Търсачката на Microsoft Live.com вече стана bing.com

(0 гласа, оценка 0 от 5)


Търсачката на Microsoft Live.com вече работи под името bing.com

Популярната търсачка, конкуренция на Google вече е пренасочена и работи на новия домейн, с нов външен вид и функционалност. По данни на Microsoft, стартът на Bing ще става поетапно, а услугата ще работи официално от 3 юни.

Интуитивно, семантично търсене от Bing

На Гоогле ще им припари "под подметките" или по-скоро под сървърите, тъй като новата търсачка ще бъде невероятно спонсорирана и рекламирана с огромни суми, при това в период на криза, когато Google спря разработката на много свои нови, планирани услуги, а някои дори закри.

Бинг стартира с реклама на стойност скромните 100 милиона долара, за ДВЕ седмици задмина Yahoo по посещаемост и гоогле вече започна да съска че им били откраднати алгоритми, дори специален екип на Google проучва Bing за да разузнае в подробности за способностите на новата търсачка. 

Идеята е  била да се направи един продукт който да хапне Гугъл "на закуска", естествено с изкуствен интелект от високо ниво и невероятни възможности.

Пример: потребител търси информация за някакъв вид продукт.

  • в обикновената търсачка Google той ще получи препратки към сайтове където е споменат и просто го пише на съответната страница
  • в Bing ще намерите пълни данни за продукта, включително обзори, отзиви, цени и т.н., при това в удобна форма. (Почвам да си мисля, че българските търсачки за цени от онлайн магазини ще умрат много бързо, още преди да са започнали)

В Microsoft вярват, че в Интернет потребителя се интересуваа от това, как да направи нещо, например да си поръча даден продукт, да купи билет, или просто да направи онлайн резервация. Търсенето може да се филтрира чрез лявото меню в което да бъдат извеждани по-фокусирани предложения за търсене.

Прави впечатление че още с тръгването на търсещата машина на Майкрософт BING вече е с изцяло преведен на много езици интерфейс, та дори и напълно преведена помощна информация, нещо което за няколкото години Google така и не направи на Български. Стандартно, би казал всеки компютърджия, всички продукти на Microsoft имат отлична поддръжка, за тях като име това е задължително.

Първите ми впечатления от Bing: Много по-добра от предшественика си! При ултра конкурентните търсения досега Live.com се проваляше и не даваше много релевантни резултати и лесно можеше да я заблудиш. Вече съвсем не е така. Дали скоро няма да оптимизираме и за Bing освен за Google?

Това което за момента виждам е че има Rss емисия за всяко търсене (страхотно, можем вече лесно да следим за пробиви при конкуренцията) , разширени настройки за Сайт/домейн, Страна/регион, Език, както и търсене в картинки (изображения) без линковете предишна / следваща. Виждам и че сайта ни, 3D Уеб Дизайн е доста добре класиран не само в Гоогле а и във Бинг :) , та дори и по-добре в последната.

Bing оптимизация или Google оптимизация, това е въпроса? Очаквайте продължението след като изтествам подробно търсачките и съпоставя резултатите. 

Няколко филмчета по темата от YouTube: