RSS емисия като Sitemap в Google Webmaster Tools

(8 гласа, оценка 5.00 от 5)


Днес забелязах, че вече може да добавяме RSS емисия като Sitemap в Google Webmaster Tools.

Може да стане по два начина: Единия е от  Statistics - Subscriber stats, има бутон "ADD", а другия с директно добавяне от Sitemaps.

rss-webmaster-tools

Емисията се разпознава и Google Webmaster изписва: Format: RSS Feed. Най-интересното е, че submit или resubmit на Sitemap в момента води до значително забавяне (Pending) , а RSS емисиите се вкарват в употреба много бързо. Какво ли ни е замислил гугъл-а този път...

Много интересно е и как ще се държи със сайтове като RSS новини, където имаме цели 17 RSS емисии, при това обновяващи се само на пет минути. Дали всичко ще влиза в индекса на Google адски бързо или отново ще ги проверява на 1-2 дена, въпреки че се обновяват стотици пъти на ден?

Ако тази новост проработи както си мисля, сайтовете с много новини и много често обновяващи се фийдове ще имат предимство, а колко голямо ще е то може само Google да каже.

Във всеки случай гугъл-а пак ни е замислил ъпдейт и то не какъв да е, и не някога, а вече е факт! Дори самите страници когато кликнеш на "кеширана" са с друг цвят и външен вид.

Да не говорим, че класирането за израза "уеб дизайн" се промени тотално и досегашните лидери изчезнаха от първите местаза около един час. Не един, не двама, а поне половината. А честито! Нашия сайт покачи пет-шест позиции.

Дали SEO оптимизаторите ще имат нови насоки и задължения като SEO оптимизация на RSS фийд?

Едно бързо търсене в нета ми показа, че за първи път за определени акаунти тази функция се е появила на 11-12 Юли 2008 година - около една седмица преди да напиша тази статия. Не е учудващо че аз съм един от първите Български seo оптимизатори които я забелязват - администрирам над 350 сайта и участвам във всички тест програми на гоогле, а не е тайна че новостите в админ панела на Google Webmaster Tools са видими първоначално само за тестерите и опитните уеб администратори.

P.S. Обновявам статията на 20 Септември 2010 година. Две години след като съм написал статията вече съм доказал с експерименти че няма по-бърз начин да накараш Google да индексира новина от това да пингнеш rss фийд в който се съдържа новината. По този начин новината се индексира поне два пъти по-бързо отколкото ако пингнеш картата на сайта. Повече може да прочетете тук: Seo Оптимизация за Агрегатори и тук: автоматичен пинг

Днес забелязах тази статия отново след дългия период от време през който я бях забравил. Сетих се за нея покрай беплатния съвет как да си направим бутон за Ping в браузера - безплатен съвет който публикувам само с една цел - да зарибя начинаещите seo оптимизатори да ме четат по-често :)