Гугъл Анализ: Откриване и разрешаване на проблеми

(4 гласа, оценка 5.00 от 5)


Откриване и разрешаване на проблеми с Google Analytics (Гугъл Анализ)

В тази статия Георги Георгиев, специалист с дългогодишна практика и един от първите сертифицирани специалисти по Гугъл Анализ в света, ще сподели съвети и инструменти за диагностициране на проблеми с проследяването на трафика чрез безплатния софтуер Гугъл Анализ (Google Analytics, понякога наричан и „Гугъл Аналитикс“). Той е управител на Уеб Фокус ЕООД и създател на услугата за автоматизация на задачи, свързани с управлението и диагностиката на Гугъл Анализ Analytics-Toolkit.com. Бил е и лектор на няколко организирани от Гугъл обучения за дигитални агенции.

В момента Гугъл Анализ е дефакто стандартен инструмент за анализ на потребителското поведение на уебсайтове и мобилни приложения. Благодарение на това, че софтуера е безплатен, а функционалностите, които предоставя отговарят на такива, осигурявани от много по-скъпи продукти, той се използва от огромен процент от уебсайтовете: от малки блогове до големи електронни магазини и портали. Добрата му документация също допринася за това и хиляди бизнес решения се взимат ежедневно на базата на метрики и показатели, извличани от данни в Гугъл Анализ.

Дългогодишната ми практика обаче показва, че много бизнеси събират неточна информация, а както знаем, анализ, базиран на грешни данни почти неизбежно води до грешни изводи. Това важи дори и за големи технологично-ориентирани бизнеси и електронни магазини. Нека разгледаме кои са най-честите грешки, които виждам, а след това и какви инструменти препоръчвам за диагностицирането им.

Откриване и разрешаване на проблеми с Гугъл Анализ

Заблудата „Инсталирай и забрави“

За този проблем донякъде виня и самите Гугъл Анализ, които се рекламират като изключително лесен за ползване инструмент: слагате парченце код и той работи, няма нужда да се прави нищо повече. Това може да е вярно за немалка част от сайтовете: семпли, простички като технология и без нужда от специализирана информация и план за измерване. Може да се каже, че за този тип сайтове, за които софтуера действително се инсталира и настройва за 3 минути са именно тези, които имат най-малко нужда от него. На тях всъщност им трябва елементарен брояч за броя посетители, евентуално кои страници са заредени и откъде идват хората.

Обаче истинските клиенти на Гугъл Анализ, тези, които имат нужда от солидни данни за взимането на бизнес решения, ще сбъркат много ако се подлъжат по леснотата на интеграцията. Тези сайтове нерядко са разположени на няколко домейни и поддомейни, имат AJAX, динамично зареждане на съдържане или дори са изцяло изградени като SPA (Single Page App), имат нужда от измерване на множество различни действия на потребителите (кликване на телефонни номера, имейли, скролиране, пускане на видео…) както и детайлно измерване на действия, свързани с онлайн пазаруване. Всички тези неща изискват внимателно планиране, изпълнение и проверка за качеството на данните, за да могат да заработят и да бъдат полезни като бизнес метрики.

Уви, все още не са малко бизнесите, които, подлъгани от „леснотата“ на Гугъл Анализ се задоволяват само с най-базовите функционалности и никога не правят крачката към това да използват повече от 5% от възможностите на платформата. В други случаи пък непознаването на платформата води до интеграция със значителни проблеми, някои от които ще разгледаме по-долу.

Много често този проблем се изразява и в липсата на регулярен одит на интеграцията с цел засичане на евентуални възникнали проблеми, както и с поддържането на интеграцията в крак с промените на платформата на Гугъл Анализ.

Моят съвет към клиентите е да одитират функционирането на проследяването най-малко при следните ситуации:

  • при пускане на нов уебсайт (очевидно)

  • при значителни промени във функционирането на сайта, добавяне и махане на функции и т.н.

  • при редизайн

  • при ъпгрейд на системата за управление на съдържанието или плъгини за нея

  • когато има промени в бизнес логиката и целите на сайта, смяна на бизнес модел и т.н.

Ако това не се прави се стига до това да виждам по сайтове версии на Гугъл Анализ библиотеката, които е трябвало да бъдат сменени преди 10 години. Използването на толкова остарял код води до непълни и неточни или подвеждащи статистики. Разбира се, то също означава и че бизнесът не се възползва от всички подобрения на платформата за проследявани, пуснати през тези години. Важно при подмяна на версията на библиотеката е да се извърши промяната във всички точки на интеграцията.

Откриване и разрешаване на проблеми с Google Analytics

Двойно проследяване

Ще се учудите колко често попадам на ситуации, в които на един и същи сайт има два кода на Гугъл Анализ, работещи успоредно един на друг. Тъй като Гугъл Анализ не прави никакви проверки и корекции за това, в отчетите се виждат двойно повече прегледи на страници, степен на отпадане от 0-1% (абсолютно нереалистична) и ред други нереални метрики. В този случай при оправяне на проблема следва неприятното откритие, че не 1%, а 70% от посетителите на сайта виждат една страница и си тръгват…

До двойно проследяване най-често се случва когато, забравяйки, че вече има инсталирана стара версия на кода, се сложи нова – било директно в кода или, както често се прави сега: през Гугъл Мениджър на Маркери (Google Tag Manager). При сайтове на Wordpress може да има повече от един плъгин, който да поставя маркера на Гугъл Анализ, а може да имаме маркер от плъгин и отделен маркер, вграден в кода на темата.

За щастие този проблем е и един от най-лесните за диагностициране, най-често чрез изключително ниската степен на отпадане, както и чрез инструментите, които изброявам по-долу.

Счупена метрика: степен на отпадане

В друга често срещана ситуация проблемът е не чак толкова голям, но все пак доста неприятен и отново засяга тази доста важна метрика: степен на отпадане, т.е. процент от сесиите, при които е видяна само една страница на сайта. Всъщност това е често-разпространена, но неточна дефиниция на метриката. Точното е: брой потребителски сесии, при които е регистриран само един „хит“ (hit) от тип преглед на страница или събитие, които нямат флаг nonInteraction.

Счупването на метриката става когато се търси измерване на действие на потребителя в рамките на страницата или се изпълнява събитие с цел подаване на информация към Гугъл Анализ, която не е била налична по време на зареждането на страницата. Примерно, някои бизнеси искат да измерят колко точно надолу е скролирал потребителя след зареждането на страницата, или колко време е разглеждал дадена страница, или пък искат чрез събитието да сложат „етикет“ на потребителя на база информация, достъпна след като страницата се е заредила.

Правейки това без да сложат флаг nonInteraction на събитието води до това степента на отпадане да бъде нереалистична, в зависимост от точния механизъм на изпълнение на събитието. Резултатите са по-малко проблемни отколкото при двойно проследяване, но все пак достатъчно неприятни.

Измерване на трафик от служители, ботове или тестови версии на сайта

По-рядко, но все още доста често, попадам на конфигурации, при които кода на Гугъл Анализ се изпълнява не само на основния сайт, а и на различни тестови версии (test, staging, etc.), които обикновено се достъпват само от програмистите и хората, които работят по сайта. Това може да е проблеми дори за големи сайтове при които броя потребителски действия от тези хора е малък процент от всички, тъй като тези действия обикновено имат съвсем различен профил от обичайния и могат значително да изкривят отделни метрики. Примерно, един-единствен програмист работещ по процеса на поръчка може да направи 50-ина тестови поръчки на стойност хиляди левове в рамките на ден, което дори за сайт с 1000 поръчки на ден е голямо изкривяване на данните.

Решението е да се сложат филтри на ниво изглед, с които да се изключва трафик от тези версии на сайта, които не са достъпни за редовия потребител, или, дори по-добре: да се сложи филтър, който да включва в изгледа само трафик от основния домейн или домейни на сайта.

Друг проблем, особено за компании с много на брой служители, които по една или друга причина отварят сайта ежедневно, е че нямат филтър за трафика, генериран от тези служители. Това води до ред изкривявания в данните, а начин на адресиране зависи от конкретния случай.

През последните години има също така и значителен ръст на трафика от ботове: софтуер, който симулира посещения на вашия сайт или директно симулира трафик в Гугъл Анализ (без да прави заявка към вашия сървър) с цел да „рекламира“ определен сайт, най-често някакъв тип услуга свързана с онлайн маркетинг. Наличието на такъв трафик по едно време беше придобило епидемични размери, докато последно време е по-скоро епизодичен, но въпреки това може сериозно да замърси данните ви, ако нямате мерки срещу това.

Наличието на горния филтър, който да включва само трафик от основния домейн на сайта ще ви предпази от част от ботовете, докато за другите има различни подходи, включително автоматизирани решения, подходящи за дигитални агенции и специалисти, управляващи множество инсталации на Гугъл Анализ, едно от тях можете да намерите и на Analytics-Toolkit.com (инструмента Auto Spam Filters).

Некоректно проследяване на цели или електронни транзакции

Други често срещани грешки са некоректната настройка на цели и целеви фунии: понякога от самото начало, а в други случаи поради това, че не е направена преоценка на настройката след промени по сайта, редизайн и т.н. (вижте списъка по-горе). В такъв случай данните стават неточни или могат изобщо да липсват за определени периоди.

Най-добрият начин да се подсигурите срещу това е да внимавате при промени по сайта да се запази проследяването непокътнато и да правите задължителен одит на функционирането на тези метрики поне при посочените в списъка събития, или по-често. Част от данните също така се събират и във ваша собствена система, така че е добре от време на време да проверявате дали не са се появили разлики между двете системи.

Инструменти за диагностика на Гугъл Анализ

Както с всяка друга професия и в уеб анализите качеството на работата ви ще се подобри, ако разполагате с добри инструменти. Това са някои от инструментите, които ползвам при работата си и които ще са ви полезни при диагностиката на проблеми и осигуряването на правилното функциониране на инсталации на Гугъл Анализи:

  1. Асистент за Маркери в Chrome – това е лесен за ползване и подходящ и за начинаещи инструмент, който ще ви покаже всички налични маркери на страницата, която сте отворили, както и ще ви сигнализира за някои често срещани проблеми. С функцията му за записване на действията ви ще можете да го оставите пуснат, да извършите серия от действия на сайта, след което да прегледате какво е проследил Гугъл Анализ.

  2. Гугъл Анализ Дебъгер за Chrome – плъгин за по-напреднали: показва в реално време какви команди се подават към Гугъл Анализ, с всичките им параметри и евентуални грешки. За по-напреднали.

  3. Самите данни в Гугъл Анализ – много проблеми могат да се засекат по самите данни – например изключително ниската степен на отпадане, която може да се дължи на двойно проследяване или на автоматични събития без nonInteraction флаг. Отчета за реално време може да ви покаже веднага как различни промени по вашата инсталация се виждат от Гугъл Анализ.

  4. Мрежовия таб на инструмента за разработчици на вашия браузър – в него ще можете да видите всички заявки към сървърите на Гугъл Анализ в реално време. Само за напреднали, тъй като данните са трудни за разчитане за незапознатите.

  5. Инструментът за автоматизиран одит: Google Analytics Health Check ще ви е полезен, ако ви се налага да правите повече от няколко пълни одита на месец: ще ви спести време и ще ви предпази от пропуски при одитите. Може да се ползва и за многократен одит на един и същи уебсайт. Разбира се, откакто съм го разработил го ползвам за всеки мой одит.

Владеенето на горните инструменти ще ви позволи да засичате и диагностицирате бързо и в дълбочина почти всички възможни проблеми с Гугъл Анализ. В тази статия не засягам проблеми, свързани с ползването на Протокола за Измерване на Гугъл Анализ, с които могат да се свързват офлайн системи и да се измерват чрез платформата действия, които са свързани с потребителите без самите те да ги извършват на сайта. Проблеми, свързани с този тип проследяване се диагностицират и отстраняват с други методи.

Тази статия е публикувана от външен автор, който не е част от екипа на 3D Уеб Дизайн! Автор: Георги Георгиев, управител на Уеб Фокус ЕООД.