Статичен срещу динамичен сайт

(13 гласа, оценка 4.85 от 5)


Динамичен сайт или Статичен сайт

Статични срещу динамични сайтове, Статичен или динамичен сайт да избера.

Тази статия дава отговор на въпросите: Как да си направя динамичен сайт? Какво е динамичен сайт (какво е динамичен уеб сайт)? По какъв начин работят динамичните сайтове и какви са разликите със статичните? Как се прави динамичен сайт? Как се правят динамични сайтове и как да си направим динамичен сайт?

Какво е динамичния сайт и какво означава динамичен?

Динамичният сайт е сайт с административен панел - сайт който се свързва с база данни на сървъра, тя му връща отговор и сайта го визуализира. Динамичен НЕ означава сайт който мърда, святка или има анимация. Точно обратното: обикновено анимираните сайтове са статични, защото са изработени с флаш анимация.

Сравнение на статични и динамични сайтове

Какво изработваме - уеб дизайн услуги на 3D Уеб дизайн: Изработка на динамични сайтове.

Докато милиони хора все още разчитат на добрите стари черно-бели вестници всеки ден, те ще са нашият перфектен пример за статични сайтове. След като е отпечатан, вестника вече не може да бъде променен, вида му е определен и просто ще се наложи да изчакате докато се появи следващия брой. Представете си обаче, че най-добрия ви репортер току-що е донесъл разбиваща, сензационна новина, а вие не можете да я публикувате, защото вече е късно.

По същия начин, след като статичен уеб сайт е вече публикуван, той няма да се промени твърдо до следващото издание; трябва уебмастъра, или някой който е запознат с HTML, флаш или редактиране на това специфично съдържание, да се заеме и да се потруди здраво.

Динамичния уебсайт, от друга страна използва програмиране в допълнение към оформлението и не само за да позволи на потока от данни в и извън обекта, но и за да направи смислени и бързи връзки с базата данни на сайта.

Така например онлайн бизнес указател може да позволи на местните фирми да се регистрират и да създадат профили за техните фирми. Посетителите на сайта може да търсят директно в директорията на базата данни според техните нужди, например един може да извършва търсене, за адвокат в техния пощенски код които владее испански или за денс училище в областта, която предлага танци курсове.

Динамичните уеб сайтове дават възможност техните собственици да качват информация през защитен с парола административен интерфейс. Не се изисква познания за HTML или дизайн на уеб сайтове, за да можете да обновите или поддържате такива сайтове. Още повече че всяка страница която създавате с подобна система изработена от нас е с визуален редактор за всяка страница, която правите и той прилича страшно много на Word на външен вид и по лесната си употреба.

Какви са разходите за изработка на различните типове сайтове?

В допълнение към бюджета ви за уеб сайт съществуват множество други фактори, които ще определят дали имате нужда от статичен или динамичен сайт. Каква цел ще обслужва Вашия сайт? Ако сте малка фирма за продажба или предлагате услуги или продукти, тогава статичен уеб сайт може да е достатъчен за вашите нужди.

Не мислете обаче, че той може да върши много повече от една интернет визитка или мини презентация. От друга страна, ако имате голям списък от продукти и / или услуги, тогава може би желаете да ги представите на своите клиенти с възможността за търсене като вашия списък се основава на техните избрани критерии, с динамичен уеб сайт.

Ако ще отдавате под наем малка вила на плажа в Карибите и просто е необходимо да се покажат няколко снимки, цени и предоставяне на информация за контакти, статичен сайт ще ви свърши работа. Ако обаче сте брокер на недвижими имоти на конкурентен пазар и ви е необходимо, да обновявате своя списък често, динамичен сайт ще бъде вашето решение.

Един динамичен сайт обикновено струва повече пари от статичния, защото e по-сложeн, но може да бъде по-ефективно решение на разходите в дългосрочен план. Динамичният сайт е най-ефективното решение за сайтове със съдържание изискващо често актуализиране или взаимодействие с посетителите. Най-общо казано, всички сайтове, които могат да вършат нещо - да смятат, помнят и т.н. , са динамични.

Важно е да знаете, че динамичен сайт може да съществува САМО на подходяш уеб сървър, който поддържа необходимите програмни средства. Това се нарича хостинг, а фирмата която ви го предоставя, хостинг компания.

Предимства на статичен сайт

Колкото и да ви е невероятно статичните сайтове си имат и предимства.

 • Ниска цена за малки сайтове
 • Възможности за изработка на много раздвижен дизайн.
 • На всяка интернет страница дизайна може да е коренно различен от този на другите стараници на сайта.
 • Интерактивност чрез Флаш анимация - целия сайт може да е една флаш презентация.
 • Бързина на зареждане на сайта.
 • В повечето случаи - простота на изработката.

Принципи на работа на динамичен сайт

За да ви разкажа за техните недостатъци и за да ги разберете, нека първо ви обясня как работи динамичния сайт.

В най-общия случай като минимум за един динамичен сайт са необходими три неща:

 • Сървър поддържащ програмните средства, които ползва сайта
 • База данни, например MySql
 • Поне една динамична страница, примерно някакъв Php код, който се свързва с базата данни

Започваме: Нашия Php код се свързва с базата данни. Той може да възпроизвежда подобни на него самия страници N на брой пъти. С пускането на нови и нови страници или статии в сайта ви вие просто умножавате една и съща страница.

От тук идва и основното ограничение за динамичните сайтове и системите за контрол на съдържание (CMS) - всички те представляват просто един шаблон, темплейт - Html код вмъкнат в Php, интегриран естествено с повече или по-малко CSS и Javascript в сайта.

С прости думи за хората които все още не са успели да разберат: Нашия Php код (темплейт) има програмирани N на брой позиции в шаблона, чрез които се постига някакво ниво на гъвкавост на външния вид на динамичния сайт. Как работи всичко това?

Примерно направили сме 10 позиции в шаблона и те са разположени  в него по следния начин (имената на съответните позиции са написани - banner, top, toolbar и т.н. ):

Лява ориентация на менюто

динамичен сайт

Дясна ориентация на менюто

динамичен сайт

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Идеята е следната: След като сме програмирали позициите на шаблона, всяка една от тях може да е включена или изключена на съответната страница на сайта. Например в нашите сайтове всяка позиция се избира отделно от собствен панел за управление с отметка - дали да я има или не на съответната страница. По този начин за един темплейт на динамичен сайт с програмирани 20 позиции се постигат 20х20=400 възможни комбинации от външен вид на страници за сайта (Напоследък повечето сайтове които изработваме са с минимум 30х30=900 комбинации).

Какво се случва когато съответната позиция не е включена на съответната страница?

Тези позиции в нашите темплейти са напълно гъвкави  (скриваеми или откриваеми ) - когато съответната позиция на някоя от страниците не е включена, другите позиции се разтягат и заемат автоматично цялото им предоставено пространство. По този начин се постигат стилни, красиви и професионално изглеждащи сайтове с огромна по размерите си функционалност.

Примери за позиции в шаблоните:

 • Ако всички позиции са изключени на нашата примерна страница, то самата статия - нейния текст ще заеме цялото поле
 • Ако на друга страница включим само позиция USER1, страницата ще бъде от 2 колони - лявата с менюта на сайта примерно и в дясната ще бъде статията
 • Ако на трета страница включим позиции USER1 + USER6, USER7, USER8 + BANNER, ще получим вече една професионално изглеждаща страница с лого или банер отгоре (каквото сме разположили в позиция USER1) , меню вляво (предварително трябва да сме направили менюта, които са вмъкнати в позиция USER1) и три полета отдолу под статията, подредени едно до друго (ползват се често също за малки банери, линкове към други сайтове на партньори или просто едно модулче, което да извежда последните или най-четени статии в сайта ни като линкове).

Особености на динамичен сайт

Динамичните уеб сайтове си имат и предизвикателства: добрите програмисти са по-трудни за намиране, още повече че често се изисква един или повече хора да се включат в дизайна на динамичен сайт. При избора на програмист или разработчик, фирма, трябва да поискате да видите задължително техни изработени сайтове. Ето и нашето Портфолио Динамични сайтове.

Как мога да получа динамичен сайт най-евтино?

Най-евтино и изгодно можете да получите Перфектен динамичен сайт, свързан с най-добрата за 2007-а и 2008-ма година система за контрол на съдържание, ако изберете дизайн по съществуващ темплейт, който имаме в суров или полу-завършен вид. Реално заради това спряхме да правим статични сайтове, защото цената от около 300 лева (в комплект с хостинг и домейн за една година) се доближава по цена до по-сериозните разработки на статичен дизайн.

Не си мислете, че такъв сайт няма да е красив, дори напротив - професионалните дизайнери, които са го разработили в повечето случаи имат много по-точно око и усет, да не говорим за опита, в сравнение с един потребител който иска да има сайт, но в повечето случаи дори не може да си го представи съвсем точно. 

Цените за уникален дизайн (който се прави изцяло според вашето виждане) са съвсем различни от тук цитираните и това е нормално, тъй като се изискват много повече часове и дори дни труд за разработката им.

Други често задавани въпроси и примери за статични и динамични сайтове

Кои типове сайт са статични сайтове - Статични са HTML и Flash сайтовете, а динамичните са най-често наричани PHP или CMS (система за контрол на съдържание) , макар че има още много други типове, имена и термини.

Кой програмен език и тип база данни се ползва най-често за изработка на динамични сайтове? Най-често за момента в интернет се използва програмният език PHP, а типа на най-често ползваните бази данни е MySql.

Колко време е необходимо за публикуване на меню или статия във вашите динамични сайтове? Най-често публикуването на нова страница или меню на изработен от нас динамичен уеб сайт трае около 30 секунди! Може да се извърши от ВСЕКИ, не е нужно да имате никакви познания по програмиране и правене на сайтове.

Колко време е необходимо за публикуване на меню или статия в статичен сайт? При статичните сайтове не можете да публикувате меню или статия за по-малко от 5 минути (за програмист, знаещ какво прави). За обикновения потребител времето варира от 10 минути до крайността когато не успеете да се справите съвсем и развалите целия сайт.

Още въпроси около статичните и динамични сайтове и възвръщаемостта на средствата вложени в тях

Примерен договор за изработка на сайт

Изработка на динамичен сайт електронен магазин

Изработка на динамичен сайт.

Изработка на динамични сайтове - пакети.

Системи за контрол на съдържание и проектиране на бързи уеб сайтове.

Уеб дизайн пакети и цени.