CMS and fast loading sites

(4 votes, average 4.00 out of 5)


Системи за контрол на съдържание и проектиране на бързи уеб сайтове

Проектиране на web сайт и бързина:

Когато се проектира един уеб сайт, още в началото фирмата, която ще го прави трябва да ви обясни, че трябва да се търси компромис между визуален разкош, функции и бързина. Това е така, защото въпреки че сме в ерата на супер бързия интернет и мощни компютри, не знаем кой ще отвори сайта ни и по-важното е, откъде?

Тази статия е писана през 2008 година и голяма част от нейното съдържание не е актуално!

Да приемем, че аз съм в София, разполагам с бърза връзка, отварям сайт, който се хоства на български сървър (най-вероятно пак в София)... всичко при мене ще е ок? Не, дори и в този случай се забелязват около 20% бавни сайтове. Дали ще е от лош хостинг или от това, че два скрипта "се бият" на този сайт в случая няма значение. По-важното е, че дори и в идеалния случай имаме тези 20% !

Сега за другите 80 процента.

Пешо от някое Хасковско село иска да ми отвори сайта, който е електронен магазин и иска да си поръча нещо. Да, ама ако сайта ми е зле оптимизиран, с тежки картинки, няма да е скоро и той просто ще кликне на следващия линк от списъка с резултатите на Google...

Или Накамикочи Хакасакашибамото от Япония си търси български хотел, но е още в Япония и иска да напарви онлайн резервация (човека знае английски, бе, стига с тоя песимизъм..... я глей колко бг сайтове имат инглиш). Да, ама времена на зареждане на страницата от 20 до 60 секунди ще го откажат тотално и пак така... следващия линк от списъка с резултатите на Google. Да не говорим, че в 9 от 10 случая браузъра му ще даде съобщение, че не е намерил страницата и ще спре сесията.

Е, може да ви е много хубав хотела, много изгодни цените, ама като давате на индианци да ви правят сайта.... :)

Още нещо много важно за проектирането на добър web сайт:

Колкото е по-бърз и добре направен сайта ви, толкова по-малко ще товари сървъра на хостинг компанията ви.

Ами ако сайта е огромен портал със стотици хиляди страници и хиляди потребители дневно? Все едно ли ще е ако плащам по 720 лева хостинг на година или по 50?

Няколко неща, които ще ви помогнат да получите бърз уеб сайт:

Потребителят, който желае да поръча уеб дизайн на сайт, а също и собствениците на реални създадени сайтове трябва да знаят няколко неща:

 • Уменията на фирмата, която ви е проектирала и правила сайта си личат директно по бързината на зареждането му.
 • Фирмите, изстискващи и последната милисекунда бързодействие от вашия уеб сайт, са абсолютни професионалисти.
 • Неоптимизирания за бързо зареждане сайт говори за немарливост или некадърност на този, който го е правил (без да взимам предвид недовършените сайтове, но си има и някои дето си стоят по половин година "in progress...").

Един колега казва: Хората се делят на два вида - едните имат уеб сайт, а другите ще си направят скоро.

За тези, които нямат още свой уеб сайт и го имат на предвид в близкото бъдеще, имайте предвид че при проектирането на web сайт са важни следните неща:

 • HTML е вън от играта. Става само за много ниско бюджетни сайтове и безплатен хостинг. Трябва да се комбинира с други програмни средства и езици, например PHP.
 • Проверете дали купувате най-доброто за парите си. Гледайте, сравнявайте, питайте някой дето разбира. Под най-доброто се разбира най-нова, най-усъвършенствана, най-бърза система за контрол на съдържание.
 • За тези, които не знаят още: Флаш анимациите не са система за контрол на съдържание!
 • Вече може да получите на страхотно изгодна цена сайт с много функции.
 • Не се връзвайте на приказките на уеб дизайнера, че това или онова не може да се направи. Почти всичко може да се направи. Въпроса е дали вие можете да си го позволите.
 • Разгледайте много внимателно всички изработени от тази фирма (към която сте се обърнали) сайтове. Ако не ви харесат поне един-два, следващата фирма...
 • Не си правете изводи САМО ПО ЕДИН ИЛИ ДВА от сайтовете на фирмата. Те може да са много грозни, недодялани, но ние не знаем всички подробности...Сайта може да е недовършен, може собственика му да е спрял проекта поради липса на пари и да си стои така от половин година. Може и самия сайт да е направен преди година и половина-две, а от тогава до сега техниките за уеб дизайн са на светлинни години напред.
 • Попитайте фирмата дали разполага със софтуер за измерване бързината на вашия бъдещ сайт и каква ще бъде тя след завършването му. Ние например даваме гаранции и за това в нашите договори.
 • Разполагаме със специален софтуер, който измерва времето необходимо за генериране на страницата: "Created in 0.043750047683716 seconds" ще го видите долу на приложената екранна снимка.
 • Нещо много важно: С какъв хостинг работят? Тъй като ние разполагаме с този софтуер от много време и внимателно сме проверили всички по-големи български хостинг компании, мога отговорно да ви заявя: Истинския хостинг е от Хост България, проверено е.
 • Внимателно зесечете времето на зареждане на сайта който сте си харесали и го сравнете с други подобни сайтове, за предпочитане повече от един.
 • При проверката ползвайте Firefox, за предпочитене последна версия. Много старите браузъри и най-вече интернет експлорер не поддържат функциите за компресия. Изтеглете Firefox 2 от тук.

За собствениците на сайтове (вече ги виждам как застават пред компа с хронометри в ръка) , знайте следните неща:
 • Ако сайта ви е направен с остаряла система за контрол на съдържанието или изобщо не е такава, а е програмиран от еди кой си преди еди колко си години, изхвърлете хронометъра.

Това може да ви помогне:

 • Компресирайте си скриптовете и CSS-a. Линкове към CSS компресори има тук.
 • Изчистете кода, независимо дали е PHP или HTML.
 • Проверете си картинките дали са оптимизирани за уеб - казано на български:
 • Програмки от рода на IrfanView НЕ МОГАТ ДА СЕ МЕРЯТ със Photshop или Corel PhotoPaint!
 • Тук там из необятния интернет може и да има още нещо читаво, но моя опит до момента показва, че най-добри резултати се постигат с тях. Примерно една картинка, която става при IrfanView 80кб с посредствено качество със Photoshop става перфектна и то на 70кб!
 • Свалете от тук файлчето gzip.php и го включете в кода на сайта си. Ако не знаете какво е това, питайте някой гугъл.

Най накрая можем да проверим ефекта от оптимизацията. При проверката ползвайте плъгинът за Firefox Yslow, за предпочитане последна версия или сайта gtmetrix.com.

Какво от всичко това можете да получите при нас (време за реклама):

 • Перфектно оптимизирани картинки - най-добро качество при най-малък размер
 • Най-модерната и бърза система за контрол на съдържание, която е подходяща за вашия случай.
 • При нас не можете да купите Мерцедес 2002 или 2013 година, когато вече има модел 2014-та, просто никой никога няма да ви го предложи
 • Получавате перфекционализъм и изпипване на Вашия сайт до максималната му бързина.

Примери за бързи сайтове, изработени от нас:
- //мебелите.net
- сайтът на домоуправител София за услуги за домоуправители - перфектна бързина съчетана с много функции и визуален разкош.
Примери за бързи електронни магазини, изработени от нас:
Магазинът за Велосипеди - Veloservice е ултра бърз, отваря се в реално време, а е един от най-сложните български онлайн магазини.
Магазин за козметика
Магазин за дрехи //detskitedrehi.com.

Примери за много лошо направени (не от нас разбира се) сайтове: Ще дам само един и то фрапиращ пример, тъй като е електронен магазин и бързината е от огромно значение за него: //shop.oragie.com/ - просто такова друго чудо толкова зле направено няма...