Недоволния клиент, на който си отказал

(1 глас, оценка 5.00 от 5)


Недоволния клиент, на който си отказал

Поради наскоро случили се размяна на реплики, ми се иска да споделя няколко мисли за всеки потенциален, бивш или бъдещ наш клиент, който би се заинтересувал да го прочете.

Типична случка при изработка на сайт (по действителен случай)

 1. Появява се непознат клиент, който иска услуга
 2. Ако услугата, която иска е нерентабилна естествено му отказваме.
 3. Клиента обаче е възможно да е много настоятелен
 4. Ако работата е наистина много гадна и се иска много време, а заплащането е никакво, му отказваме отново освен...
 5. Ако исканата услуга е на границата на рентабилността, обикновено му отговаряме да изчака, докато завършим започнатия проект и ще го обслужим
 6. Завършваме започнатия сайт и се захващаме с неговия - обикновено е разработка на модул за сайт или ре-дизайн под някаква форма
 7. Възможно е през това време да изникнат трудности и да разберем, че желаната от клиента услуга няма да бъде завършена за х на брой часове, както сме си представяли, а за X*2 или X*3 часове.
 8. Услугата е станала нерентабилна и не можеш да отделиш за нея толкова време, колкото отива за направата на цял един сайт например.
 9. За капак на всичко в този момент се появява Редовен наш клиент, който идва да капарира цял нов сайт за четири цифрена сума и то с всички пари предварително, като буквално ти ги бута в ръцете. Той ти има доверие и за него не е проблем да плати предварително, той знае какво ще получи за парите си.
 10. В един миг осъзнавам, че Настоятелния непознат клиент, въпреки че е много настоятелен, все още дори не е дошъл на място, камо ли да остави капаро.
 11. Тогава вече отказваме на непознатия клиент за трети и последен път - все пак ние работим за да изкарваме пари, а не сме деца, правещи всичко за fun.

От тук нататък започва отмъщението на Недоволния клиент, на когото си отказал.

 1. Първи Вариант - направо ни нахранват по ICQ или емайл  :) смях... - така де, кои сме ние, та се осмеляваме да му отказваме
 2. Втори Вариант - повече не чуваме нищо за него - случва се много рядко
 3. Трети Вариант - случва се доста често, точно него описваме тук - получаваме пиперливо писмо, в което ни се обяснява, че сме се прецакали сами, че  това било едва ли не тест и ако сме го били издържали щели да поръчат при нас огромен портал за 2, 3 или 5000 лева или каквото им скимне на ум.

От тук нататък идва моя ред да отговоря като управител на тази фирма. Малко късно наистина, от този случай изминаха две седмици, но какво да се прави - едва сега намирам свободно време.

Наистина в последния случай човека беше много културен, нещо наистина много рядко случващо се след като разбере, че му отказваш. За това му правя евала, но за другата част от писмото му - не. Защото просто вече ни се е случвало да ни напишат същото, макар и с други думи.

Да не говорим че ако си представим, че наистина  въображаемия му портал е истински, пак би трябвало да чака... вече не помня откога не сме оставали без работа за поне две седмици напред. Съжалявам, ако сме го разочаровали и не сме си взели поука, но... това е реалността.

В бизнеса няма случайни неща. Когато клиентите ти са повече от възможността ти да ги обслужиш това говори само едно - предлагаш много, качествено и на свръх приемлива цена, затова и те те избират и са склонни дори да изчакат да се освободиш от предишните поръчки за да приемеш тяхната.

Естествено, това си има и позитиви за нас - можем да избираме с кого да работим, клиентите които са лоялни към нас получават същото и от наша страна в комплект със съответните отстъпки.

Написано август месец 2008 г.