Welcome Guest ( Log In | Register )

 
Reply to this topicStart new topic
> Магенто не се класира добре в Google, Magento-seo, Недоразумението наречено Magento не става за онлайн магазини.
Web Design Seo
post Nov 26 2012, 09:02 AM
Post #1


Web Design Seo
****

Group: Root Admin
Posts: 4,169
Joined: 29-April 09
From: Sofia
Member No.: 1Онлайн магазин Магенто? Забравете за него! Magento-то (на български още позната като "маженто" или "мадженто") е безплатна система за онлайн магазини която е много сложна за управление и много тежка. И тъй като е недоизпипана и с много кусури, на пазара се намират много фирми (и български, и чуждестранни) които искат астрономически суми от клиентите си за да им направят подобен бъгав онлайн магазин!

Ок, ако аз съм клиент който иска да хвърли 1500 или 2500 лева за магазин базиран на този CMS "мадженто", какъв е смисъла да хвърлям тази сума пари за неероятните напъни да ме су поправят бъговете вместо просто да взема една друга система за онлайн магазини която няма всички тези проблеми? В резултат ще получа по-добър онлайн магазин, по-бързо и по-евтино.

Пиша тази тема за да разберат Българските потребители че Magento не бива да се ползва за изработка на онлайн магазини или поне не настоящата му версия. Ако в бъдеще разработчиците му го подобрят, ще променя и това ревю.

Напоследък чета много раздухвано от едни БГ колеги проучване за това кои били най-популярните системи за онлайн магазини в световен план и се изумявам: в това проучване се оказва че лидерът се бил казвал ...магенто???

Една бърза справка в интернет ми показа че така цитираното "представително" проучване е проведено от не-българска компания която е..... фирма-разработчик на Магенто.

Потърсете в Google и веднага ще видите че в интернет има поне пет до десет пъти повече онлайн магазини базирани на Oscommerce и Zen Cart отколкото на недоразумението наречено Magento (96 МИЛИОНА резултата в сравнение с 3 Милиона и 50 хиляди за магентото). Така че това рекламно проучване или е чиста лъжа, или най-вероятно е просто опит за заблуждаване на Българският потребител.

Всъщност истинската класация за брой онлайн магазини в световният интернет е:
1. Oscommerce и Zen Cart базирани. Поне десетина разновидности са и общия им сбор е във пъти повече от всеки друг тип онлайн магазин. Именно на тяхна база е създаден и българскят Sиmmеr Cаrt. Популярни сложни системи са имената Interspire Shopping Cart и CRE Loaeded, които са нещо като швейцарски ножчета - наблъскани са с какво ли не вътре.
2. Joomla базирани - Virtuemart е лидера, но има и няколко други доста добри системи.
3. Магенто.
4. Prestashop.
5. Магазини базирани на Wordpress.

Цитат
Тази статистика е според броя индексирани сайтове според Google. А той не лъже.


Каква е статистиката за популярността на видовете онлайн магазини в България?

Най-голямата за момента Българска хостинг компания Суперхостинг изнесе данни в началото на 2014 година за статистиката на ползваните в България системи за сайтове и за статистиката на най-ползваните в България системи за онлайн магазин. Ето ги отдолу:

Най-популярни CMS системи за за онлайн магазини и за уеб сайтове:Добре, онлайн магазини Magento добра система ли са или са просто силно рекламиран продукт с който обикновения човек не може да се справи и поради това фирмите които предлагат такива онлайн магазини искат от клиентите си по-големи от обичайното суми пари за да им ги направят?

Аргументите ми защо Магенто не става за онлайн магазини са базирани на опита ми като потребител:
Не трябва да си мислите че аз съм човек отричащ с лека ръка това или онова. За да се убедите че е така си спомнете че моята фирма е един от десетте най-големи разработчика на Джумла проложения в света.

Но аз не казвам че Джумла е най-добрата система за онлайн магазини и не препоръчвам онлайн магазини да сe правят само с Джумла! Точно обратното - онлайн магазините изработени от нашата фирма с други CMS системи са повече от десет пъти повече отколкото тези базирани на Joomla. Просто защото винаги избирам най-ефективния начин, а не най-трудния или най-трудоемкия.

Изпробвал съм Магенто не един и два пъти покрай безбройните поръчки които имаме за оптимизация на този или онзи клиентски сайт, като дори направих изцяло един онлайн магазин с него преди около година. Да, но резултата не ми хареса и го изтрих. Не бързайте да се смеете, това не означава че опита ми с Магенто се изчерпва само с това smile.gif

Аргументите ми защо Magento не става за онлайн магазини базирани на опита ми като разработчик:

1. Правили сме на няколко пъти къстъм модификации по разни Magento-сайтове за наши клиенти. От гледна точка на разработчика и на програмиста, Магентото е кошмар! Цялата им "система за управление на съдържание" разчита на това правилния файл с правилното име да се намира в папка в папка в папка на подпапката на някоя си папка. Моите извинения, но това ми изглежда като нещо доста остаряло и базирано на идеите в Zend Framework. Да не говорим колко утежнява работата на сървъра цялото това дърво с вложени една в друга безкрайни нива на папки.

След това ако трябва да намериш къде се случват нещата за да промениш тази или онази функция или трябва просто да промениш леко дизайна на определен тип страница, се виждаш в приключение и в едно безкрайно ровене докато разбереш къде трябва да редактираш кода. И всичко това ако си програмист! Ами ако не сте smile.gif

2. Попитайте която и да е Българска хостинг компания какво ще ви каже за "Мадженто": той е много тежък. За голям Magento онлайн магазин ще ви трябва поне VPS сървър. Сравнено с факта че една Джумла е в пъти по-лека и същевременно е с поне 2-3 пъти повече възможности отново идваме до идеята че това е остаряла или недоизпипана система нуждаеща се от доста усъвършенстване.

3. Ако искаш да пуснеш един нов модул в Магенто, ще трябва да станеш или програмист или висшист. Ако искате да пуснете просто един нов текст с някаква информация на някои определени страници в сайта ще ви се наложи да правите сложни евилибристики, да не говорим че в администрацията обикновено се налага да се инсталират някакви допълнителни модули за да може да се контролира изобщо това.

Сравнено с простотата с която става това във Wordpress и Joomla (между 2 и 3 клика на мишката), това ми се стори ненужно положен от мен 2-3 часа труд (докато разбера откъде се прави и докато го направя).

4. В момента класирам два клиентски сайта базирани на Магенто в гоогле. Резултатът е че вътрешните страници на сайтовете не се класират и не се класират добре каквото и да правиш и се индексират доста бавно. Класирам ги не как да е, а с голям бюджет и с линк билдинг в големи размери. Но колкото и линка да пуснеш към някои страници, те просто не се индексират добре, тоест проблема е в системата.

Единия сайт е на фирма която е наш стар клиент и се бе излъгала да си направи такъв онлайн магазин. Те дойдоха при мен по неволя - за да разбера защо онлайн магазина им не се котира в Google.

Защо вътрешните страници на Magento не се класират добре в Google?
Някои от страниците на Магентото просто не можеш да ги класираш добре. Това се дължи на факта че така прехвалената система Magento просто няма страница на производителите. Дали е недомислица или нарочно са го направили така за да взимат пари на клиентите си за къстъм разработки не знам. Но е факт.

Ако ти искаш да направиш страница на производителя в Магентото, ще трябва да направиш нов филтър. Ако го направиш, урл-а ще добие вида:
Код
ключова дума?manufacturer=id


Разрових се и видях в Google Webmaster Tools че бота на гоогле отказва да индексира тези страници като изписва че те са маловажни. Как да са маловажни като във всеки втори онлайн магазин тези страници са вторите по важност страници??? Ако ти продаваш продукти на известен бранд като Sony, Panasonic или Daikin, освен че ще искаш да се класираш за "ключова дума нещо си", ще искаш да се класираш и за "ключова дума нещо си на Сони", "ключова дума нещо си на Daikin" и така за всеки производител който имаш в магазина.

Активирането на rel="canonical" параметър в така наречените "seo настройки на магенто" само влошава още повече положението, не ги включвайте! Аз реших проблема като казах на бота на гоогле ръчно да индексира тези страници и че те не са маловажни. Имайте предвид че това ще сработи само ако не сте включили rel="canonical" параметъра за съответния тип страница. В моя случай аз го изключих на страницата на категориите, има настройка и за страниците не продуктите.

Заключението ми за Magento: Тежък, недодялан, с лоша откриваемост в търсачките и лоша администрация и липсващи много важни функции.

За разлика от всички сайтове базирани на Joomla и Wordpress - там всичко става с лекота.

Препоръките ми за изграждане на нови онлайн магазини:
Препоръките ми за изработка на нов онлайн магазин са всъщност почти това което Google ни казва че е най-популярно. То не случайно е най-популярно - няма нужда ние да откриваме тепърва топлата вода.

1. Oscommerce и Zen Cart базирани магазини. Бързи и леки са, имат всичко необходимо и са безплатни. Всички вътрешни страници се класират с лекота в гоогле. Има платени сложни системи базирани на тях с които могат да се правят чудеса без аналог с друга система.
2. Joomla базирани магазини. Класират се с в пъти по-малко усилия от Магенто-базираните. Ако ви трябва сложен онлайн магазин с много функции които се контролират с лекота - това е изборът. Има няколко безплатни и няколко платени варианта.
3. Магенто магазини - не го препоръчвам. Изброих достатъчно доводи. Ако не ви стигат или мислите че ви лъжа - направете сами един такъв магазин и си засечете време кога ще се откажете.
4. Prestashop - не лош избор и модерна безплатна система. Има леки бъгове за доизпипване за откриваемостта в търсачките, но нямам достатъчно количество впечатления за да напиша повече.
5. Open Cart - безплатна система. Има бъгове за изпипване за откриваемостта в Google, но нямам достатъчно впечатления за да напиша повече.
6. Магазини базирани на Wordpress. Нови са, но набират сила. Вече има няколко прилични безплатни плъгина. Класират се с лекота - повечето плъгини ползват стандартния контрол върху урл адресите и meta таговете на уърдпрес.


--------------------
Правила на форума | Forum Rules | How to receive support. 3D Web Design: Уеб дизайн, Seo оптимизация, Web Site Extensions, Oscommerce Addons, Wordpress plugins and Joomla Extensions. Изработка на уеб сайтове и оптимизация на сайт за търсачки и Seo услуги.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Web Design Seo
post Dec 3 2012, 07:29 AM
Post #2


Web Design Seo
****

Group: Root Admin
Posts: 4,169
Joined: 29-April 09
From: Sofia
Member No.: 1Тъй като може да си кажете че моето мнение е пристрастно и невярно, можете да прочетете тук коментарите и ужасните отзиви за Магенто във фейсбук на хора от над 20 фирми от уеб бранша които изработват онлайн магазини и оптимизират онлайн магазини.


--------------------
Правила на форума | Forum Rules | How to receive support. 3D Web Design: Уеб дизайн, Seo оптимизация, Web Site Extensions, Oscommerce Addons, Wordpress plugins and Joomla Extensions. Изработка на уеб сайтове и оптимизация на сайт за търсачки и Seo услуги.
Go to the top of the page
 
+Quote Post
Web Design Seo
post Feb 19 2014, 07:18 AM
Post #3


Web Design Seo
****

Group: Root Admin
Posts: 4,169
Joined: 29-April 09
From: Sofia
Member No.: 1Поста е ъпдейтнат, добавени са още обяснения и графика с данните на най-ползваните системи за магазини в България, благодарение на Суперхостинг бг.


--------------------
Правила на форума | Forum Rules | How to receive support. 3D Web Design: Уеб дизайн, Seo оптимизация, Web Site Extensions, Oscommerce Addons, Wordpress plugins and Joomla Extensions. Изработка на уеб сайтове и оптимизация на сайт за търсачки и Seo услуги.
Go to the top of the page
 
+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 User(s) are reading this topic (1 Guests and 0 Anonymous Users)
0 Members:

Collapse

> Similar Topics

  Topic Replies Topic Starter Views Last Action
No New Posts Google Penguin 3 Results
Penguin 3.0 recap - many sites again on positions, evidence
0 Web Design Seo 16,672 14th November 2014 - 08:40 AM
Last post by: Web Design Seo
No new Google Plus услуги
предлагани услуги за Google+ и цени
6 Web Design Seo 11,957 15th August 2014 - 09:47 AM
Last post by: Web Design Seo
No New Posts Google's Penguin One And Penguin 2.0 Differences
the difference between Penguin 1 and Penguin 2.0
1 Web Design Seo 9,744 22nd July 2014 - 06:49 AM
Last post by: Web Design Seo
No New Posts Pinned: Google Play Seo
SEO за Android приложения и чрез приложения за Андроид
1 Web Design Seo 7,800 16th April 2014 - 08:07 AM
Last post by: Web Design Seo
No New Posts Pinned: Google Disavow Links инструмент
инструмент за отказване от "лоши линкове"
2 Web Design Seo 11,092 10th March 2014 - 01:28 PM
Last post by: Web Design Seo
No new Google Penguin 2.0 идва
Ъпдейта на Google Пингвин 2 започна вчера
4 Web Design Seo 10,256 1st July 2013 - 10:07 AM
Last post by: Web Design Seo
No New Posts Pinned: Google Penguin примери
сайтове наказани от Google Penguin
0 Web Design Seo 8,143 10th April 2013 - 08:09 AM
Last post by: Web Design Seo
No New Posts Google Translate Api е платена услуга от 1.12.2011
Google Translate е вече платен
1 Web Design Seo 12,341 9th May 2012 - 07:56 AM
Last post by: Web Design Seo
No New Posts Pinned: Google Translate Api Is Paid Service From 12.2011
Google Translate not working
0 Web Design Seo 12,077 29th December 2011 - 08:25 AM
Last post by: Web Design Seo
No New Posts Google, последния ъпдейт и паркираните домейни
Google и pagerank на паркирани домейни
0 Web Design Seo 7,005 22nd January 2011 - 11:39 AM
Last post by: Web Design Seo


 RSS Lo-Fi Version Time is now: 12th December 2019 - 07:34 PM
Clicky Web Analytics