Facebook алгоритъмът

(4 гласа, оценка 5.00 от 5)


Критична точка: Facebook алгоритъм и SEO в комплект: какво се случва пак?

facebook-seo-tips.jpg

Ако понастоящем рекламираш сайта си във Facebook, навярно вече си забелязал някои промени в алгоритъма му през последните няколко седмици. Според изявление на биг боса на Facebook, Марк Зукърбърк, рекламната платформа приема нова стратегия, касаеща пряко всичко, случващо се по Newsfeed-a ни. В изявлението си, той заявява, че постовете на бизнес акаунтите (включващи и публицистичните издания и др.) ще имат по-малък reach (досег) до хората. Причината? Ето я:

Според Марк Зукърбърк, публичното съдържание от бизнеси, брандове и медии на практика „задушават“ личното ни пространство с всякакви рекламни постове, докато целта на Фейсбук е всъщност много проста: те твърдят, че искат да сближават хората едни с други.

Или казано иначе, според новия Фейсбук алгоритъм, бизнес посланията/постове по newsfeed-a ще имат по-малка видимост за аудиторията, т.е. значително по-стеснен reach.

Друга особеност, на която Марк обърна специално внимание, е важността от това всеки от нас да вижда повече постове от близките и приятелите си във Фейсбук за сметка на бизнес послания/реклами и прочее. Именно това е сред основните причини, които породиха необходимостта от този ъпдейт, впоследствие на който бизнес съдържанието/публикациите ще застанат на заден план.

На пръв поглед това звучи доста обезкуражаващо, ала реално погледнато, картинката не е никак сива. Имай търпение, в следващите няколко реда ще разбереш как, защо и какво ще се случи с бизнес страницата ти във Фейсбук.

Facebook Алгоритъм: какво следва сега?

facebook-algorithm

Реално погледнато е доста трудно да се определи какъв ще бъде спадът в органичния reach на бизнеса и брандовете във Фейсбук. Въпреки това обаче, започваме малко по малко да забелязваме спад в reach-a на медийните сайтове. Досега те обираха най-много трафик от Facebook, докато сега тенденциите сочат към търсачката на Google.

Постове от блогове, изглежда, че вече усещат ударите от новия фейсбук алгоритъм по органичния си reach. Препрочитайки отново и отново официалното съобщение на Марк Зукърбърк, брандовете и компаниите се очаква да имат интерактивен проблем с аудиторията си (която, според тенденцията, ще вижда все по-малко техни публикации по newsfeed-a си).

Има и още: не само че вече започнаха да се усещат промените по Facebook алгоритъма относно reach-a, но и се оказва, че от Facebook са „коригирали“ начина, по който се измерва и репортва органичният reach. Както може би вече се досещаш, така ще ни бъде двойно по-трудно да преценим дали органичният досег на нашата фейсбук страница се е променил.

Промените по Фейсбук алгоритъма могат да отключат проблемни ситуации, ако уеб сайтът ти дърпа сериозен трафик от Facebook – алгоритъмът на теория може да доведе до спад в трафика, НО това не е причина за паника, наистина! Първо, твоят бизнес не е единственият, който се сблъсква с тези чудати алгоритмични промени, всички сме в кюпа, и всички търсим начин да се адаптираме бързо към тези ъпдейти.

За целта, ти предлагаме 3 удобни и ефективни стратегии:

  • Инвестирай СЕРИОЗНО в стойностно съдържание във Фейсбук
facebook-content

Няма по-добър подход от това да предложиш висока дадена стойност на твоята публика (аудитория) в социалната мрежа. Успееш ли да ангажираш последователите си с полезни и интересни публикации, където да оставят коментари или да тагват приятели, в такъв случай Facebook (би трябвало) да „усили“ тези постове и да започне да ги показва на много повече хора. Разбира се, обратният сценарий съвсем не означава, че трябва да спреш всички фейсбук реклами, а напротив – трябва да се концентрираш върху представянето на стойностно съдържание, което да провокира интереса и вниманието на аудиторията ти.

Освен това, да не говорим, че рекламата в Фейсбук въобще не е толкова скъпа, колкото повечето хора си мислят. Естествено, имаш един минимум, но всъщност можеш да постигнеш страхотни резултати (като да достигнеш по-голяма аудитория) дори с по-малки бюджети, даже в случаите, когато съдържанието ти не се представя като особено ангажиращо.

Кажи здравей на SEО стратегията

С едно здравей даже няма да минеш – необходимо е инвестиция в нова силна SEO стратегия, която (по мое лично мнение) се явява като добро решение във време на промени по фейсбук алгоритъма. Накратко: започни отново да наливаш средства в SEO-то на уебсайта ти. В крайна сметка, ако ФБ вече не е основният ти източник на трафик (както е било досега), съвсем не бива да изключваш и други работещи варианти, нали така?

Да кажем, че висок % от твоята аудитория (вече) не получава новини или публикации от твоята бизнес страница. В такъв случай, шансът същата представителна извадка да потърси услугите ти на друго място скача мигновено. Сещаш ли се за по-добра опция от Google при подобен казус? Не звучи никак зле, нали?

  • Проба-грешка: не можеш без оптимизации по Facebook reach-a
facebook-organic-reach

Анализи, анализи, и пак анализи на reach-a + ангажираност на аудиторията към фейсбук постовете ти. Какво се харесва най-много, кои са онези публикации, които са избухнали и са достигнали по-висок % от последователите ти? Това са въпроси, чийто отговори НЕ бива да оставяш за утре. Същото важи и за слабо представящите се публикации. Проучи кои са, разгледай всеки елемент от тях, за да можеш да разбереш какво точно е отблъснало последователите ти.

БОНУС ТОЧКИ: Следи редовно статистиките в Insights Tabs

facebook-insight-tabs

За по-добро и точно прогнозиране се обърни към Insights Tabs (в бизнес профила си) като не забравяш да следиш редовно статистиките там. Редом с това, обръщай редовно внимание и на броя лайкове, споделяния и коментари на всеки пост. Правиш ли често това лесно упражнение, в крайна сметка ще започнеш да забелязваш какво (може би) успява да провокира аудиторията ти повече.

Други акценти: ден и час на публикацията

Колкото и странно да звучи, дори тези две често неглижирани детайли оказват сериозно влияние върху reach-a на публикациите ти. Наистина, редица са факторите, които влияят върху това дали този или другият пост ще бъде успешен. Част от тях, които на прима-виста могат да се споменат са: заглавието, дължината на посланието заедно с деня + часа на публикацията (дори времето навън като външен фактор може да рефлектира върху разпространението на поста ти).

Както виждаш, не всичко може да бъде контролирано от теб. Но въпреки това, с помощта на подобни анализи (като горепосочените) ще можеш да разбереш поне какво работи и какво не като цяло за конкретната аудитория. Говорейки за часовия отрязък от време, публикуваните вечер (в по-късната част от деня) постове/послания имат сравнително по-малка конкуренция, и разбира се, това може да сработи чудесно за редица бизнеси. За други обаче пък може да се окаже, че именно вечерта конкуренцията за досег и ангажираност на аудиторията е най-трудно.

Виждали сме какви ли не казуси. Скоро ще станат 5 години, откакто се занимаваме с фейсбук маркетинг… и винаги… в такива моменти на промени, се раждат най-големите възможности – но само за онези, които знаят как да яхнат вълната. Можете да прочетете повече на страницата на автора на статията, а също и да поръчате услугите им за Facebook реклама от тук: Webselo.com.

Отново стигаме до стратегията с анализите и тестовете. Например, според проучвания, за гиганти като Yoast.com, се оказва, че уикендите са им по-слаби от гледна точка на ангажирани потребители/последовали.

facebook-post-title

Заглавие и цел на фейсбук посланието (Лоша стратегия, но пък забавна)

Който каквото ще да говори, заглавието и целта на фейбсук посланието трябва да бъде добре премислено. Не е важно просто да споделите нещо си на стената, а да предизвикате интереса на аудиторията си така, че да се почувстват ангажирани с това, което им поднасяте, било то полезна информация/съдържание за продукт, услуга, новина или нещо друго. И тъй като няма как всичко, което публикуваш да се харесва еднакво от аудиторията ти, предлагаме ти да взаимстваш от най-успешните си постове и да ги репликираш (не 1:1, разбира се)

За много бизнеси, включително и за самите Yeast.com, се оказва, че по-нахаканите постове, в които се предлага нещо директно, се представят доста по-зле в сравнение с по-абстрактните публикации. Да не говорим, че постове или тип съобщения, представящи невиждани, едва ли не, намаления или нова продуктова линия пък често предизвикват още по-малък интерес.

И отговорът на този въпрос е сравнително прост: никой не обича да бъде „тикан“ по продажбената фуния. А когато директно предлагаме продукта, караме потребителите ни да се чувстват малко или много притискани, и в резултат на това, и то съвсем логичен, често ги отблъскваме.

Графични избражения или видеа (или пък и двете)?

pictures-video

Няма универсален отговор по тези въпроси, защото за всеки бизнес сработва различна стратегия. При някои работят по-добре изображенията (с отделните формати), които може да показват в детайли даден продукт, докато при други, където се цели емоция + настроение, видеата се представят далеч по-успешно. За да стане по-ясно, ти предлагаме да направиш експеримент в постовете си: редувай публикации с видеа, графики и сравнявай резултатите.

Съществува и трети (комбо) пакет от видео + графични изображения с висока резолюция, както го правят от Unilad Adventure (виж снимката по-горе).

За финал:

Макар и да е малко раничко за по-сериозни прогнози за дългосрочния ефект от алгоритмичните промени, не забравяй, че тестовете и анализите + доза проучване винаги са добре дошли. Колкото и стряскащо да звучи, ъпдейтите по Facebook алгоритъма съвсем не са чак толкова катастрофални за бизнес профилите там.

Идеята е следната: от Фейсбук искат „личен, персонален контакт + по-голяма добавена стойност“. Дадем ли им го и предоставим ли на хората/нашата лоялна аудитория, страхотно, полезно съдържание и причина да се върнат отново и отново при нас, тогава Фейсбук алгоритъма няма да представлява особена тревога.

Ала преди да си сигурен, че това е така, не забравяй да заложиш и на добра SEO стратегия, която ще помогне на твоите идеални клиенти да те намират в търсачката на Google, Bing, etc. Такава могат да ти предложат специалистите на 3dwebdesign.

Тази статия е публикувана от външен автор, който не е част от екипа на 3D Уеб Дизайн! Автор: Кирил Йовев от Webselo.com – фирма за онлайн маркетинг в гугъл и фейсбук.