Microformats и Microdata: работят ли още?

(10 гласа, оценка 5.00 от 5)


Микроформати (Microformats) и Microdata: работят ли още?

Първо малко история за тези два формата за структурирани данни. През 2011 и 2012 година фирмата ми 3D Web Design бе най-големият "производител" на плъгини за микроформати (според един от служителите на гугъл, споделено в личен разговор). За Wordpress все още нямаше такъв плъгин, а най-популярният за Микроформати за Joomla беше нашия, като плъгина имаше и безплатна версия, а бе и интегриран с почти всички от най-популярните компоненти за Джумла (version history & supported components), отделно от това имахме плъгин и за OsCommerce, после направихме плъгин и за Zen Cart. След като разбрах, че без да знаем "сме влезли в рекордите на гинес" потърсих в резултатите на гугъл с оператори за търсене за съответния footprint и видях че плъгина се ползва на над 30000 сайта :)

Преди: Microformats.

Скрийншот от 2012 година:

microformats и seo

Да, микроформатите Наистина работеха и всеки сайт който искаше по-добро SEO и посещаемост и бе разбрал за съществуването им, искаше да ги ползва. НО цялата работа с тези микроформати беше едно непрекъснато надлъгване с Google: направим ги да работят - до месец след това гугъл променяше правилата и това бе над година и половина като според мен целта винаги беше да се намали броя сайтове ползващи облагите от микроформатите.

Лично аз съм имал над 10 мои сайта които имаха резултати в гугъл с микроформати и посещаемостта и класирането на всеки един от тях се подобри чувствително - за 2012 и 2013 CTR бе параметър в алгоритъма на търсачката с над 6% тежест.

google-ranking-algorithm

Сега актуалният формат се нарича: Microdata.

Microdata и seo за рецепти

Днес Microformats и актуалния им вариант Microdata работят само за рецепти. Повечето сайтове които искат да имат структурирани данни, са онлайн магазини. А за тях работят само параметрите: цена, наличност и publisher (rel="publisher").

Примери:

  1. OpenCart магазин изработен от 3D Web Design.
  2. OsCommerce магазин изработен от 3D Web Design (със звездички).
  3. Същия магазин, но вече в Google serp (вижда се че звездичките ги има).
  4. Сайта на 3D Web Design в google.co.uk (Joomla сайт).

Защо не работят звездите и не се показват в резултатите в serp? Просто прочетете отговора ми тук, цитирам: "Note that in google rules is written: there is no warranty that stars will be shown for every website. So, stars work only for selected websites."

Тоест, звездите от микроформатите в някои случаи се активират на ръка от модератор на Google, само за определени сайтове. И някои Български сайтове просто нямат шансове да се доредят да ги имат. Прочетете повече по темата в суппорт форума ни: Ratings Not Showing In Google Search.