безплатно и да имате право да го ползвате, имайте предвид че може да не сте единствения човек, който използва това съдържание. Ако имате правата да променяте това копирано съдържание, променете малко текста – така то няма да е точно копие на друга страница и няма да бъде отбелязано от търсачките като “дублирано съдържание”.

Ако не успеете да се преборите с филтъра за дублирано съдържание, който от известно време използват търсачки с цел да филтрират краденото и копираното съдържание, вашите страници може да спрат да се показват в резултатите на търсещите машини!

Проблемът с дублираното съдържание се появи когато някои по-изобретателни уебмастъри започнаха да правят копия на една и съща страница (с различно име) с цел да накарат търсачките да мислят че сайта им има повече съдържание, отколкото реално има. От своя страна търсачките отвърнаха със създаването на филтър за дублирано съдържание, който премахва подозрителните страници. За съжаление, този филтър понякога премахва и нормални страници, като описания на продукти, които са раздадени от производителя на всичките си дистрибутори и които не трябва да бъдат променяни.

SEO Инструменти за откриване на дублирано съдържание

Както виждате, дублираното съдържание може да бъде сериозен проблем. Все пак не е препятствие, което не може да бъде преодоляно. Първо, трябва периодично да проверявате мрежата за страници, които са подобни на вашите. Може да използвате сайта //copyscape.com или най-добре Advego Plagiatus който е безплатен, десктоп софтуер е и търси за части от текста ви в Google като ви предоставя директно линковете където ги е намерил.

Ако откриете подобни на вашите страници (и те не са страници, които вие сте си създали), може да се свържете с уебмастъра на дадения сайт и да го накарате да ги премахне. Също, можете да смените текста на вашата страница малко и да се надявате че така ще избегнете наказание за дублирано съдържание. Относно страниците с описания на продукти, примерно можете да добавите опция за коментиране от потребителите и така да си генерирате уникално съдържание.

Опитайте също и инструмента Similar Page Checker или CopyScape за да проверите колко близки по съдържание са два URL адреса.

Инструменти за публикуване на дублирано съдържание

Естествено, вие можете и да публикувате автоматично дублирано съдържание със специализирани инструменти. Такива инструменти се наричат агрегатори (aggregator) или спинъри (article spinner).

Агрегатори - такива са повечето безплатни агрегатори за Joomla, Wordpress и други CMS системи. Добрите такива платени разработки (агрегатор) автоматично променят съдържанието, така че търсачките да не го засекат като дублирано и то да може да се използва за Seo оптимизация като се постне в един или повече сайтове. Ние разполагаме с такъв инструмент създаден от нас който дори може паралелно да праменя един текст към няколко различни копия и да ги поства едновременно в няколко различни сайта като във вески сайт се поства различно, уникално копие. Сравнение на всички видове наши агрегатори.

Article spinners - всеки Article spinner има своя специфика на работа. Повечето от безплатните спинери нямат всичко необходимо, за да генерират уникален текст и не дават добри резултати. Това е линкът към най-добрия безплатен Advanced spinner който познаваме - създаден е от програмиста ни по поръчка на управителя на фирмата ни 3D Web Design - Едуард Димитров. Тук има списък и с други подобни наши платени seo инструменти.