Уеб дизайн и спам, решения и съвети

(1 глас, оценка 5.00 от 5)


Уеб дизайн и спам, решения и съвети

Как 3D Уеб Дизайн се справя със спама, ценни уебдизайн съвети и решения за да не ви притесняват спамерите.

Напоследък наистина се получава много спам. В уеб дизайн фирми като нашата също, макар че ние знаем как да се предпазим. Спамерите са ултра нахални и изобретателни, затова тук ще дам няколко съвета какво да направите ако имате уеб сайт и не желаете да ви тормозят умниците вярващи в силата на емайл маркетинга (така нареченото непоискано търговско съобщение).

Получават се много и запитвания за оферти за изработка на сайт или за оферта за Seo оптимизация със съмнителен произход, затова и записваме всички IP адреси през последната една година. Тези колеги които ги пускат в повечето пъти ги съжалявам - те нямат много клиенти и явно имат съответното свободно време за това. Тази статия обаче не е за тях.

Важно е да знаете, че ако имате сайт - домейн и хостинг, то вие имате способността да се пазите активно от спама. Възможностите за спам контрол на контролните панели на големите Българските Хостинг компании (cPanel най-често) са в пъти по-големи от която и да е безплатна поща, без значение от Google или друга.

Тук имате възможност маркираното от вас поле за филтър да постави условие при изпълнение на което писмото въобще да не се получи, сървъра направо го отказва. Така спама не влиза изобщо в папките ви, вместо да се трупа някъде и да трябва да го триете периодично.

Възможностите за филтър на спама в повечето случаи са:

  • филтриране по IP адрес
  • филтриране по дума или израз
  • филтриране по домейн или субдомейн
  • филтриране доверяващо се на автоматичния инструмент на Cpanel, маркиращо Spam Status и Spam точки
  • най-кардиналното - филтриране по C-клас мрежа.

Така например бързо можете да спрете всички получени писма от Русия или от Gmail, така че внимавайте.

Как в 3D Уеб Дизайн се борим със спама когато го получим

  • Намираме истинския емайл адрес от който е пуснато писмото
  • ако не е възможно за бъде открит, взимаме IP адреса от който е пуснат - вижда се в кода на всяко писмо. Не може да бъде укрит за разлика от емайл адреса на подателя.
  • пускаме съответния филтър в Cpanel за да го пресечем
  • ако не е сме открили реален емайл адрес на подател, намирам емайл адреса на регистриралия домейна присъстващ в рекламата и го пускам в Спам България
  • Същия емайл адрес публикувам и в един друг форум където присъстват до момента над 500 подобни емайл адреса. Знам че със сигурност много други спамери го четат, виждал съм десетки IP адреси от Русия и Китай ровещи се там безспирно. Е, нека сами един на друг си пускат спам съобщения. Да им е честито.

Ползата за нашите клиенти на които сме изработили уеб сайт: Когато им предаваме сайта, създаваме поне една пищенска кутия в хостинга и им обясняваме как да работят с нея и как да се предпазват от спамерите.

В 3D Уеб Дизайн избягваме публикуването на емайл адреси в съдържанието на уеб сайтовете. Ако е необходимо на сайта ви да бъде публикуван емайл адрес го скриваме от ботовете чрез javascript или го вкарваме в картинка. В някои случаи сменяваме част от символите на адреса с такива на кирилица.

Тагове: полезно за уебдизайн, безплатно, съвети, защита от спам.