SEO специалист

(17 гласа, оценка 4.71 от 5)


Какво е SEO специалист?

Seo оптимизация на сайт

Преди да разберем какво е SEO специалист е важно да се знае, че това е много общо понятие. SEO специалиста в резюме може да бъде Seo оптимизатор специализиран в много доста различни една от друга области или може да бъде цял SEO експерт, тоест специалист който познава и умее всичко свързано със SEO оптимизацията.

Отговорности и длъжност на Seo специалиста - резюме:

Какво трябва да може да прави? SEO специалиста е работна длъжност която отговаря за оптимизирането на сайтове в търсачките. Той трябва да познава отлично търсачките и алгоритмите им, да знае как се извършва вътрешна и външна оптимизация, да извършва самото оптимизиране и да следи резултатите от него - да извършва мониторинг и анализация на резултатите от оптимизацията. Още за отговорностите на Seo оптимизатора има тук.

Видове SEO специалисти:

В днешни дни видовете сео специалисти могат да бъдат стотици, защото алгоритмите на търсачките стават все по-сложни и дейностите на сео-тата обхващат все повече дейности като тук ще изброим някои от основните:

 • SEO стратег (SEO Strategist) - най-важният, това е човек който е мозъка на оптимизацията на конкретния сайт. Той съставя целия план - какви ще са целите и стратегията и как точно да бъдат постигнати целите на оптимизацията. В нашата фирма тези дейности изпълнява Едуард Димитров - собственика на фирмата.
 • Сео мениджър (SEO Project Manager): може да бъде просто мениджър в SEO фирмата и да ръководи екип или да е Проект мениджър - човек който отговаря само за изпълнението на конкретния проект. Това е работно място което имат само големите фирми - просто защото може и без него.
 • СЕО аналитик (SEO Analyst): човек с опит в ползването на много SEO инструменти. Защото именно с автоматизирани сео инструменти се извършва отчитането и събирането на данните. Във фирма 3D Уеб дизайн тази дейност изпълнява Едуард Димитров.
 • Аналитик на данни (Data Analyst): човек с опит в анализа на данните, събрани от SEO аналитика. В нашата фирма тази дейност изпълнява Едуард Димитров.
 • SEO копирайтер: човек който трябва да може да пише текстовете ползвани при оптимизацията на сайтове. Повече по темата има на нашата страница за SEO копирайтинг услуги. В нашата фирма 3D Web Design тази дейност се изпълнява от Симона Спасова и Невена Денчева.
 • Линк билдер (Link builder): човек който извършва линк билдинг - човекът, който прави физическото публикуване на линковете и текстовете в различни сайтове, социални мрежи, директории и блогове. Повече по темата има на нашата страница за линк билдинг услуги. В 3D Web Design тази дейност се изпълнява от Невена Денчева и Паулина Димитрова.
 • Специалист в оптимизацията на бизнес сайтове.
 • Специалист в оптимизацията на онлайн магазини: трябва да може да извършва ефективно поне вътрешна оптимизация - On-Page Seo на ecommerce сайтове. В 3D Web Design вътрешната оптимизация на онлайн магазини и бизнес сайтове се изпълнява от управителя ни Едуард Димитров.
 • Специалист в оптимизацията за социални мрежи - Social Media Optimization (SMO) и социални профили и маркетинга в социални медии - Social Media Marketing (SMM).
 • Аналитик социални медии (Social Media Analyst) - човек с опит и познания за конверсията и анализирането на маркетинга и оптимизацията в социални медии.
 • И (евентуално) Search Engine Marketing (SEM) специалист който да отговаря за рекламата в търсачките - Pay per Click (PPC). Написано е евентуално, защото Pay per Click рекламата не е оптимизация. Но вмъкваме и тази специална длъжност в тази статия, защото по-големите фирми занимаващи се с оптимизация, обикновено предлагат и Search Engine Marketing.

Seo специалист: Заплата

Много от вас се питат: Каква е примерната заплата на един такъв специалист? Заплатата на SEO специалистите в България обикновено е от седемстотин лева (за начинаещи специалисти) до около две хиляди лева месечно (за експерт-специалист). Заплатата на един SEO специалист в Европа и САЩ обикновено е от 2000 евро месечно нагоре, тоест, поне три до пет пъти по-висока отколкото в България.

Искате да намерите свободни позиции за работа за Seo специалист или да пуснете безплатна обява?

Ако желаете да пуснете безплатна обява или да намерите подобна работа, можете да ползвате напълно безплатно сайта Seos.pro.

С какво ние от фирма 3D Web Design можем да ви бъдем полезни:

Фирма 3D Уеб дизайн, София предлага СЕО услуги и за Български сайтове, и за англоезични сайтове. Имаме безброй класирани клиенти - и със сайтове на Български език, и на Английски език. Можете да се запознаете със SEO услугите на 3D Web Design, а също така и с услугите ни за оптимизация на Български сайтове. А от тук можете да пуснете запитване за оптимизация на вашия сайт.

Как да се свържете със SEO специалист в София, България?

Ние имаме късмета да разполагаме с един от най-добрите SEO специалисти в България - Едуард Димитров, практикуващ експерт с опит от около десет години в SEO оптимизацията на сайтове, лектор на много SEO курсове и обучения. Повече за Едуард има на страницата на нашия екип, а можете да му пишете през нашата страница контакти.

И малко смях: Виц за SEO специалист

Шеф на SEO фирма се оплаква на негов приятел:
– Уволних един от SEO специалистите си.
– И какво от това?
– Как какво? Сега като напишеш идиот в Google, излиза моето име на първо място :(