МВР щяло знае по всяко време кога сме били в Интернет - поредния резил

(2 гласа, оценка 5.00 от 5)


МВР щяло знае по всяко време кога сме били в Интернет, на кого сме пращали e-mail или съобщение по ICQ, както и с кого сме говорили по телефона, използвайки глобалната мрежа. Вчера е публикувана в Държавен вестник съвместна наредба на вътрешното министерство и на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения (ДАИТС).

Данните за действията в Интернет, както и за разговорите ни по фиксиран и мобилен телефон ще са достъпни в реално време за служба "Оперативно-техническа информация" на МВР, но без самото съдържание на разговорите и кореспонденцията. Те, както и досега, ще се предоставят от доставчиците по реда на Закона за специалните разузнавателни средства, т.е. след решение на председателя на окръжния съд.

Според наредбата обаче всички телефонни оператори и Интернет доставчици са длъжни да осигурят на МВР "пасивен технически достъп чрез компютърен терминал" до съхраняваните данни. Това означава министерството да има достъп без човешка намеса и без самия доставчик да знае, че някой отвън следи данните, обясниха експерти в областта.

Излиза, че ние сме в ролята на терористите в САЩ, какви ти местни терористи...ние сме си направо световни...... Лично за мен всички програми, браузъри, комуникатори и т.н. неподдържащи криптиране са тотално аут. А за вас?