Промени в алгоритъма на google?

(2 гласа, оценка 5.00 от 5)


Промени в алгоритъма на Google

Сайтове с много линкове към тях и то с еднакви думи в anchor потъват в Serp

Това от което се боят много оптимизатори, по всичко личи че започва да се случва.

Повдигането на резултата на даден сайт в търсачките по този начин беше основния похват за OffPage оптимизация използван от всички уебмастери и оптимизатори по цял свят.

При поддържаните от мен сайтове вече изчезна един сайт-лидер, който беше на втора позиция дълго време. За 24 часа го нямаше до позиция 250 на Google Serp. След него потънаха още два. При много колеги се случва същото, масово изчезват от резултатите досегашните сайтове-лидери. 

Дали Google вече е започнал промените в алгоритъма си или само ни плаши Google алгоритъм , времето ще покаже. Дали започва и нова ера в оптимизацията за търсачки - също. Ако тенденцията се окаже че не е за малко а за постоянно, най-силно влияние ще има OnPage Seo оптимизацията и в по-малка степен маркетинга - а именно как да бъдеш полезен на потребителите и да ги накараш да ти линкват сайта. Дали ще започнем да даваме линкове само от типа  3dwebdesign.org и дали няма едва ли не името на домейна да се окаже най-важно - какъвто ти е домейна, това ще линкват потребителите.

След това видях, че явлението продължава да се разраства. Много сериозни размествания има навсякъде. Забелязах че още един наш сайт на първо място в Google е изчезнал. При колеги - български топ оптимизатори също изчезват сайтове в резултатите - по два, по три. Seo епидемия? Или Seo истерия?

Експериментирах в събота и при мен Google въобще не изведе нерелавантни резултати, по-скоро изведе на по-горна позиция второстепенни страници от същите сайтове, които са по-слабо оптимизирани. От там си мисля, че ще трябва да си променяме скоро критериите за гъстотата на ключовите думи към по-ниска. Според мен промените ще са първо в такава посока. Поне това което експериментирах го потвърди. Свалих я на единия от трите сайта, пуснах нова страница, пингнах и се появи още тогава. Това обаче не се случи на другите два. 

P.S. Мненията на колегите са, че резултатите са експериментални и се появяват само през уикендите. Принципно е вярно, още снощи всичко си дойде на мястото, но аз не мисля точно така. Мнението ми е, че алгоритъма на гугъл се променя на етапи и го тестват, нещо като алфа версия, бета версия и т.н. Кой крив, кой прав, гугъл ще покаже.

Факт е, че аномалиите всяка седмица стават все по-силни и се проявяват при повече сайтове - тази седмица имат проблеми два, другата - три, след месец - пет. От там и шанса някой ваш сайт да попадне в тази група и да забележите и вие явлението в Serp.