WordPress Ръководство за начинаещи

(14 гласа, оценка 4.50 от 5)


Ръководство за WordPress за начинаещи

Ръководство за WordPress за абсолютно начинаещ потребител. За онези от вас, които предпочитат уърдпрес за направата на уеб сайт или за работа с клиенти, предлагам това кратко ръководство за работа.

НОВО: "3D Уеб дизайн" организира Експресно обучение - уроци по изработка на сайтове с WordPress. Ако желаете да се научите да правите съвременни сайтове с WordPress, запишете се за обучението сега! Записвания и повече инфо: //3dwebdesign.org/курс

Wordpress е лесен за употреба, лесен за учене и лесен за поддръжка. Проблемът идва за онези хора, които просто не са били потопени в света на интернет достатъчно дълго. За тях са възможни затруднения при използване на този така мощен инструмент за създаване на блогове.

Съществуват много ресурси от типа "Как да направя това" и "как да направя онова", но много рядко се среща урок за WordPress за абсолютно начинаещи потребители.

Днес ние ще се занимаем с някои основни принципи и въпроси, от типа: Защо да изберете WordPress? Как се инсталира софтуер? и Как се използват теми?

Нека да започнем.

Какво е CMS?

Уикипедия определя CMS, или система за управление на съдържанието като компютърно приложение за създаване, редактиране, управление, търсене и публикуване на различни видове цифрова информация и електронен текст.

CMS-ите често се използват за публикуване, съхранение, контролиране и обновяване на цифрови материали от издателската индустрия, във вид на новини, статии, икономически субекти, наръчници, технически ръководства, маркетингови брошури и др. Управляваното съдържание може да включва компютърни файлове, изображения, аудио файлове, видео файлове, електронни документи и друг тип уеб съдържание.

Понастоящем, съществуват множество CMS системи. Някои от най-забележителните са Joomla, Drupal, Expression Engine и WordPress.

Това ръководство е за въведение към WordPress, един от най-разнообразните, лесно управляеми CMS програми в мрежата.

Защо да изберем WordPress?

Това е един от най-често срещаните въпроси, вълнуващи читателите. Защо трябва да изберете WordPress от всички останали CMS решения?

Кое решение е най-добро
Аз не съм тук, за да ви кажа, че WordPress е по-добър от всеки друг CMS. Това би било просто погрешно. Всеки човек има своите предпочитания, за някои това би било Joomla, Drupal, или друга система.

Въпреки това, аз съм тук, за да ви кажа, че през последните години и половина, WordPress се използва от все повече хора по света, които малко или много са потопени в тази общност я развиват все повече с всеки изминал ден.

Лесен за използване
WordPress е лесен за употреба. Неговият интерфейс и редизайн във версия 2.7 е по-лесен и по-интуитивен, отколкото когато и да било преди. Управлението на публикации в блога, страници, мнения, потребители, плъгини се задействат само с няколко кликвания.

Лесен за учене
Всичко е обединено в едно WordPress ръководство. Въпреки че системата е сложна и по-трудна за разработка, работата с нея отнема само няколко часа, нужни за да усвоите множеството инструменти, WordPress предлага.

Много повече от Блог!
И накрая, WordPress помага на хората да създават много повече от блогове. Това е платформа, която дава възможност за създаване на магазини, каталози, продукти и дори цели общности с потребители.

WordPress Инсталация

Ако сте избрали WordPress като предпочитан CMS имайте на предвид следните няколко неща:

  • Име на домейн. Къде ще инсталирате WordPress ако нямате интернет страница!
  • Хост. Ще се нуждаете и от хост сървъра за вашата WordPress инсталация. Има хиляди решения при избора на хост, като се започне от големи хостинг корпорации и се стигне до независими хостинг решения от физически лица.
  • FTP клиент. FTP или File Transfer Protocol, е по-лесна възможност да качите инсталационните фалове на WordPress на вашия сървър, директно от вашия компютър. Също така имате нужда от FTP клиент, за да инсталирате WordPress теми, плъгини, а в някои случаи, за да инсталирате WordPress сами.

След като сте изпълнили всичко от списъка по-горе, сте готови да започнете.


Инсталиране с Фантастико

Най-бързият и лесен начин да получите WordPress инсталация в движение е чрез програма, наречена Фантастико. Фантастико е включев по подразбиране в повечето стандартни хост системи. За да видите дали имате достъп до тази програма, влезте в своя cPanel профил (обикновено //вашия-домейн.com/cpanel) и търсете Фантастико (или Фантастико De Luxe в някои случаи).

WordPress Ръководство

Инсталиране на WordPress е възможно със Фантастико само в три бързи стъпки:

Стъпка 1
Отвори Фантастико

Стъпка 2
Кликнете върху "WordPress", а след това "Нова инсталация.

WordPress Ръководство за начинаещи

Стъпка 3
Попълнете необходимите полета и натиснете "Finish инсталиране."

WordPress за начинаещи

 

Инсталиране за 5 минути

Това е бърз вариант на инсталация, за онези от вас, които не обичат да чакат прекалено дългите инсталации:

1. Изтеглете и разархивирайте в WordPress пакета, ако още не сте го направили.

2. Създайте база данни за WordPress на вашия уеб сървър, както и MySQL потребител, който има всички привилегии за достъп до него.

3. Преименувайте WP-config-sample.php файла на WP-config.php.

4. Отворете WP-config.php през любимият си текстов редактор и попълнете вашите данни, както е обяснено във файла WP-config.php.

5. Поставете WordPress файла в желаното място на вашия уеб сървър.

6. Ако искате да направите WordPress инсталация в собствена поддиректория от вашия уеб сайт (напр. //вашия-домейн/име-на-папка/), преименувате директорията WordPress до името, което искате да има на поддиректория и я преместете до желаното място на уеб сървъра.

7. Стартирайте инсталацията на WordPress чрез файла wp-admin/install.php отваряки го през любимия ви уеб браузър.

8. Ако сте инсталирали WordPress в главната директория, можете да го отворите от: //вашия-домейн.com/wp-admin/install.php

9. Ако сте инсталирали WordPress в своята собствена поддиректория наречена blog, например, трябва да посетите: //вашия-домейн.com/blog/wp-admin/install.php

Това е всичко! WordPress сега би трябвало да бъде инсталиран безпроблемно.

Инсталиране на WordPress тема

Сега, след като сте инсталирали WordPress, вероятно ще искате да започнете проучване на това, как да направите вашия сайт по-привлекателен за посетителите си. Дизайнът на WordPress сайт, по подразбиране е известен като "тема". Съществуват буквално хиляди безплатни WordPress теми и инстрункции как да ги инсталирате, като също така може да закупите и специални премиум теми, които предлагат множество допълнителни опции за персонализиране.

Простото търсене в Google за "свободни WordPress теми", ще ви даде хиляди резултати, от които бихте могли да изберете за вас.


Инсталиране на тема

Инсталирането на темата става бързо и просто.

1. Изтеглете тема по ваш избор

2. Отворете вашия FTP клиент и влезте в основната / WWW / папка.

wordpress-12

3. Придвижете се към вашето WP-съдържание и по-точно в директорията (/ WWW / WP-content)

wordpress-21

4. Придвижете се към папката (/ wp-content/themes)

wordpress уроци

5. Създайте на нова директория с име по ваш избор (Кликнете с десния бутон> Създаване директория).

какво е wordpress

6. Кликнете и плъзнете темата, която сте изтеглили в тази нова директория

Това е всичко!

След това влезте в профила си в WordPress администрационния панел (//вашия-домейн.com/wp-admin). В лявата странична лента, кликнете върху "Външен вид", а след това "Палитри.

работа с wordpress

Ако всичко дотук е преминало гладко, би трябвало да видите темата, която сте инсталиран. Просто щракнете върху темата и кликнете върху "инсталиране." Това е всичко!