Napred bg - Новата българска търсачка

(11 гласа, оценка 3.55 от 5)


В България от години се използва една единствена търсачка за намиране на информация в Интернет - Google. Имайки предвид изключителната и хардуерна мощ и усъвершенстван алгоритъм, в това няма нищо странно. Google печели милиарди от рекламите в резултатите и инвестира много от тях обратно, за да подобри своите резултати и да стане единствената масово ползвана търсачка в целия свят.

Затова в началото на 2012 г. беше пусната българска търсачка, проект на екип от млади специалисти по SEO - Napred.BG. След подробни изследвания на поведението на българина в Интернет, неговите навици, начин на търсене и други, те успяха да направят търсачка, която да отговаря максимално на нуждите на средностатистическия български юзър, като му спестява време и усилия.

Едно от най-важните предимства на Napred.BG е директното пренасочване към ясни сайтове. Поради очевидни причини (рекламите в резултатите) Google не иска да пренасочи потребителя когато той напише конкретен сайт, като Facebook (16 000 000 търсения на месец), abv (1 830 000 пъти), youtube (2 240 000 пъти) и други, а иска да го задържи максимално много при себе си. От тази гледна точка Napred.BG пести време на българина, защото, според техни проучвания, 35 % от търсенията са именно подобни заявки.

Допълнителни предимства са резултатите, които търсачката изкарва за най-често срещаните търсения у нас, като те са лично подбрани и описани от редакторите на екипа, като по този начин се изключва възможността потребителят да попадне на неподходящ сайт за своето търсене. В случаите, че Вашето търсене е по-рядко срещано или когато е неподходящо да се подбират ръчно сайтовете (с оглед развитие на свободната конкуренция за комерсиално търсене) или когато търсите обширна информация (напр. "Кой български курорт е най-подходящ за деца", Вие ще бъдете автоматично пренасочени към резултатите на Google.BG за конкретното търсене.

Засега Napred.BG се приема добре от голяма част от българите, които са я опитали. За това свидетелстват и 7000-те посетители на ден, които са избрали да се възползват от този иновативен и полезен български проект.