Популяризация на сайт

(18 гласа, оценка 5.00 от 5)


Популяризиране на сайт с цел увеличаване на трафика

Основната цел на SEO оптимизацията при Популяризация на сайт е да направи сайта ви видим за търсачките, да започне да се класира на по-предни позиции и следователно да увеличи трафика (посещенията) си. А получаването на повече посетители (и най-вече купувачи) е върховната цел на популяризирането на един сайт.

В интерес на истината, SEO оптимизацията е само един от методите за популяризиране на вашия сайт – има много други онлайн и офлайн методи за увеличаване на вашия трафик и за достигане на целевата ви аудитория. Ние няма да ги разглеждаме в това ръководство, но имайте предвид че търсачките не са единствения начин вашия сайт да получи посетители (въпреки че те са предпочитания и по-лесен начин да ги получите).

Така че, на въпроса: Как се прави популяризация на сайт, как да популяризирам сайт?

Добавяне на сайт в социални мрежи

Публикували сме безплатно ръководство, което описва как да популяризирате сайтове в най-големите световни социални мрежи - Google Plus и Facebook. Ръководството е публикувано тук: Популяризация на сайт в социални мрежи.

Добавяне на сайт в директории, форуми и специални сайтове

След като сте приключили с оптимизацията на вашия нов сайт, идва време да го добавите в търсещите машини. Общо взето не е нужно да правите нещо специално, за да бъде включен сайта в търсачките – те сами ще дойдат и ще го намерят. Не може да се предвиди кога точно ще дойдат за първи път и през какви интервали от време ще се връщат след това, но почти няма какво да направите за да ги поканите да дойдат по-бързо освен да го добавите в повече сайтове.

Можете да изпратите URL адреса на сайта си чрез страниците (на търсачките) за изпращане на нови сайтове, но не очаквайте че тогава те ще ви индексират веднага. А дори и да изпратите сайта си, повечето търсачки си запазват правото да решат дали да обходят сайта ви или да не го обходят. Все пак ето адресите за изпращане на нови сайтове в трите главни търсачки: добави сайт в Google, добави сайт в Bing и добавяне на сайт в Yahoo.

Освен в самите търсачки, може би ще искате вашия сайт да бъде включен и в директориите на някои търсачки. Въпреки че директориите също съдържат сайтове принадлежащи към дадена тематика, те се различават от търсачките по няколко неща.

Първо, директориите обикновено се поддържат от хора и сайтовете в тях и тяхната тематика се преглеждат преди да бъдат одобрени. Второ, директориите не използват ботове и не обхождат мрежата за да търсят нови URL адреси, така че е необходимо вие да отидете и да изпратите сайта си ръчно. Веднъж след като го изпратите и ви одобрят, вече не е нужно никакво действие от ваша страна.

Някои от най-популярните директории на търсачки са DMOZ и Yahoo! (директорията им, а не самата търсачка)!

Понякога публикуването на линк към вашия сайт в правилния форум или специален сайт, може да направи чудеса за трафика ви. Трябва да намерите форумите и сайтовете, които са лидери в тази област, от която се интересувате. Общо взето едно просто търсене в Google (или друга популярна търсачка) е достатъчно за да ги откриете.

Например ако сте хардуерен ентусиаст, напишете “хардуер форуми” в полето за търсене на някоя търсачка и за секунди ще имате списък от любимите форуми на останалите хардуерни ентусиасти. След това трябва да ги проверите един по един, защото някои може да не позволяват публикуването на линкове към комерсиални сайтове. Публикуването във форумите отнема повече време от добавянето в търсачки, но си струва.

Специализирани търсачки Google, Yahoo! и Bing не са единствените търсачки в света, дори не са и единствените търсачки с общо предназначение. Има още много търсачки с общо предназначение и също така много специализирани търсачки. Някои от тях могат да ви бъдат доста полезни за достигането до вашата целева аудитория. Не можете да си представите за колко много ниши съществуват специализирани търсачки – от право през радиостанции до образование.

Някои от тях са всъщност огромни сайтове събиращи информация на дадена тематика, но почти всички имат опцията за добавяне на външни сайтове. Така че след като намерите специализираните търсачки във вашата ниша, отидете в техния сайт и изпратете вашия URL – това може да ви помогне повече с трафика отколкото опитите ви да излезете на първа страница в Google.

Допълнително може да ви помогне раздела в нашия форум Популяризация на сайт и темата Как да Популяризирам бързо сайт. Ако имате въпроси, може да ги зададете там.

Платени реклами за уеб сайт

Вече споменахме някои алтернативи на търсачките – форуми, специализирани сайтове, директории на търсачки – но ако искате да сте сигурни че вашия сайт ще бъде забелязан, винаги можете да прибегнете до платена реклама. Ако сте готови да си платите, много бързо и лесно можете да се появите на страницата с резултати на търсачките. Повечето популярни търсещи машини са готови да поставят препратка към вашия сайт в колонката с платени линкове на страницата с резултатите от търсене.

Дори е възможно да изберете за какви ключови думи да се показва вашата реклама. Но имайте предвид че общо взето потребителите не вярват на платените линкове колкото на нормалните резултати – един вид изглежда че вие сте подкупили търсачката да ви постави там, до където не можете сами да стигнете. Така че преди да поръчате се позамислете малко за плюсовете и минусите на този вид реклама.

Да разберете дали имате нужда от платена реклама може да ви помогне следната статия: Seo оптимизация или Pay per Click.