Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Алгоритъма на Google и средно конкурентни ключови думи
Web Design Seo Forum > Уеб дизайн Seo Форум > SEO оптимизация, SEM, SMM и SMO > Търсачки и Google
Web Design Seo
Нови промени в алгоритъма на Google от последната седмица. Касаят средно конкурентни до силно конкурентни търсения. Отново изчаках една седмица за да проверя дали резултатите са стабилни. Стабилни са.

Проявяват се при всички домейни които наблюдавам и се борят в ниши със средна до висока конкуренция (най-трудните ниши нормално са постижими само за домейна)

До момента при тези търсения излизаха в повечето случаи като резултати домейните, въпреки че в сайта линка с такъв анкор текст сочеше към някаква страница. От около седмица излизат като резултати подстраниците вътре в сайта които са най-релевантни като резултат, тоест, алгоритъма е подобрен и вече извежда на потребителя най-точния резултат.


Преди: До скоро алгоритъма на търсачката работеше така:
Вътре в домейна ви има линк който сочи към страница с израз Х. При търсене за израз Х -> google връщаше за резултат най-силната страница с най-добър линк билдинг - домейна.


Сега: Алгоритъма на Google работи така:
Имато линкбилдинг с тия ключови думи към домейна, това ок. В
Но ако вътре в домейна ви има доста линкове които сочат към страница от сайта ви с израз Х При търсене за израз Х сега се връща като резултат страницата към която вие насочвате линковете с OnPage Seo.


Тази промяна се забелязва само при търсения с определена конкурентност, не съм го забелязал при по-ниско или по-високо конкурентни ниши.


Примери (ще дам само няколко тъй като не ми се иска тук да разкривам всичко което наблюдавам):
- търсене в Google за изработка сайт - до скоро излизаше като резултат направо домейна 3dwebdesign.org, а вече излиза страницата ми с тагове таг "изработка сайт"

- търсене в Google за seo услуги - до скоро излизаше като резултат домейна seo-bg.eu, вече излиза категорията в сайта за seo услуги

Показателно е това че въпреки че съм насочил прилично количество линкове към други страници в тези сайтове в които описвам съответните услуги, гоогле е решил да изведе като най-висок резултат други страници от уеб сайтовете които нямат почти никакъв линк билдинг.

Това ми говори две неща:
- ще има нова промяна в алгоритъма, защото няма начин гоогле да не отчете линковете
- алгоритъма на google става все по-добър.

Е, последното не вярвам да учуди никого smile.gif
shadow
QUOTE (3D Web Design @ Nov 16 2010, 09:25 AM) *
Показателно е това че въпреки че съм насочил прилично количество линкове към други страници в тези сайтове в които описвам съответните услуги, гоогле е решил да изведе като най-висок резултат други страници от уеб сайтовете които нямат почти никакъв линк билдинг.

Може ли да се каже, че вече Гугъл ще отдава по- голямо значение на съдържанието на статията, отколкото на линковете?
Как да напаснем оптимизацията на сайтовете си с новия алгоритъм?
Web Design Seo
Това никой за момента не може да го каже, днес проверих и по други 3-4 сайта, и там е същото положението. Едва ли ще трябва да напасвате каквото и да е, по принцип резултата реално е почти същия, тоест: досега бях в първите пет резултата и сега съм там, но просто с друга страница.

Общо взето тръпнем в очакване всички, но на мен лично тази промяна ми харесва - при повечето търсения реално класирането на поддържаните от мен сайтове се е подобрило smile.gif
shadow
Питах за мнението ти, понеже не срещнах много други подробно описани наблюдения из нета.
Да кажа и моите. Блог на WP, англоезичен, на здравна тематика, на 5-6 позиция стои от началото на годината. Нишата е силно конкурентна. С новия алгоритъм между първия сайт в нишата и моя се появиха някакви подстраници от блогове, които имат по 2 статии, почти никакви входящи линкове, регистрирани преди 2- 3 месеца и с домейни, които не съдържат ключовата дума (само продължението от заглавието на статията, в която пък има ключови думи под 1%). Те просто са оптимизирани за друга ниша от здравеопазването. В резултат на това моя блог отиде на 2-ра страница 11-12 позиция, на което сигурно трябва да се радвам, понеже видях че преките ми конкуренти са чак на 8-ма страница smile.gif Чудя се вече дали да не регна някой домейн за шевни машини и да го оптимизирам за "health care" примерно blink.gif
Web Design Seo
Не е точно така, прочети това: за планирането на сайт, ще ти помогне.

Ако всъщност сайта ти е слаб като линк билдинг резултатите му ще са много променливи. Какво е силен линк билдинг ли? Отвори Open Site Explorer и провери сайта си.

Ако си в тежка ниша и се бориш за трудни ключови думи трябва да имаш правилните линкове от поне 100-200 различни домейна. Ако си в средно конкурентна ниша минимума според мен е 50 до 100. Ако си в лека ниша и ключовите ти думи са с ниска конкуренция може да са ти достатъчни и линкове от 20 до 50 различни домейна за да си номер едно smile.gif
shadow
В opensiteexplorer.org ми показва това:
Page Authority - 48/100
Domain Authority - 71/100
Linking Root Domains - 423
Total Links - 1215
Според темата "за планиране на сайт" домейна ми е Ок (ключовата дума без тирета, с разширение .com). На повече от година е. По всички показатели, сравнено с конкурентите съм или по-добре, или сме с равни показатели. Някои просто обновяват по- често съдържанието си с безсмислени статии с една и съща информация, а аз се старая блогът ми да бъде полезен за потребителите. Ключовите думи са с наситеност около 5%.
Затова си мисля, че Гугъл в новия алгоритъм обръща по-голямо внимание на количеството текст, а също и на това колко често се поства нова информация, отколкото преди. Незнам дали съм прав.
Web Design Seo
Linking Root Domains - 423 си добър линк билдинг за тежка ниша, там никой не може да ти каже точно какво и как.

И който може да го направи не би го направил безплатно - от много трудните ниши се изкарват като правило много пари. Най-добрия вариант е сам за себе си да добиеш опит в тази ниша, но няма как да стане бързо.

Няма универсален съвет. Който и да ти даде съвета, ако няма опит в точно тази ниша няма никаква гаранция какво ще се случи. Например в ниша мебели гъстотата на ключовите думи и честотата на постване необходими за успех са едни, за парфюми са съвсем други, а за уеб дизайн трети smile.gif

Всяка от много тежките ниши си има специфика и ако не си класирал поне един сайт високо в нея не е редно и да даваш съвети според мен.
Web Design Seo
Цитат
Linking Root Domains - 423 си е много добър линк билдинг за тежка ниша, там никой не може да ти каже точно какво и как.


Само за пример аз съм втори за търсенето уеб дизайн с около 300. Ако не е тайна, коя е нишата?
Plamen1986
Ха, е то ако знаеш алгоритмите на Гугъл още колко много неща ползват за издигане в СЕРП-а...според мене ако имаш познат от Гугъл (самата фирма) може бая да напреднеш и съответно монетизираш, в каквато и да е ниша smile.gif)
Web Design Seo
Аз отдавна имам хора там, затова и си класирам сайтове на кило в Google smile.gif
Domain Hunter
QUOTE (3D Web Design @ Nov 18 2010, 03:59 PM) *
Само за пример аз съм втори за търсенето уеб дизайн с около 300. Ако не е тайна, коя е нишата?


Е то пак зависи какви са всички тези домейни и колко тежки са те от гледна точка SEO
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.

Web Analytics