Уеб дизайн, концерт японска музика и барабани тайко

(1 глас, оценка 5.00 от 5)


Концерт на японска музика, барабани тайко и Уеб дизайн

Какво свързва Уеб дизайна с японската музика, барабаните тайко и принципите на Изтока.

Така се случи, че отидох на Концерт на традиционна японска музика - барабани тайко, шамисен (цугару джамисен) и шинобуе на 03.02 2009 г. (трети Февруари) в Софийската опера. Така се случи и че нямаше време до този момент да напиша десетина реда с впечатленията си от концерта и японските барабани. Затова пиша чак сега. Определено музиката много ми хареса, но и неприятно впечатление ми направиха доста неща. Но, нека караме по ред.

Какво е тайко? Какви са тези японски барабани.

Барабаните тайко са традиционен японски инструмент. От древни времена до наши дни се ползват като задължителен музикален инструмент в много японски обреди и традиции. Могат да бъдат наистина ужасно големи, има такива барабани от половин тон и кожата от която са изработени е много дебела и здрава. Благодарение на тези техни характеристики тайко могат да издават наистина много силни звуци, наподобяващи тътен. В една затворена зала, за притихналата публика е още по-впечатляващо, особено когато ударят за пръв път.

Като резултат и музикантите блъскащи по тях естествено доста се изморяват (не забравяйте, че японците наистина са доста дребни).

барабани тайко барабани тайко барабани тайко барабани тайко барабани тайко
барабани тайко барабани тайко барабани тайко барабани тайко  

Източни култури и концерт на японска музика

Първо, за мое голямо учудване големия фен на източните култури Огнян Младенов не беше там Концерт на японска музика. Ще използвам момента да му кажа колко много изпусна. Концерта беше невероятен, въпреки че барабаните този път не бяха от най-големите. Публиката в Софийската опера ставаше на крака поне пет пъти и само най-големите дългучи успяваха да видят нещо (добре че и аз съм от тях).

Второто ми впечатление беше, че билетите бяха крайно недостатъчни и още на 100 метра от входа имаше групи хора, които питаха дали продаваме билети.

Позьорство, Hi-Life и барабани тайко

След това започна смешната част. Усетихме веднага, че има здраво присъствие на Софийския хайлайф, парламентаристи, външния министър Калфин и сие, тук-там по някой и друг по-известен богаташ, всички изтупани и с половинките си. Направи ми впечатление, че не са дошли толкава да слушат музика, колкото да ги видят, журналистите да пишат за тях и да ги снимат. Артистите бяха представени само от Зуека, който беше единствен по-скромен и не така комерсиален. 

Японската музика, Йосоро и барабаните 

Описвам ги много накратко: Музиката бе впечатляваща, вдъхновяваща (поне за мен) и различна. Най-много ми хареса последната композиция преди антракта - Roots - Корени, където наистина барабаните разтърсиха залата, а изпълнителите дадоха всичко от себе си.

Йосоро се оказаха трима дребнички японци и една японка, като двамата основатели на групата - Хасе Микита и Окада Хироюки бяха непрекъснато усмихнати, макар и малко уморени накрая. Оказа се и че бяха понаучили поне две-три изречения на Български и ни поздравиха на родния ни език доколкото можаха.

Антракта изобщо не ме учуди и позьорството на нашите видни личности продължи с пълна сила. Не се мина и без инциденти. Групата приятели с които бях на концерта ме дръпна настрани, тъй като се видяхме с един друг колега дизайнер и Seo и Калфин и сие се нацупиха невероятно, че не успяха да се снимат с мене :) .

Извинвам им се тук публично, но кой за каквото е дошъл... аз бях отишъл да слушам музика, а не да се снимам. Определено и разговора с колегата от другата фирма ми беше по-интересен от това винистри и депутати да ме питат за провала на сайта на правителството.

Да си призная обаче малко ме беше яд и мен че не бяхме взели фотоапарат - Йосоро бяха разрешили да се снима в залата, макар и без да се ползват светкавици. Ако бяхме взели, разликата между мен и депутатите щеше да бъде само една: Аз щях да снимам Барабаните тайко и Йосоро, а не себе си :)

Българската реалност се прояви дори и при концерт на традиционна Японска музика

Концерта беше пълен с недомислици:

  1. Японската "преводачка" говореше Български по-зле от самите Японски изпълнители
  2. Раздадоха ни листовки - анкетки за попълване какно ни е харесало, какво не, откъде сме разбрали за концерта и други
  3. За мое голямо учудване, колкото и да търсих на излизане, не успях да открия къде ги събират и анкетата отиде в кошчето
  4. Половината билети бяха раздадени "служебно" на големци, оказа се че има-няма 200 простосмъртни са се уредили с билети, направо се зарадвах че сме от щастливците
  5. През антракта нямаше къде човек да си купи дори и една минерална вода, а концерта продължи почти три часа (два и половина, и половин час след това Йосоро получаваха букети с цветя)
  6. Концерта се водеше че е под Специалния патронаж на президента Първанов, но той не присъстваше
  7. Кошницата цветя която Първанов подари на изпълнителите беше по-малка от тази на Стефан Данаилов и няколко други (представям си колко ще им се кара, че са се осмелили да подарят на японците по-големи букети от неговите)
  8. Накрая сцената беше дотолкова затрупана от огромни кошници с цветя, че японците едва се виждаха отзад (цветята бяха доста високи, а японците нисички). Поне да ги бяха качили на нещо по-високо

Уеб дизайна и японската музика и източната култура

Докато слушах изпълнението имах време и да помисля над някои неща (отдавна не ми се беще случвало да имам време за странични размисли). Замислих се над един от основните принципи на Източната култура, а именно че нещата трябва да се вършат с лекота, а не насила, да се случват естествено и без да ги насилваме.

Аз точно това не правех през последните месеци и се опитвах да продам много добри уеб дизайн продукти със страхотни качества, но на неподходящите хора които просто не разполагат с такъв бюджет. Вече се убедих, че няма никакъв смисъл, колкото и големи промоции да им правиш и да ги убеждаваш, само се затрупваш с работа, а те не го оценяват.

Малките фирми просто не могат да мислят като големите, те затова са си малки и най-вероятно, ако не променят мисленето си, ще си останат малки завинаги. 

Послание до клиентите: Ако не сте убедени, че има смисъл да влагате повече пари за представянето си в интернет и за своя сайт, за да получите продукт с по-високо качество, аз няма да го правя. Колкото е бюджета ви, толкова ще получите. Започваме да отговаряме с приоритет на запитванията които изрично заявяват какъв е бюджета на поръчката и скоро на други изобщо няма да отговаряме. 

Извода за клиента, колкото и да е изтъркан:  Бизнеса (Интернет) се променя, следвайте го. 200 лева повече вложени в сайта ви днес, може да се окажат решаващи за това да се окажете лидер в пазарната си ниша след година. Успеваемостта при уеб сайтовете расте в геометрична прогресия пропорционално на количеството вложени пари. Който влага пари, той печели, ако например вложиш 1000 лева в това да си първи в Гугъл, обикновено още първата година си ги връщаш стократно.

Линкове: Какво е Тайко, Йосоро - официален сайт