Оптимизация на новинарски сайт-2

(4 гласа, оценка 4.00 от 5)


Seo Оптимизация на новинарски сайт извършена преди две години.

Много отдавна бях забравил че съм подговил за публикуване това писмо и днес случайно го открих в архива. Тъй като в него няма конфиденциални данни реших да го публикувам тук за да сравнят някои колеги сео оптимизатори методите си на работа с тези които ние използвахме преди години а може би и да си припоним добрите стари времена когато всичко в Google се постигаше в пъти по-лесно.

Задачата бе да се извърши OnPage Seo оптимизация на новинарски сайт - BurgasNews.com. Сайта трябваше да влезе в топ 10 на Google за ключови думи Burgas и Бургас на ниска цена - бюджета бе около 150 лева. Бе позициониран за тези ключови думи на 30-35 позиция доколкото си спомням.

Това бе едното от двете писма - отчет до собственика на уеб сайта за това какво по сайта сме извършили. Ако някои от методите описани в писмото ви се струват не особено модерни си спомнете че тази вътрешна оптимизация бе извършена преди около две години, а сайта бе изработен още 1-2 години преди оптимизацията :)

Писмото до собственика:

"Здравейте, Направени са ви промените по сайта, променено е:

  • основното заглавие
  • основното описание
  • глобалните ключови думи

Нишата е проучена задълбочено, включително топ класираните сайтове за тези ключови думи. Наситена е заглавната ви страница с възможно най-правилната гъстота на ключови думи.

Имайте предвид че трябва винаги да имате на заглавната си страница между 10 и 12 пъти думичката Бургас (предвид количествата текст там - броя на думите). Имайте предвид и че там имате 2 пъти тази дума от Менютата горе и долу, 1 път от линка добавен горе до датата и около 2-3 пъти от облака с ключовите ви думи - стават общо 6. Остатъка трябва да идва от други новини и модули на заглавната ви страница.

Модифицирано е ядрото на Джумла и търсещия ви компонент, по нов начин се формират заглавие, описание и ключови думи в целия сайт. Досега беше: Основно заглавие на сайта - заглавие на новина. Сега заглавието се формира така: Заглавие на новина интервал Основно заглавие на сайта.

Би трябвало като пускате новини в сайта да гледате заглавията им да са дълги около 30-40 символа. Трябва да увеличите доста Описанието което въвеждате сега, трябва да вкарвате около 80-100 символа в това поле. Ключови думи виждам че вкарвате около 4-5, още по-добре би било да са 7 до 10.

Имайте предвид че сега от ключовите ви думи се генерират линкове към търсещия ви компонент (тъй като по това време за joomla нямаше добра функционалност за тагове) и формата им трябва да е: Ключова дума 1, Ключова дума 2, Ключова дума 3... Слагайте задължително запетая и интервал след всяка дума!

Думичката пред тях: "Тагове:" Може да се редактира от езиковите ви файлове заедно с това което се прибавя под модула за Tag Cloud - "Copiright © Burgas News". Ако искате там да не пише нищо, трябва в тези променливи в езиковия ви файл да се пусне празен низ.

Модула за таг клоуд е достъпен от тук, би било добре да му се пуснат няколко копия на тези страници на които искате да излиза. Извежда автоматично статистиката на сайта ви за търсенията, проблема е че до момента статистиката ви не беше включена, пуснах я едва преди един час.

Ще се събере голям списък за нула време тъй като сайта ви е голям и посещаван, добре ще е на някаква страница Статистика да включите модула на друга позиция с по-голям брой думички.

Можете да добавяте и банвате различни думички от този адрес: administrator/урл-адрес. По принцип всичко е направено така че да постигнем максимален резултат, препоръчително е да го оставите така и да не го пипате повече. Настройките Search Phrasе и Ordering трябва да са така както е в момента, за да може да сочат към същите страници, към които сочат и линковете от таговете и ще им придаде допълнително сила.

Би било добре и да се пуснат на сайта ви seo url адреси - те ще дадат още по-голяма тежест и сила на всичките ви страници в google. Този компонент обаче се нуждае от наглеждане и внимателна настройка. Ако вашия администратор се нагърби с наглеждането от време на време, ние ще направим настройката и мога да го включа веднага.

Няма начин да не се справи, четох добри отзиви за него на доста места, макар че не го познавам лично, само остава да се разберете с него.

Ще помоля и внимателно да огледате сайта за евентуални проблеми и да се разходите по менютата и разделите му, аз вече го направих и до момента всичко работи идеално. Базата ви данни не е модифицирана, не беше нужно във вашия случай.

Добавил съм ви и бутони в админ панела за ръчно известяване на търсачките - пинг, когато някой администратор вкарва нови новини в сайта ви трябва след като вече ги е въвел, преди да излезе, просто да кликне на линка веднъж. Не бива да се клика по много пъти на ден.

Sitemap-a ви е "олекотен" малко, сайта е твърде голям и сървъра ви не разрешава ползването на толкова много памет. За да работи въобще картата на сайта, изключих една част от менютата включени в него. Също така в момента в картата на сайта ви има над 22000 адреса, а стандарта на google и другите търсачки е в карта на сайта да има не повече от 10000. Сайта ви е добавен и в Google WebMaster account заедно със Sitemap-a, за да го наблюдаваме.

Освен всичко за което сме говорили за програмиране и настройка леко пипнах сървърните ви настройки, включих кеширане и уеб сайта ви би трябвало да е вече с около 50% по-лек за хостинга и около 30% по бърз при отваряне през браузер. Кеша му е настроен на 4 минути, колкото беше и Meta Refresh-а ви, това не му пречи и няма смисъл да го изключвате. Refresh тага ви ще го преработя малко тъй като в момента кода не е валиден XHTML 1.0 Transitional.

Пусната е заявка за преиндексация на сайта и очакваме резултатите, дотук сме 3-4 места нагоре в гоогле за 1 ден."

Резултати от сео оптимизацията на сайта

Около седмица след това уеб сайта за новини за град Бургас започна да пълзи нагоре и около 30 дена след това вече бе в пърите десет резултата и за двете ключови думи.

Класиране на сайта в търсачките сега

Сайта все още е на първа страница на Google за двете клюови думи Burgas и Бургас. Без линк билдинг и скъпо струващи услуги. Ще се запитате на какво се дължи това след толкова години?

Дължи се на факта че сайта е добър, в него публикуват професионални журналисти които са много вътре във всичко случващо се в град Бургас и просто бе необходимо сайта да се позиционира в търсачките за да го забележи аудиторията. След това просто хората сами оптимизираха сайта като публикуваха линкове в блогове и форуми към новини от сайта и към заглавната му страница защото сайта им харесва.

Извода от цялата оптимизация

Ако имате нов уеб сайт и работите усилено по сайта си а не сте го зарязали на самотек, извършете сео оптимизация възможно най-бързо. След като той набере популярност ще е много трудно да бъде изместен от позициите си. В повечето случаи в интернет печелят първите.

  1. Важно е да разберете че ако не полагате услилия да позиционирате сайта си или не плащате на някой да го направи вместо вас ще загубите. По-скоро рано отколкото късно.
  2. Много е важно кой ще изработи уеб сайта ви и кой ще го оптимизира.
  3. Вие може да си направите и сами непрофесионален сайт и да отидете при много добър сео оптимизатор след това, но в 90% от случаите той няма да може да извърши всички промени които трябва да се извършат по кода на сайта с програмиране. В този случай оптимизатора ще търси подизпълнител който да го извърши вместо него и просто ще ви натовари в сметката.
  4. В 3D Уеб дизайн работи много добър оптимизатор и много добри програмисти. Няма сайт който да не можем да класираме и сайт на който да не можем да направим перфектна OnPage Seo оптимизация. Каквито и промени да трябва да се направят по кода могат да бъдат извършени от нас.
  5. Това всъщност е перфектния вариант за всеки клиент: изработка на сайт, вътрешна оптимизация, класиране на сайта. Всичко на едно място, извършено професионално, бързо и на ниска цена. В цяла България няма повече от десет фирми които могат да извършат всичко това без да използват подизпълнители или поне аз не съм виждал seo портфолио-то им. За сметка на това много фирми на колеги идват редовно при нас за такива услуги.
  6. Когато всичко което може да ви потрябва го имаме готово като код, ние можем да си позволим да го продаваме на ниска цена. Ако тепърва трябваше някакъв код да бъде разработван специално за вас, цената щеше да бъде в пъти по-висока.
  7. Защо всъщност цените ни са много добри? Защото вече всичко това за нас е рутина, извършена многократно. Когато фактите говорят и боговете мълчат.