Криза в уеб дизайн, SEO и изработката на сайтове

(1 глас, оценка 5.00 от 5)


Криза в уеб дизайна, Seo и изработката на сайтове?

Не знам как е при колегите, но при 3d уеб дизайн криза няма или поне още не сме я усетили. Точно обратното - запитванията стават от ден на ден повече, клиентите също. В един момент изнервен и побъркан от работа, ще ударя шапката от земята и ще напиша че спираме да приемаме поръчки за 20-30 дни. Ще оставя момичетата да довършат каквото ими за довършване по клиентските сайтове и ще отида на една хубава почивка в Банско да покарам ски и си припоня времената когато се правех на ски учител.

За кризата в България

Криза в България никъде не съм усетил освен в две области които отдавна просто си плачеха някой или нещо да им дръпне ръчната спирачка. Строителство и имоти и банки и кредити. Безразборно строителство и безразборно раздаване на кредити, нови примоции там имаше едва ли не всеки ден.

Изработката на сайтове

Никакъв отлив на клиенти при нас за изработка на сайт, явно защото работим предимно с малки и средно големи фирми. От там и никакви впечатления клиентите да са свили бюджетите си, държи се всичко в границите на "златната среда".

Криза при големите компании

От запитванията които имаме обаче разбирам, че някои от големите компании яко затягат каиша. Например фирми като Мтел, Глобул и Кока-Кола масово намаляват сумите предвидени в бюджетите им за изработка на  сайт, дизайн и поддръжка на съществуващите техни сайтове.

Какво опитват да направят? Опитват се да обучат персонала си например той да им изработи сайт и да поддържа съществуващите техни сайтове.

Криза при Seo оптимизацията

Още по-налудничаво: пускат се търсения за Seo оптимизация за търсачки в Google и на топ класираните сайтове и фирми предлагащи такава (пределно ясно е че не са случайно на първа страница в гугъл за този израз) се отправят запитвания за обучение на персонал за оптимизиране на сайтове.

Резултата от запитванията?

Аз винаги отказвам. Колегите? Кой знае. Какъв е смисъла да предадеш знания събирани с години опит на някой за 500 или 5000 лева? Никакъв! Има неща, които можеш да  научиш за 2-3 дни работа ако те учи подходящия учител и след това с тези знания без особени усилия да изкарваш за себе си или за голямата компания в която работиш (например Mtel, Globul или Coca-Cola) огромни суми ако си работлив и ако си добър ученик естествено.

Точно затова и отказвам. Никоя голяма компания няма да ти плати за седем дни обучение повече от 15, хайде дори и оптимистичното 20 лева на час. За два-три дни по осем часа по максималните (просто няма шанс някой да плати толкова ) 20 лева на час ще получиш няма и 290-390 лева. За да изкара после голямата компания десетки и стотици хиляди. Не, мерси. Ние обучение не предлагаме.

Резултата на сайтовете на големите фирми

Плачевен. Сайта на Мтел вече го оклепаха, на сайтовете на другите Български големи компании и фирми тепърва ще им гледаме сеира. Докато си обучат персонала ще мине доста време, предполагам не по-малко от година. За състоянието на сайта на Мтел, мнението е на 90% от потребителите на най-големия в България форум за уеб мастери.

Равносметка

Ще се види и чуе, още е рано. Изниква въпроса обаче докато се обучават тези огромни компании и са "в криза", дали няма да загубят повече пари от това което ще спечелят от свиването на бюджета си за заплащане на специализирана уеб дизайн фирма. И дали това няма да е шанс за по-малките фирми за по-големи печалби. Има много хора знаещи за силата на интернет и че в момента във все повече области на живота повечето пари и клиенти идват от интернет сайтове.

Ако не влагаш пари и не представяш бизнеса си в интернет, рано или късно ще загубиш. Ако се стискаш, също. Има предостатъчно хора, които не го правят. Те ще спечелят, а ти ще си на опашката. Точно това много фирми не разбират - вложението в интернет и изработка на сайт е едно от най-успешните и с най-голяма възвръщаемост. Печлбите са пропорционални на оригиналността на идеята, реализацията и... сумата на самото вложение.

Така че, ние ще продължаваме да си работим с малки и средни фирми, а големите да си стоят в криза. Заслужават я. А през това време при нас се чака в момента около десет работни дни. Защото криза при нашия уеб дизайн няма!

Забележка: За оклепването на сайтове цитирам мнения на уеб мастери от най-големите Български специализирани форуми. За запитванията и обучението сведенията са от реални запитвания на клиенти, не от прочетено в интернет или от слухове. Всички имена, лица и заглавия в тази статия са измислени и разбъркани. И Не вярвайте на всичко което пишат в интернет. Статията е написана на 2009-01-30.