Help - Search - Members - Calendar
Full Version: Транслитерация в Google и Seo Url адреси
Web Design Seo Forum > Уеб дизайн Seo Форум > SEO оптимизация, SEM, SMM и SMO
Web Design Seo
Урл адреси на кирилица или на латиница? Как да настроя сайта си - с кирилишки url адреси на вътрешните страници или с латински букви?

Получих следния въпрос след Джумла ден 2010:

Цитат
Сайт насочен към БГ ако в линка да речем думата е  "domein.com/подаръци" или "domein.com/podaraci", кое е по добре, защото не разбрах добре това за транслитерацията и гугъл кое би индексирал на по висока позиция, и другото което гледам, е че има повече търсения по ключова дума/думи има именно на латиница.


domein.com/подаръци - ще се класира по-високо за подаръци
domein.com/podaraci - ще се класира по-високо за podaraci

Но ако провериш статистиката и за podaraci - и на латиница се търси повече, добра идея е да оставиш него. Рядко срещано е да се търси повече за аналога на думата на латиница, но се среща. Има и няколко десетки думи за които и на латиница и на кирилица търсенията са приблизително еднакъв брой (месечно).

Цитат
Важно: първо проверете кое от двете се търси повече - думата на кирилица или аналога й на латиница. Можете да проверите за кое от двете се търси повече тук - този инструмент взима статистиката от Гугъл.


Ако за думата се търси повече на латиница и при търсенето на латиница гоогле транслитерира и ни връща резултат подчертана в заглавията думата подаръци, аз бих предпочел латиницата.

Предимството на латиницата е че урл адресите са по-къси, докато на кирилица подаръци става това:
Код
%D0%BF%D0%BE%D0%B4%D0%B0%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%B8


В много сайтове които приемат само определена дължина на постовете ще трябва да съкратите текста за да постнете такъв линк, а в някои други такива сайтове (микро блог платформи, туитър и други) дори урл адреса няма да се превърне в линк и ще се загуби смисъла от публикуването му.

Когато ще субмитвате линк на кирилица в уеб сайт:

Ако искате линка ви да е валиден и търсачките да го отчетат, копирайте го задължително от Mozilla Firefox, в никакъв случай не копирайте линка от Opera или от IE освен ако не сте сигурни че съответния сайт работи добре с линкове на кирилица!

Ок, но все пак Урл адреси на латиница или на кирилица ще се класират по-високо?
Ако имате два урл адреса - единият на кирилица, а другият на латиница и и двата урл-а са с ключовата дума, при равни други условия и търсене за думата на кирилица, по-високо ще се класира урл адресът на кирилица!

Златните правила при урл адресите:
  • Ако имате сайт с урл адреси на кирилица, то сайта трябва да е с UTF-8 енкодинг!
  • Ако урл адресът е на кирилица, урл-а трябва да е от максимум ДВЕ думи, тоест трябва да е къстъм урл, въведете го на ръка. Може да са и до три думи, но само ако са кратки. Защото стандартът за урл адреси е до 255 символа, а три думи на кирилица които са UTF-8 енкоднати са обикновено дори повече от 255 символа.
  • Дори да са по-малко от 255, повечето англоезични сайтове приемат до 220 символа в url (ако изобщо приемат такива урл-и). Виждал съм много супер силни безплатни социални сайтове на английски език, които приемат кирилишки урл-и, но работят добре с до максимум 200 символа. Ако вашия адрес е по-дълъг, вие няма да можете да получите безплатен линк от много сайтове.
  • Ако вече имате сайт или тепърва ще правите уеб сайт, насочен към Българи, с ключови думи на кирилица на Български език, най-добре е да имате в сайта и двете - и урл адреси на кирилица, и на латиница. Тоест, по избор да можете да правите всяка страница с какъвто искате урл. Системите които имат такива възможности от популярните CMS-и са Wordpress и Joomla!


Защо ще ви трябват и двата вида урл адреси ли? Защото фактите говорят:
  • Ако урл адресът няма линк билдинг, при търсене на кирилица се класират по-добре урл адресите на кирилица.
  • Но урл адресите на латиница са по-подходящи за линк билдинг.
  • Ако ще правите силен линк билдинг на даден урл от вашият сайт, направете го на латиница.
  • Ако няма да правите линк билдинг на урл адрес от уеб сайта ви, направете го на кирилица.
Web Design Seo
Транслитерацията е двупосочна. Ако се класираш за търсенето на кирилица и добавиш веднъж на страницата написано и името на латиница ще се класираш и на латиница с 90% вероятност.

Добра идея е това да става автоматизирано: урл адреса да се транслитерира и да е изведен на страницата както сме направили тук: велосипед cross в магазин за велосипеди

Загледайте се в това: "Линк към продукта:"
След него се появява транслитерирания урл адрес. Това е с цел да вдига търсенията на латиница.

Пуснете търсене в гоогле за: detski velosiped raleigh crystal и кликни на кеширана. Ще разберете защо излиза на първо място, може да опитате и с някое друго smile.gif
This is a "lo-fi" version of our main content. To view the full version with more information, formatting and images, please click here.
Invision Power Board © 2001-2019 Invision Power Services, Inc.

Web Analytics