Истината за исканията на такситата

(1 глас, оценка 5.00 от 5)


Просто се чувствам длъжен да напиша тази статия. Не че съм един от тях, но просто обикновения човек толкова много го заблуждават и толкова много се пише по въпроса, а почти нищо не е вярно. Прочетете за да разберете колко малко от написаното по вестниците и изговореното по телевизии и радия е вярно.

Организации и личности, участващи във всичко това

 

  • От третата - потребителят на таксиметровата услуга - демек ние.
  • От четвъртата - редовия таксиметров водач.
  • От петата - фирмите превозвачи - така наречения Съюз на превозвачите.

Защо съм в час?

Много просто. Познавам всички движещи лица лично. Освен това съм направил някои от въпросните сайтове и продължавам да ги поддържам. Адски много неща се научават от материалите, които ти дават за ъпдейт и щом съответните хора нямат нищо против тази публикация се стигна до нея.

 

Начало

Всичко започна от там, че в понеделник прочетох "умните" коментари на някаква журналистка от "24 часа". Направо не е истина, че по въпроса за исканията на такситата пише който се сети за това и то в най-големия български ежедневник. Пишеше, че организацията на такситата искала 1.20 лв на километър тарифи, как това щяло лично на нея да и бръкне в джоба и маса други глупости. Някой ако се интересува, да го прочете.

 

Цялата истина (не тая, която е по медиите)

Заблудата на обикновения човек идва от две неща:

  • Първо тарифите на такситата в България се определят от шефовете на големите таксиметрови фирми, които членуват в Съюз на превозвачите. Кога да се сменят решават най-вече те. Синдикалните организации се опитват да им оказват натиск, но за момента не успяват. Защо? За последните 10 години големите таксиметрови фирми, така наречения Съюз на превозвачите чрез серия от хитри ходове и чрез лобито си в Парламента успяха да си уредят наредбички и закончета, които им дават почти пълна власт в бранша. Да, ама влязохме в Европа, да видим как ще е от тук натам.
  • Второ браншовите организации на такситата в България са две: АТСБ - Асоциация на таксиметровите синдикати в България и НФТВБ - Национална федерация на таксиметровите водачи в България.

АТСБ - Асоциация на таксиметровите синдикати в България е старата, която се представлява от Стефан Боснов, едноличен председател. Всички искания цитирани по вестници, телевизии и тем подобни медии идват от нея. До колкото знам, в нея членуват 30-40 човека. Симпатизанти - неизвестен брой.

НФТВБ - Национална федерация на таксиметровите водачи в България. Новата организация, създадена преди два месеца от шест регионални организации: София, Пловдив, Варна, Сливен, Плевен и Велико Търново. Членовете са юридически лица. Редовни членове около 1000. Симпатизанти - много. В процес на присъединяване са регионалните организации на Стара Загора, Добрич, Пазарджик, Русе, Перник и Благоевград (съдебните им регистрации още не са излезли). Най-общо казано това са хората, които застанаха начело на последния протест на такситата пред парламента.

 

Интереси

АТСБ - Асоциация на таксиметровите синдикати в България - незнайни. Точно техни са исканията за 1.20 лв./ км.

НФТВБ - Национална федерация на таксиметровите водачи в България

  • Тарифи за сега около 0.70 - 0.80 лв./ км. Увеличението според тях е за да покрие факта, че накрая на тази година всяко такси в България ще плати не по-малко от 2000 лева данъци. Типичното такси в София ще плати около 3000 лева! За справка миналата година плащаха средно около 1200 лева.
  • Да ограничи властта на основния кръвопиец на таксиметровия водач - Съюза на превозвачите. Ако не знаете 50% от вашите пари, които плащате за такси, отиват за тях, в смисъл за шефовете на големите фирми.
  • Да уреди някои екстри на таксиметровите водачи като карти за отстъпка при пазаруване в хипермаркети, за зареждане на гориво и покупка на масла, резервни части и други.
  • Да прочисти бранша от некоректните таксиметрови водачи, демек измамниците (екстра, нали)
  • Да защити потребителя чрез въвеждане на единни тарифи. Смисъл всички таксиметрови фирми в дадената община да возят на единната тарифа плюс минус някакъв процент (за да не се убива конкуренцията). Например качвате се на първото изпречило се пред погледа ви такси и знаете, че тарифата му може да е твърдо в границите на 0.70 - 0.80 лв./ км. Край на притесненията, че ще ви измамят (няма да е зле и това да стане).

Интересът на Съюза на превозвачите - да продължава всичко по старому. Най-вече такситата в цялата страна трябва да возят адски евтино, за да подбиват цената на градския транспорт и хората да се качват, качват... а бе, изобщо всеки трябва да може да си позволи такси. Дотук добре, ние ще се возим евтино, ама като тая въображаема тарифа е толкова ниска няма ли да се получи разминаване с пазарната реалност? За справка при съществуващото в Република България законодателство, което такси не си плати данъците за годината догодина вече не е такси. Колко от тазгодишните таксита ще си платят данъците? Не е ли по-добре да има някакъв компромис, златна среда ли, що ли?

 

Защо превозвачите искат толкова ниски тарифи?

Много просто. Те печелят най-много от лизинга на колите. Всеизвестно е, че купуват коли и ги дават на лизинг на двойна цена. Колкото повече са такситата, толкова повече им е печалбата. Затова и такситата са толкова много, защото законодателството в нашата родна страна за момента обслужва техните интереси.

 

Редовия таксиметров водач иска хем да печели достатъчно, хем клиента да се качва.

На никой не му се виси по стоянките с часове.

 

Потребителят на таксиметровата услуга, демек ние

Искаме евтини таксита, още по-евтини, искаме добро и бързо обслужване, възпитани шофьори, чисти и нови коли по възможност от Mercedes 600 SEL нагоре.....

 

Равносметка

Всяка от страните си има интереси, искания, проблеми. Едно обаче е ясно на всички:

Как да стане обаче хем вълкът да бъде сит, хем агнето цяло?

Ясно е, че парите не е редно да идват нито от джоба на клиента, нито от джоба на таксиметровите шофьори. Не може 1 милион граждани на Република България редовно ползващи таксиметрови услуги и над 50 хиляди души опитващи са де работят като таксита в България да пълнят гушите на около 50 човека, шефове на големите таксиметрови фирми. Така наречените превозвачи ще трябва да постегнат коланите! Не може фирми като Ок Супертранс и сие да правят по над 120 хиляди лева месечен оборот (без да имат собствени коли, само като лизингови къщи едва ли не), а ние клиентите да плащаме по 1.20 лв/км , за да си покрият разходите таксиметровите шофьори. Не е ли крайно време за промени в българското законодателство?

 

Вече сме в Европа и искаме когато работим да печелим, когато се возим на такси да е луксозно и на нормални цени.

В нашия блог е премахнат "rel=nofollow" атрибута. Коментирането е разрешено и за нерегистрирани потребители.