SEO: Съединението прави сила!

(7 гласа, оценка 4.57 от 5)


SEO: Съединението прави силата!

Борислав Арапчев, SEO Strategist в SEO агенция Serpact

Разговаряме с Борислав Арапчев, SEO Strategist в SEO агенция Serpact /вече/, който премина към Serpact от 1-ви август тази година. Преди това той работи в собствена компания, Идея Студио.

През годините той и екипът му са изработили и популяризирали множество успешни проекти на клиенти в Канада, САЩ, Англия, Франция, България, Германия, Сингапур, Норвегия, Швеция и други държави.

През 2013 година фирмата му Идея Студио печели приза SEO агенция на годината на Forbes Evolutuon Awards.

Борислав, здравей! Разкажи ни за сливането на Serpact и Идея Студио? Как стана, кога и защо?

Помня този момент много добре. Забавно е, че бяхме на детска площадка с детето и жена ми, за да играе дъщеря ни там. Ники /Никола Минков, управител на Serpact/ ми се обади тогава и ми предложи да помисля по идеята за обединяването на двете фирми в едно.

Предисторията ни е, че ние отдавна сме колеги, дори преди това Никола беше мой клиент известно време и постигнахме добри успехи в оптимизацията за Англия за бизнеса му. След това той започна да се занимава със SEO и през годините сме поддържали едни много добри професионални и приятелски отношения.

След въпроса му аз бях раздвоен - от една страна фирмата ми беше като дете, отгледал си я, под твоите грижи е порастнала и създала успехи за доста клиенти.

От друга осъзнавах, че Никола има силни страни които аз нямам и те ме допълват. Така можем с него да стане префектният SEO тийм. Смятам, че съм силен в SEO, имам дълъг опит, знания, усет, и подход. Обичам да мисля нестандартно и често пъти се получава - да използвам ефективно новаторски методи и Out of the Box идеи. Но пък ми куцат организационните умения и гъвкавостта и силата при бизнес преговорите. А когато един бизнес расте - тези неща са жизненоважни. Иначе няма да има растеж, а път надолу.

И така .. бавно и трудно ... приех :)

SEO агенция Serpact

Как работите сега в новият обединен екип?

Като една смазана машина. Имаме отдели за корирайтинг, линк билдинг, On Page, и съответно ние - аз като стратег, за развиване и засилване на клиентските проекти, Дидо Григоров за семантика и контент и Ники, като сторъкият Буда, правещ всичко за всички, като неуморен двигател, който от хаоса прави ред.

Различно ми е, от предишният ми начин на работа, но осъзнавам и си признавам, че сега е много по -добре. Човек трябва да може пред себе си да е откровен, а защо не и пред другите. И ако има слаби страни - да се опитва да ги поправя. Ако не може, или поне не така бързо, друг може да му помогне в това. Думата сътрудничество или партньорство е добра. Много екипи заедно са постигали и постигат всекидневно велики дела. Съединението на допълващи се специлисти дава по-голяма сила.

Предимствата са много. Всеки прави точно това, в което е силен и има време и възможност да разгърне и увеличи потенциала си. Клиента получава цялостна услуга, подробно описана и отчетена, и най -вече - резултат и повишена полза за бизнеса му.

Какви са бъдещите ви планове?

Плановете на Serpact са много, като някои споделяме в социалните мрежи. Други са тайна :)

Предстои уебинар с Джон Мюлер от Гугъл, предстоят и други събития, организирани от нас, с утвърдени и силни имена в дигиталният бранш. Въобще - ще има много приятни изненади, новости и полезни неща. Следете Serpact в интернет каналите ни.

Какво ще пожелаете на нашите читатели?

Еди, за мен ти винаги си бил човек - енциклопедия в областта на SEO. Помня, когато на Joomla Day в Пловдив изнесе лекция, в която разгледа всички Google ъпдейти, он-пейдж фактори, оф-пейдж фактори, контент, user behavoiur и всичко останало. Аз тогава бях удивен от познанията ти.

Пожелавам на читателите на сайта ти - да останат верни на 3D Уеб Дизайн, и да го следват, защото ти, като стожер на фирмата, представяш полезно знание, новости и техника, която си тествал. А това е много полезно!

Борислав, благодаря ти за интервюто!