Сигурно сте чували изразите: "разнообразие на линк профила на сайт", разнообразие на профила на уеб сайт в Google, натурален или "естествен линк профил на сайт".

Цитат
Първо: Какво е "линк", какво значи "линк"? Със "Линк" или "връзка" или "препратка" или "хипервръзка" в интернет се означават връзките между сайтовете и документите. Линкът обикновено е връзка, препратка, нещо върху което се клика за да отидеш на друго място - до друг web сайт, друг документ или друга интернет страница. Линковете в интернет страниците обикновено са отличими от останалия текст, за да може да разбере потребителя, че това е препратка към друга страница и да кликне върху нея.


Пример за линк има на картинката отдолу:Разнообразие на линк профила на сайт или диверсификация на линковете идва от diversification (разнообразие на английски) или diverse anchor profiles (разнообразни линк профили на английски) или diversify (разнообрази).Тези изрази означават най-общо казано да имате разнообразни анкор текстове на линковете сочещи към сайта ви и разнообразен профил на сайта, тоест той да се линква от различни потребители, от различни държави и да имате линкове от различни сайтове и от различен тип сайтове, а не само например от блог коментари или от форумни профили.

Цитат
Защо е необходимо да го имате? Това е един от най-сигурните начини да имате високо класиран сайт за висококонкурентна ключова дума/няколко висококонкурентни ключови думи или фрази.


Точно по този начин извършваме линк билдинг за нашите клиенти и за нашите собствени сайтове. На това се дължи и високото класиране на уеб сайтовете на клиентите ни - качествено извършени SEO услуги по възможно най-правилния начин, без да бързаме и без да претупваме.

Кой съм аз да ви уча как се прави?

Цитат
Сайта на 3D Уеб Дизайн е един от малкото сайтове в ЦЯЛ СВЯТ който е класиран в топ ПЕТ на Google не за една, а за няколко от най-трудните ключови думи в света като: SEO, Facebook, уеб дизайн, webdesign, уеб сайт, уеб сайтове. Потърсете в Google.bg за всяка от тези думи, а след това ми покажете друг сайт освен 3dwebdesign.org който да е класиран за всички тях. Може да потърсите за тези думи и на английски - едва ли ще намерите и англоезичен сайт класиран за всички тези ключови думи.

Забележка: класирането за което се говори в статията е за период от над половин година, Октомври 2012 -Юни 2013 година. Статистиката за него е тук.


Когато още преди 1-2 години обяснявах на няколко от моите любимци в един вече зачезнал бг форум - webmaster bg какво е Диверсификация и как трябва да го правят, някои от тях не вярваха че това което отдавна работи на запад ще се случи и в България.


Е, миналата седмица думите ми от преди над една година се потвърдиха. Сега нашите сайтове са си класирани в Гоогле както до преди Ъпдейта на Google Penguin, а много от техните са наказани.Защо ли? Защото Google Penguin ъпдейта наказа всички сайтове които не се съобразяваха с тези правила.

За да не стигате дотам ето Няколко правила за Диверсификация на линковете ви от 3D Уеб Дизайн
(някаква най-обикновена фирма с огромно число класирани сайтове в Google)

За да не ви "накаже" Пингвина на Гоогле:

 1. Трябва да имате разнообразни текстове на линковете сочещи към сайта ви. Ако имате много, те трябва да бъдат и различни или ще отнесете наказание на секундата. Колкото повече имате, толкова по-разнообразни трябва да бъдат.
 2. Два-три варианта на ключовата ви дума не са достатъчни. Ще са необходими няколко ключови думи, единствено и множествено число на всяка от тях, варианти на всяка от думите членувана, плюс стандартните анкори с урл адреса на домейна или урл адреса на страницата плюс поне няколко с текстове "виж тук", "прочети още", "посети линка", "виж сайта" и подобни.
 3. Линковете сочещи към сайта ви трябва да са от тематични сайтове или тематични страници в тези сайтове
 4. Линковете ви трябва да са от различни видове сайтове - ще ви трябват линкове от футъри на ваши партньори, от социални мрежи, от блогове, от статии, от новинарски сайтове, от коментари, от постове във форуми
 5. Трябва да имате линкове от разнообразни IP адреси и от различни C клас мрежи с IP адреси
 6. Трябва да имате линкове от разнообразни различни домейни. Колкото повече, толкова по-добре.
 7. Трябва да имате разнообразни линкове сочещи към различни страници на сайта ви, а не сочещи само към заглавната му страница или към тази на основния продукт в сайта. Добре е да имате структура "категория - продукт - тематични полезни статии" в категорията и линкове към всяка една от тези страници.

  Какво се практикува в България в 90% от случаите - в зависимост от конкуретнтостта на нишата:
  Класира се обикновено заглавната страница на сайта за най-трудните 1-2 ключови думи (линк билдинг от 100 до 300 различни домейна) и като минимум поне няколко страници на категории или други важни страници от сайта се класират за техните заглавия. Ако това са категории в онлайн магазин, трябва техните заглавия да са от по 2-3 думи. Към урл адреса на всяка от тях се прави линк билдинг от 50-100 различни домейна - в зависимост от конкурентността.

 8. Добре би било линк билдинга ви да е изграден постепенно във времето, а не в рамките на една седмица до месец (виж снимката отдолу).
 9. Ако искате наистина високо класиране за трудна ключова дума, трябва да имате линк билдинг не само от Български сайтове, а и от чуждестранни. Дори тези сайтове да не са написани на български език.Предлагате ли услуги които бързо могат да подобрят разнообразието на линк профила на сайта ми?

Да предлагаме. Тук е Услугата ни: Услуга за справяне с последствията от Google Penguin с включено проучване и Услуга за справяне с Google Penguin без включено проучване.

Цитат
Тази статия е част от SEO Ръководство за напреднали. Може да ви бъде полезна и статията "как и откъде да пускам линкове към сайта си" (частта след "Няколко правила за линк билдинг от мен" ) а също и цялото SEO Ръководство за начинаещи.


Повече по темата за линк билдингът: